Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ε.Μ.Π.)
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Πολυτεχνείο
Παλαιότερες ονομασίεςΒασιλικό Σχολείο των Τεχνών
ΤύποςΔημόσιο
Ίδρυση21 Ιανουαρίου 1837, πριν 187 έτη (1837-01-21)
ΙδρυτήςΌθων Α΄ της Ελλάδας
ΠρύτανηςΙωάννης Χατζηγωεργίου[1]
ΑντιπρυτάνειςΕμμανουήλ Βαρβαρίγος[2]
Νικόλαος Λαγαρός[3]
Παναγιώτης Ψαρράκος[4]
Αθανάσιος Ζήσης[5]
Φοιτητές20.000
Προπτυχιακοί13.000
Μεταπτυχιακοί13.000
ΤοποθεσίαΖωγράφου, Αθήνα
ΔιεύθυνσηΗρώων Πολυτεχνείου 9
Χρώματα          Χρυσό, Λευκό
Αθλήματα40
ΜασκότΠρομηθέας
Ιστότοποςwww.ntua.gr/el/

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), γνωστό και ως Πολυτεχνείο Αθηνών, είναι ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα με έδρα την Αθήνα. Ιδρύθηκε το 1837 και είναι το παλαιότερο τεχνολογικό ίδρυμα της Ελλάδας, συνεισφέροντας τα μέγιστα στην επιστημονική, τεχνική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.[6][7]

Στο Πολυτεχνείο σπουδάζουν περισσότεροι από 20.000 σπουδαστές όλων των βαθμίδων καθιστώντας το ένα από τα παραδοσιακά εκπαιδευτικά-ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, μαζί με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Το 1873 εγκαταστάθηκε σε κτιριακό συγκρότημα στο κέντρο της πρωτεύουσας, στα μισοτελειωμένα, ακόμη, κτίρια της οδού Πατησίων και ονομάστηκε «Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο» προς τιμήν των μεγάλων ευεργετών Γεωργίου Αβέρωφ, Νικολάου Στουρνάρη, Ελένης Τοσίτσα και Μιχαήλ Τοσίτσα, των οποίων η γενέτειρα, το Μέτσοβο, μια ιστορική κωμόπολη στην Ήπειρο, υπήρξε κοιτίδα πολλών μεγάλων εθνικών ευεργετών.

Το 1836 δημοσιεύτηκε βασιλικό διάταγμα[8] το οποίο αφορούσε την ίδρυση στην Αθήνα επιμορφωτικό ίδρυμα τεχνιτών, το οποίο άρχισε τη λειτουργία του τον επόμενο χρόνο. Είχε την επωνυμία «Βασιλικό Σχολείο των Τεχνών», και ουσιαστικά ήταν μία κυριακάτικη τεχνική σχολή που κατάρτιζε τους τεχνίτες (μαστόρους, οικοδόμους, αρχιμαστόρους). Σύντομα έγινε γνωστό ως «Πολυτεχνείο».[9]

Από το σχολείο των τεχνιτών προήλθε το σημερινό Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το σχολείο αυτό λειτούργησε με την αρχική μορφή του μέχρι το 1843. Μετά το σύνταγμα του 1844 το σχολείο διαμορφώθηκε σε ίδρυμα, όπου η παράδοση μαθημάτων ήταν πια καθημερινή και χωρίστηκε σε δύο τμήματα:

 • Βιομηχανικών Τεχνών
 • Καλών Τεχνών

Σταθμό στην εξέλιξη της λειτουργίας του ΕΜΠ αποτελεί το 1863, οπότε έγινε ριζικότερη αναδιοργάνωση του ιδρύματος.

Το ιστορικό συγκρότημα της οδού Πατησίων του Ε.Μ.Π σε επιστολικό δελτάριο του 1900.

Το 1862 άρχισε η κατασκευή του κτιρίου το οποίο σήμερα ονομάζεται Κτήριο Αβέρωφ από τον αρχιτέκτονα Λύσανδρο Καυταντζόγλου. Το 1870 ο Γεώργιος Αβέρωφ, λόγω των δαπανών που χρειαζόταν η κατασκευή του κτιρίου, συγχρηματοδότησε τις εργασίες. Ο Καυταντζόγλου παραιτήθηκε από την επίβλεψη της κατασκευής την ίδια χρονιά, λόγω των αυθαιρεσιών της επιτροπής κατασκευής του κτιρίου. Το 1873 εγκαταστάθηκε στα μισοτελειωμένα ακόμη κτίρια της οδού Πατησίων και ονομάστηκε "Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο" προς τιμή των μεγάλων ευεργετών Γεωργίου Αβέρωφ, Νικολάου Στουρνάρη, Ελένης Τοσίτσα, των οποίων η γενέτειρα ήταν το Μέτσοβο. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε τελικά το 1878. Την περίοδο 1903-1916 έγιναν εργασίες επέκτασης του κτιρίου.

Το 1887 προήχθη σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Το 1914 το ίδρυμα μετονομάστηκε σε Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και αποτελείτο από 4 σχολές:

 • Πολιτικών Μηχανικών
 • Μηχανολόγων Μηχανικών
 • Ηλεκτρολόγων Μηχανικών
 • Τηλεγραφομηχανικών

Το 1917 καταργήθηκε η σχολή τηλεγραφομηχανικών και ιδρύθηκαν οι Σχολές Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών και Αγρονόμων-Τοπογράφων μηχανικών, ενώ ενοποιήθηκαν οι σχολές Μηχανολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Το 1969 ιδρύθηκε η Σχολή Ναυπηγών Μηχανικών, που λειτουργούσε ως τμήμα της τότε Ανωτάτης Σχολής Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων, ενώ το 1975 διαχωρίστηκαν εκ νέου οι Σχολές Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών και το ίδιο έτος ιδρύθηκε η Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών, η οποία αποσπάστηκε από την Ανωτάτη Σχολή Χημικών Μηχανικών.[10][11][12]

Τέλος, στο ακαδημαϊκό έτος 1999-2000 ξεκίνησε η λειτουργία της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών.[13]

Η κατεστραμμένη πύλη του ιδρύματος, την οποία κατέρριψε το άρμα μάχης στις 17 Νοεμβρίου του 1973, και το γλυπτό «Προς τιμήν των θυμάτων» του Μέμου Μακρή.

Το Πολυτεχνείο έγινε σταθμός και σύμβολο στη σύγχρονη νεοελληνική Ιστορία κατά τη διάρκεια του Νοέμβρη του 1973, οπότε αποτέλεσε επίκεντρο των διαδηλώσεων των φοιτητών εναντίον της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Η αντίσταση των φοιτητών στις 14-15-16 Νοέμβρη 1973, έκανε το Πολυτεχνείο σύμβολο αγώνα ενάντια στην εξουσία και συνάμα αποτέλεσε ένα απ' τα κύρια κτυπήματα εναντίον της δικτατορίας κι έγινε μια απ' τις κυριότερες αιτίες διάλυσης του δικτατορικού καθεστώτος.

Λόγω των συμβάντων της 17ης Νοεμβρίου του 1973, περίπου 28 φοιτητές αγνοούνται, και θεωρούνται νεκροί (μερικοί από αυτούς επιβεβαιώνεται πως είναι) από τη Χούντα των Συνταγματαρχών, στα επεισόδια που ακολούθησαν την κορύφωση της κατάληψης του Πολυτεχνείου. Η 17η Νοεμβρίου είναι μία μέρα μνήμης για τους αγωνιστές.

Το έμβλημα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αποτελεί ο «Προμηθεύς Πυρφόρος».[14]

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Προμηθέας χάρισε τη φωτιά στους ανθρώπους, παραλαμβάνοντάς τη από το εργαστήρι του Ήφαιστου και παραδίδοντάς τη στους ανθρώπους, μαθαίνοντας τους τον τρόπο χρήσης της, όπως επίσης τις Επιστήμες (κρυφά από την Αθηνά) και τα Γράμματα.

Ακαδημαϊκή οργάνωση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ε.Μ.Π. αποτελείται από 9 Σχολές που περιλαμβάνουν περισσότερους από σαράντα Τομείς και πολυάριθμα Εργαστήρια:[15]

Σχολή
Σχολή Πολιτικών Μηχανικών (Ιδρύθηκε το 1887)[16]
Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών (Ιδρύθηκε το 1982)[17]
Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Ιδρύθηκε το 1975)[18]
Σχολή Χημικών Μηχανικών (Ιδρύθηκε το 1917)[19]
Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (Ιδρύθηκε το 1917)[20]
Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών-Μηχανικών Γεωπληροφορικής (Ιδρύθηκε το 1917)[21]
Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών (Ιδρύθηκε το 1969)[22]
Σχολή Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών Μηχανικών (Ιδρύθηκε το 1946)[23]
Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (Ιδρύθηκε το 1999)[24]
Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας.

Το Ε.Μ.Π. δραστηριοποιείται στους τομείς εκπαίδευσης και έρευνας που αφορούν τεχνολογίες αιχμής των γνωστικών αντικειμένων των μηχανικών όλων των ειδικοτήτων. Οι 500 καθηγητές-ερευνητές (μέλη Δ.Ε.Π.) μαζί με 300 μέλη του ειδικού εκπαιδευτικού και τεχνικού προσωπικού και τους 4.090 εξωτερικούς συνεργάτες είναι το ανθρώπινο δυναμικό που παρέχουν την εκπαίδευση στους 24.000 περίπου φοιτητές καθώς και την εκτέλεση της προχωρημένης έρευνας. Περίπου 300 διοικητικοί υπάλληλοι παρέχουν υποστήριξη στην ακαδημαϊκή κοινότητα.[7]

Ακαδημαϊκή αξιολόγηση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για το 2021, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κατατάσσεται στη θέση 477 στην κατάταξη της QS World University Rankings. Ομοίως για το 2021 στη κατάταξη Times Higher Education βρίσκεται στη θέση 401-500, ακολουθώντας όπως και τα περισσότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας πτωτική πορεία στις κατατάξεις.

Συγκεκριμένα, το ίδρυμα είναι στη θέση 51-100 στην ειδικότητα των Πολιτικών Μηχανικών και στη θέση 101-150 στις ειδικότητες των Μηχανολόγων Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.[25][26]

Το 2016 το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αξιολογήθηκε από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) και έλαβε συνολικά Θετική ιδρυματική αξιολόγηση.[6]

Η πρόσοψη του κτηρίου Αβέρωφ.

Οι εγκαταστάσεις του ιδρύματος περιλαμβάνουν το συγκρότημα Πατησίων, την Πολυτεχνειούπολη, το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου και το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας.[27]

Ιστορικό συγκρότημα Πατησίων

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο ιστορικό συγκρότημα της οδού Πατησίων φιλοξενούνται σήμερα η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.

Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Κεντρική βιβλιοθήκη του ΕΜΠ

Οι περισσότερες δραστηριότητες ιδρύματος λαμβάνουν χώρα στην Πολυτεχνειούπολη, μία έκταση πολλών στρεμμάτων στους βορειοδυτικούς πρόποδες του Υμηττού. Εκεί στεγάζονται οι οκτώ από τις εννέα Σχολές του Πολυτεχνείου και εκεί εδρεύει η Διοίκηση.

Στην Πολυτεχνειούπολη βρίσκεται το Αθλητικό Κέντρο του Ε.Μ.Π. και η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος.

Διοικητική οργάνωση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι ίδρυμα αυτοδιοικούμενο και βρίσκεται κάτω από την ανώτατη εποπτεία του κράτους που ασκεί το Υπουργείο Παιδείας. Τη διοίκηση του ιδρύματος ασκούν η σύγκλητος και ο πρύτανης του ιδρύματος. Ο πρύτανης εκπροσωπεί το ίδρυμα και προεδρεύει στη σύγκλητο. Η σύγκλητος εποπτεύει τη λειτουργία του ιδρύματος, δηλ. των σχολών, των εργαστηρίων κ.ά.

Άλλες αρχές του ιδρύματος είναι το ανώτατο πειθαρχικό συμβούλιο, το πειθαρχικό συμβούλιο και η διαχειριστική επιτροπή.

Το διδακτικό προσωπικό αποτελείται από τακτικούς καθηγητές, καθηγητές με σύμβαση, έκτακτους καθηγητές, υφηγητές, επιμελητές ή επιστημονικούς συνεργάτες. Σχετικά με τους υποψήφιους φοιτητές του Πολυτεχνείου, αυτοί πρέπει να είναι απόφοιτοι λυκείου και εισάγονται σ' αυτό μετά από πανελλήνιες εξετάσεις.

Tsibou Pelopidas - PAE Panathinaikos Activist
Κατηγορία: Απόφοιτοι Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Η ομώνυμη συνοικία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Πολυτεχνείο is located in Αθήνα
Πολυτεχνείο
Πολυτεχνείο
Η θέση του Πολυτεχνείου στο χάρτη

Το Πολυτεχνείο είναι περιοχή στο κέντρο της Αθήνας στη συνοικία του Μουσείου. Συνορεύει με τις συνοικίες Βάθη, Πλατεία Κάνιγγος, Πλατεία Βικτωρίας, Εξάρχεια. Πήρε το όνομά της από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο γύρω από το οποίο αναπτύχθηκε. Η περιοχή διασχίζεται από τις οδούς Πατησίων και 3ης Σεπτεμβρίου και εξυπηρετείται από το μετρό και από πολλές γραμμές λεωφορείων και τρόλεϊ.

 1. [1]
 2. [2]
 3. [3]
 4. [4]
 5. [5]
 6. 6,0 6,1 «Έκθεση Εξωτερικής Ιδρυματικής Αξιολόγησης Ε.Μ.Π.» (PDF) (στα Αγγλικά). www.adip.gr. 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 3 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουνίου 2019.  "For the most part, NTUA appears to be well organized. It enjoys outstanding reputation thanks to a subset of its top-notch students and faculty that pursue a broad range of high-caliber research. Over the years, such a top-notch human capital has made major contributions to the Nation, and serves as shining ambassadors of Greek Science and Technology worldwide."
 7. 7,0 7,1 «Δομή και Αποστολή Ε.Μ.Π.». NTUA. 
 8. ΦΕΚ αριθ. 82, 31 Δεκ. 1836.
 9. «Ιστορία του Ε.Μ.Π.». NTUA. 
 10. «Ιστορία της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών». NTUA. 
 11. «Ιστορία της Σχολής Ναυπηγών Μηχανικών». NTUA. 
 12. «Ιστορία της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών». NTUA. 
 13. «Ιστορία της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών». NTUA. 
 14. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΣΟΒΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, σελ. 1, 1.2. users.uoa.gr
 15. «Σχολές του Ε.Μ.Π.». NTUA. 
 16. «Σχολή Πολιτικών Μηχανικών - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 3 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουνίου 2019. 
 17. «Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 3 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουνίου 2019. 
 18. «Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 3 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουνίου 2019. 
 19. «Σχολή Χημικών Μηχανικών - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 3 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουνίου 2019. 
 20. «Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 3 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουνίου 2019. 
 21. «Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 3 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουνίου 2019. 
 22. «Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 3 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουνίου 2019. 
 23. «Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 3 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουνίου 2019. 
 24. «Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 3 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουνίου 2019. 
 25. «(QS) Κατάταξη Πανεπιστημίων - Ε.Μ.Π.» (στα αγγλικά). QS World University Rankings. 2017. https://www.topuniversities.com/universities/national-technical-university-athens. 
 26. «(QS) Κατάταξη Πανεπιστημίων ανά Γνωστικό Πεδίο - Ε.Μ.Π.» (στα αγγλικά). QS World University Rankings. 2017. https://www.topuniversities.com/universities/national-technical-university-athens/undergrad. 
 27. «Ιστορία της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών». NTUA. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]