Εύδης Δ΄ της Βουργουνδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Εύδης Δ' της Βουργουνδίας)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Εύδης Δ΄ της Βουργουνδίας
Armoiries Eudes Bourgogne-Nevers.png
Γέννηση
Θάνατος
Σανς
Αιτία θανάτου Πανώλη
Σύζυγος Ιωάννα Γ΄, κόμισσα της Βουργουνδίας
Τέκνα Φίλιππος της Βουργουνδίας
Γονείς Ροβέρτος Β΄ της Βουργουνδίας και Αγνή της Γαλλίας
Αδέλφια Μαργαρίτα της Βουργουνδίας, Ιωάννα της Βουργουνδίας, Λευκή της Βουργουνδίας, Λουδοβίκος της Βουργουνδίας και Ούγος Ε΄ της Βουργουνδίας
Commons page Πολυμέσα

Ο Εύδης ο Δ΄ (Eudes IV de Bourgogne, 1295 - 3 Απριλίου 1349) ήταν δούκας της Βουργουνδίας (1315 - 1349), κόμης του Αρτουά, δεύτερος γιος του Ροβέρτου Β΄, δούκα της Βουργουνδίας και της Αγνής της Γαλλίας.

Διαδέχθηκε τον μεγαλύτερο αδελφό του, Ούγο Ε΄. Υπεράσπισε τα δικαιώματα της ανιψιάς του, Ιωάννας της Ναβάρας, από τον Φίλιππο τον Ψηλό, μετά το θάνατο του Λουδοβίκου Ι' (1316). Ο Εύδης παντρεύτηκε τη μεγαλύτερη κόρη του Φιλίππου, Ιωάννα Γ΄, κόμισσα της Βουργουνδίας (1308 - 1347). Τότε συμμάχησε με τον Φίλιππο τον Ψηλό, που έγινε ταυτόχρονα και βασιλιάς της Γαλλίας.

Με τον θάνατο του αδελφού του Λουδοβίκου της Βουργουνδίας πιέστηκε να πουλήσει τα δικαιώματά του στο βασίλειο της Θεσσαλονίκης και στο πριγκιπάτο της Αχαΐας στον Φίλιππο Α΄ του Τάραντα. Τελικά τα πούλησε στον Λουδοβίκο Α΄ των Βουρβόνων, κόμη του Κλαιρμόν-του-Μποβενσί (Clermont-en-Beauvaisis).

Ο Εύδης ήταν υποτελής του γαμπρού του Φιλίππου, μετέπειτα βασιλιά Φιλίππου ΣΤ΄. Πολέμησε σε πολλά πεδία, υπερασπιζόμενος τον Γάλλο βασιλιά σε Κάτω Χώρες, Βρετάνη και Ακουιτανία. Πολέμησε τους Φλαμανδούς και τραυματίστηκε στη μάχη του Κασσέλ (1328). Η σύζυγός του κληρονόμησε τις εκτάσεις της μητέρας της, τις κομητείες του Αρτουά και της Βουργουνδίας. Υπεράσπισε το Σεντ Ομέρ στη μάχη κατά του Ροβέρτου Γ΄ του Αρτουά (1340), και πήρε μέρος στη μάχη διαδοχής της Βρετάνης. Η μεγαλύτερη κληρονομιά για τον Εύδη ήταν η Βουργουνδική αυλή του δουκάτου των Βαλουά. Ήταν προστάτης των γραμμάτων και των τεχνών, διακόσμησε καλαίσθητα όλες τις εκκλησίες. Το βασικότερο μέλημά του ήταν πάντοτε οι άριστες γειτονικές σχέσεις με το βασίλειο της Γαλλίας.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο μοναδικός επιζήσας γιος του με την Ιωάννα, Φίλιππος (1323 - 1346), πέθανε πρόωρα πριν από τον πατέρα του. Ο Εύδης Δ' όρισε διάδοχό του τον τετράχρονο εγγονό του Φίλιππο Α', και στη συνέχεια αποσύρθηκε και πέθανε στο Σενς.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Eudes IV, Duke of Burgundy της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).