Έβα Κλοτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Εύα Κλοτζ)
Έβα Κλοτς
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση4 Ιουνίου, 1951, Σαν Λεονάρντο ιν Πασσίρια, Ιταλία
ΥπηκοότηταΙταλία
Πολιτικό κόμμαSouth Tyrolean Homeland Federation, South Tyrolean Freedom και Citizens' Union
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ
Επάγγελμαπολιτικός
ΑξίωμαMember of the Landtag of South Tyrol
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Έβα Κλοτς (γερμ. Eva Klotz, γενν. 4 Ιουνίου 1951, Σαν Λεονάρντο ιν Πασσίρια) είναι Ιταλίδα πολιτικός, η οποία ανήκει στη γερμανόφωνη κοινότητα του Άλτο Άντιτζε / Νότιου Τιρόλο. Κύριος πολιτικός στόχος της, είναι η προώθηση του αιτήματος για αυτοδιάθεση της γερμανόφωνης κοινότητας και η απόσχιση του Νοτίου Τυρόλου από την Ιταλία και η προσαρτησή του στην Αυστρία.[1][2]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο δημοτικό διαμέρισμα Βαλτίνα (ιταλ:Valtina, γερμαν:Walten), του Σαν Λεονάρντο ιν Πασσίρια. Η Έβα Κλοτς είναι το πρώτο από τα έξι παιδιά της οικογένειας του Γκεόργκ Κλοτς, ο οποίος υπήρξε μέλος της οργάνωσης «Απελευθερωτική Επιτροπή Νοτίου Τυρόλου» (γερμαν:Befreiungsausschuss Südtirol), η οποία έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από την ιταλική πλευρά.[3] Ο Γκεόργκ Κλοτς ήταν γνωστός με το ψευδώνυμο "Ο σφυροκόπος της Βαλ Πασίρια" , εξαιτίας των βομβιστικών επιθέσεων[4] και η Έβα Κλοτς έγραψε το 2002 ένα βιβλίο με τίτλο "Freiheitskämpfer für die Einheit Tirols" (Μαχητής για την ελευθερία και την ενότητα του Τυρόλου).

Σε ηλικία 25 ετών, μπήκε στην πολιτική, ξεκινώντας την καριέρα της, το 1976 στο κόμμα "Ομοσπονδία για τη Νοτιοτυρολέζικη πατρίδα" (γερμαν:Heimatbund), δηλώνοντας: "Η παιδική μου ηλικία σημαδεύτηκε από τα γεγονότα που αφορούσαν τον πατέρα μου". Μεταξύ του 1980 και 1983 υπήρξε ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος της πόλης του Μπολτσάνο και αργότερα εκλέχθηκε στο επαρχιακό συμβούλιο της επαρχίας του Μπολτσάνο με 3.500 ψήφους. Στην πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου, η Έβα Κλοτς εισήλθε στην αίθουσα, ντυμένη με το παραδοσιακό ντιρντλ. Υπήρξε μέλος του Λαϊκού Κόμματος Νοτίου Τυρόλου, με το οποίο διαφώνησε το 1983 και αποφάσισε να αποχωρήσει.[5]

Το 1989 ίδρυσε την παράταξη "Ένωση για το Νότιο Τυρόλο", με την οποία εκλέχθηκε ξανά στο επαρχιακό συμβούλιο. Μετά από το κομματικό συνέδριο, στις 5 Μαΐου του 2007, εγκατέλειψε το κόμμα.

Η συνοριακή γραμμή στο Μπρέννερο και δίπλα η επιγραφή "Το Νότιο Τυρόλο δεν είναι Ιταλία".

Στις 11 Μαΐου 2007, η Έβα Κλοτς ίδρυσε το κίνημα "Νοτιοτυρολέζικη Ελευθερία" (γερμαν:Süd-Tiroler Freiheit) δηλώνοντας: «Είμαστε ένα συλλογικό κίνημα και όχι ένα νέο κόμμα». Αυτό το νέο κίνημα έγινε γνωστό με την ανάρτηση σε διάφορα σημεία, μιας επιγραφής με τίτλο "Το Νότιο Τυρόλο δεν είναι Ιταλία" (γερμαν:Süd-Italien nicht ist Tirol).[6] Οι πινακίδες αυτές, προκάλεσαν έντονες διαμάχες και έγιναν συχνά στόχος βανδαλισμού[7] και υπήρξαν πολλές απόπειρες αφαίρεσης.

Έχει συχνά κατηγορηθεί για προσβολή της Ιταλικής σημαίας, ειδικά μετά την ανάρτηση αφίσας η οποία απεικόνιζε μια σκούπα, να σκουπίζει την Ιταλική σημαία και να αφήνει ένα ίχνος κόκκινου και λευκού χρώματος, δηλαδή τα χρώματα του Νοτίου Τυρόλου, πάνω στην οποία υπήρχε η επιγραφή "Το Νότιο Τυρόλο μπορεί να εγκαταλείψει την Ιταλία».[8] Η Έβα Κλοτς, αρνήθηκε ότι το μήνυμα της αφίσας χαρακτήριζε την Ιταλία ως σκουπίδι και δήλωσε ότι στην αφίσα γινόταν αναφορά στην κουλτούρα του Τυρόλου, βάση της οποίας, η σκούπα συμβολίζει το τέλος του καρναβαλιού.[9] Εξαιτίας αυτής της αφίσας, καταδικάστηκε να πληρώσει πρόστιμο 2.000 ευρώ.[10] Στις 22 Δεκεμβρίου 2011, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δέχθηκε την προσφυγή της και ακύρωσε το πρόστιμο.[11] Πρόσφατα, η Έβα Κλοτς κατηγόρησε τους Καραμπινιέρι και τους χαρακτήρισε ως "βασανιστές" των αγωνιστών του Νοτίου Τυρόλου (τρομοκράτες, σύμφωνα με την ιταλική πλευρά), τη δεκαετία του εξήντα.[12] Τον Ιούνιο του 2012, σε μία συνεδρίαση του επαρχιακού συμβουλίου, κατέθεσε ψήφισμα, με το οποίο χαρακτήριζε τον εθνικό ύμνο της Ιταλίας ώς "περιφρονητικό για τον άνθρωπο" και "εχθρικό απέναντι στις μειονότητες" και ζήτησε να καταργηθεί η υποχρεωτική διδασκαλία του, στα γερμανόφωνα σχολεία της επαρχίας του Μπολτσάνο.[13]

Δηλώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μερικές από τις δηλώσεις της Έβα Κλοτς, οι οποίες προκάλεσαν πολλές διαμαρτυρίες, είναι οι εξής:[14][15]

.......Ένα Νότιο Τυρόλο, ολοκληρωτικά ελεύθερο από την Ιταλιά.

.......Να εργαστούμε για ένα δημοψήφισμα, ώστε να έχουμε μελλοντικά, ένα Νότιο Τυρόλο δίχως την Ιταλία, ανεξάρτητο. Μπορούμε να είμαστε φίλοι, αλλά δίχως να υπακούουμε στους κανόνες τους.

.......Το να μας ζητάτε να εορτάσουμε την 'Ενωση της Ιταλίας, είναι σα να ζητάτε σε μία γυναίκα, θύμα βιασμού, να γιορτάσει μαζί με τον βιαστή της, την επέτειο του βιασμού της.

.......Εάν ο πατέρας μου υπήρξε τρομοκράτης, τότε το ίδιο υπήρξε και ο Γκαριμπάλντι.

.......Οι αθλητές μας, δεν είναι Ιταλοί.

Βιβλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Consigliera della Provincia di Bolzano:«Non mi sento italiana, lasciateci liberi»[1] Αρχειοθετήθηκε 2011-10-20 στο Wayback Machine.
  2. «Eva Klotz: "Bolzano via dall'Italia"». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2012. 
  3. «Il terrore in Alto Adige». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Ιουνίου 2008. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2012. 
  4. Corriere della Sera, 20 febbraio 1997, Georg Klotz, detto il "martellatore della Val Passiria" per la sua attività terroristico-dinamitarda [2]
  5. Quando Eva Klotz disse “no” a Magnago e a Bossi[νεκρός σύνδεσμος]
  6. «Wirbel in Italien wegen Südtirol-Plakat». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2012. 
  7. Eva Klotz ci riprova: "L'Alto Adige non è Italia"
  8. La Cassazione: la Klotz ha offeso il tricolore[νεκρός σύνδεσμος]
  9. Eva Klotz indagata per vilipendio del tricolore Lei: "Scandalo"
  10. Condannata Eva Klotz per manifesto anti-italiano
  11. Caso Klotz, Corte europea accoglie il ricorso sul vilipendio[νεκρός σύνδεσμος]
  12. "Notte dei fuochi" in Alto Adige: carabinieri e sangue, inchiesta su manifesto Klotz per i 50 anni [3][νεκρός σύνδεσμος]
  13. «L'inno di Mameli disprezza l'uomo». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Φεβρουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2012. 
  14. Gli irriducibili del Sud
  15. Unità d'Italia. Intervista a Eva Klotz, leader del Süd-Tiroler Freiheit [4]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]