Πρωτάθλημα Ε.Π.Σ. Αθηνών 1934-35

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ε.Π.Σ. Αθηνών 1934–35)
Πρωτάθλημα Ε.Π.Σ.Α.
Περίοδος1934-35
Πρωταθλήτρια ομάδα
1933-34
1935-36

Το Πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας της ΕΠΣ Αθηνών την περίοδο 1934-35 διεκόπη ένα μήνα μετά το ξεκίνημά του και ενώ είχαν διεξαχθεί ελάχιστοι αγώνες. Έτσι δεν αναδείχθηκε πρωταθλητής. Μετείχαν έξι σύλλογοι, οι ίδιοι που είχαν λάβει μέρος και την προηγούμενη σεζόν 1933-34.

Διοργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρωτάθλημα ξεκίνησε στις 21 Οκτωβρίου 1934 και ως τις 18 Νοεμβρίου που διακόπηκε είχαν διεξαχθεί μόνο έξι ματς. Στη βαθμολογία προηγούντο ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ με δύο νίκες. Η διακοπή των τοπικών πρωταθλημάτων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης αποφασίστηκε για να μετάσχει η Εθνική ομάδα στο Βαλκανικό Κύπελλο, του οποίου τη διοργάνωση είχε αναλάβει η ΕΠΟ και διεξήχθη στο Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Όσον αφορά δε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 1934-35, η ΕΠΟ αποφάσισε να διεξαχθεί με το ίδιο σύστημα που είχε διεξαχθεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 1933-34 και με τις ίδιες ομάδες. Αλλά ούτε το πανελλήνιο πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε, αφού δεν διεξήχθη ο τελικός αγώνας. Έτσι τη σεζόν αυτή δεν είχαμε ούτε πρωταθλητή Αθήνας (ΕΠΣΑ) ούτε πρωταθλητή Ελλάδας (ΕΠΟ).

Στην Εθνική κατηγορία μετείχαν: Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Απόλλων και Γουδί. Ο Ατρόμητος Αθηνών και ο Αττικός που δεν μετείχαν στην Εθνική κατηγορία, μαζί με τις αντίστοιχες της Α΄ ΕΠΣ Πειραιά: Άμυνα, Αργοναύτη και Θησέα, μετείχαν σε ένα ενιαίο πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας Αθηνών-Πειραιώς που ξεκίνησε στις 19 Μαΐου με τον αγώνα Ατρόμητου-Αττικού: 0-3 και σύμφωνα με το πρόγραμμα επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 7 Ιουλίου. Τον άτυπο τίτλο κατέκτησε ο Αττικός.

Αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως τη διακοπή είχαν διεξαχθεί οι αγώνες:

Βαθμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως τη διακοπή η βαθμολογία είχε διαμορφωθεί ως εξής:

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(ως τη διακοπή)
Αγ. Γκολ
1 ΑΕΚ 4 β. 2 4-0
Παναθηναϊκός 4 β. 2 13-4
Απόλλων Αθηνών 4 β. 3 11-6
4 Π.Σ. Γουδί 0 β. 2 1-6
Α.Π.Ο. Αττικός 0 β. 1 1-8
Ατρόμητος Αθηνών 0 β. 2 0-6

Σκόρερ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 7 γκολ: Δημ. Σοφιανόπουλος (ΠΑΟ).
  • 3 γκολ: Η. Κρητικός (ΑΕΚ), Προκοπίου (Απόλλων).

B΄ κατηγορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρωτάθλημα ξεκίνησε αργά, ένεκα των γενικότερων προβλημάτων της σεζόν και δεν είναι γνωστές πολλές λεπτομέρειες. Το πρωτάθλημα Β΄ κατηγορίας κατέκτησε ο Αστέρας Αθηνών. Η τελική κατάταξη της τελικής φάσης (πέντε πρώτοι) και οι σύλλογοι που αγωνίζονταν ήταν:

  • Τελική φάση
  1. Αστέρας Αθηνών: 17β πρωταθλητής
  2. Π.Α.Ο. Δάφνη Αθηνών
  3. Ηρακλής Αθηνών
  4. Ηλυσιακός
  5. Νήαρ Ηστ
  • Μετείχαν μόνο στην α΄ φάση:
  1. ΑΕ Εμποροϋπαλλήλων
  2. Ελληνορωσικός
  3. Ολύμπια Πατησίων
  4. Αθηναϊκός Α.Σ.
  5. Σπάρτα Κουκακίου

Γ΄ κατηγορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφέρεται η συμμετοχή των εξής συλλόγων στην τελική φάση:

Στην α΄ φάση πρέπει να μετείχαν και οι σύλλογοι:

Ανεξάρτητα σωματεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πάνω από εκατό ανεξάρτητα σωματεία δραστηριοποιούνται κατά τη σεζόν 1934-35, τα οποία δεν μετείχαν στο επίσημο πρωτάθλημα Α΄, Β΄ και Γ΄ κατηγορίας της ΕΠΣΑ, αλλά μετείχαν σε τουρνουά που διοργάνωναν διάφοροι φορείς, κυρίως αθλητικές εφημερίδες.

Πρωτάθλημα "Αθλητικού Χρόνου" Ανεπισήμων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιανουάριο του 1935 προκηρύχθηκε πρωτάθλημα ανεπισήμων σωματείων με πρωτοβουλία της εφημερίδας "Αθλητικός Χρόνος". Ήδη από το φθινόπωρο του 1934 η εφημερίδα είχε υποστηρίξει τουρνουά ανεξαρτήτων σωματείων, στο οποίο πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Μικρασιατική Δουργούτη (Νέου Κόσμου). Στη συνέχεια προσκάλεσε τα πιο "συνεπή" από αυτά να συμμετάσχουν σε μια πιο "σοβαρή" διοργάνωση με σταθερό πρόγραμμα αγώνων δύο γύρων, δελτία ποδοσφαιριστών κλπ, υποσχόμενη πως θα μεσολαβήσει ώστε οι νικήτριες ομάδες να ενταχθούν στην ΕΠΣΑ.

Στο "Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα Αθλητικού Χρόνου", όπως ονομάστηκε, δήλωσαν συμμετοχή έξι (6) ομάδες της Αθήνας, κάποιες από τις οποίες αργότερα εντάχθηκαν στην ΕΠΣΑ. Η Μικρασιατική με τον Ολυμπιακό Πετραλώνων διεκδίκησαν με πείσμα τον τίτλο και στο τέλος ισοβάθμησαν και έδωσαν αγώνα κατάταξης για το έπαθλο με νικητή τον Ολυμπιακό. Η σειρά κατάταξης ήταν:[1]

  1. Ολυμπιακός Πετραλώνων: 18β (35-7)
  2. Μικρασιατική Ένωσις Δουργούτη: 18β (24-10)
  3. Ένωσις Νέας Μελανδίας: 10β (15-16)
  4. Αστραπή Πολυγώνου: 9β (7-15)
  5. Ένωσις Πολυγώνου: 5β (8-17)
  6. Αστραπή Άρεως: 0β (1-24)
  • Τελικός αγώνας για τον τίτλο: Ολυμπιακός Πετρ. - Μικρασιατική: 2-1

Κύπελλο Αθηνών Ανεξαρτήτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Απρίλιο του 1935 προκηρύχθηκε το "Κύπελλον Δήμου Αθηναίων" από την νεοϊδρυθείσα "Εθνική Αθλητική και Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία" (ΕΑΠΟ), στο οποίο μετείχαν 64 ανεξάρτητα σωματεία Αθήνας και Πειραιά, πολλά από τα οποία αργότερα έγιναν επίσημα, όπως: Άτλας Θυμαρακίων, Κρόνος Ιπποκράτους, ΑΕ Ελευθερούπολης, Εθνικός Κ. Πετραλώνων, Καστέλλα, Αρμενική Ένωσις, Σαρωνικός, ΑΕ Καραβά, Ν. Μελανδία, Κεραμεικός (πρώην Εθνικός Κολωνού), Ένωσις Πετραλώνων, Πανιώνιος Ν. Ιωνίας η "Ελπίς", Μικρασιατική Δουργούτη, Πανιώνιος Ν. Χαλκηδόνας, Τόλμη Περιστερίου, Πρόοδος Κολωνού κ.ά.[2]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

=Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]