Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες
ΣκηνοθεσίαΓουές Κρέιβεν
ΠαραγωγήΡόμπερτ Σέι
ΣενάριοΓουές Κρέιβεν
ΠρωταγωνιστέςΤζον Σάξον
Ρόνι Μπλέικλι
Χέδερ Λάνγκενκαμπ
Αμάντα Γουις
Τζόνι Ντεπ
Ρόμπερτ Ίνγκλαντ
ΜουσικήΤσαρλς Μπέρνστιν
ΦωτογραφίαJacques Haitkin
Εταιρεία παραγωγήςMedia Home Entertainment και New Line Cinema's House of Horror
ΔιανομήNew Line Cinema και Netflix
Πρώτη προβολή9 Νοεμβρίου 1984
Διάρκεια91 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Ο Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες (αγγλικά: Α Nightmare on Elm Street) είναι ταινία τρόμου, και ειδικότερα του είδους σλάσερ, αμερικανικής παραγωγής του 1984, σε σκηνοθεσία του Γουές Κρέιβεν.

Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Χέδερ Λάνγκενκαμπ, Τζον Σάξον, Ρόνι Μπλέικλι, Αμάντα Γουις, Τζσου Γκαρσία, Ρόμπερτ Ίνγκλαντ, και ο Τζόνι Ντεπ, στην πρώτη του εμφάνιση σε ταινία. Το σενάριο της ταινίας αφορά μία ομάδα εφήβων, που τρομοκρατούνται και δολοφονούνται στα όνειρά τους, αλλά μυστηριωδώς και στην πραγματικότητα, από έναν άνδρα με το όνομα Φρέντυ Κρούγκερ. Οι ίδιοι δεν γνωρίζουν την αιτία αυτού του περίεργου φαινομένου, αντίθετα από τους γονείς τους, οι οποίοι κρατούν ένα σκοτεινό μυστικό.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έφηβη Τίνα Γκρέι ξυπνά από ένα τρομακτικό εφιάλτη στον οποίο ένας παραμορφωμένος άνδρας που φορούσε ένα γάντι με λεπίδες της επιτίθεται σε ένα λεβητοστάσιο. Η μητέρα της παρατηρεί τέσσερα μυστηριώδη κοψίματα στη νυχτικιά της. Το επόμενο πρωί, η καλύτερη φίλη της Τίνα, Νάνσι Τόμσον, και το αγόρι της Νάνσι, Γκλεν Λαντζ, την παρηγορούν, αποκαλύπτοντας πως και οι ίδιοι είδαν έναν εφιάλτη τη προηγούμενη νύχτα. Οι δυο τους μένουν στο σπίτι της Τίνα όταν η μητέρα της Τίνα φεύγει από τη πόλη, όπου μαθαίνει ότι η Νάνσι είχε δει έναν εφιάλτη με τον παραμορφωμένο άνδρα. Ο σύντροφος της Τίνα, Ροντ Λέιν, επισκέπτεται και εκείνος το σπίτι. Όταν η Τίνα αποκοιμάται, ονειρεύεται ένα παραμορφωμένο άνδρα να τη κυνηγά. Ο Ροντ ξυπνά από το θόρυβο και τη βλέπει να σέρνεται και να μαχαιρώνεται θανάσιμα από μια αόρατη δύναμη, αναγκάζοντας τον να φύγει καθώς η Νάνσι και ο Γκλεν ξυπνούν για να βρουν τη Τίνα νεκρή.

Την επόμενη ημέρα, ο αστυνόμος πατέρας της Νάνσι, Ντον Τόμσον, συλλαμβάνει το Ροντ παρά τις εκκλήσεις του για την αθωότητα του. Στο σχολείο, η Νάνσι αποκοιμάται στη τάξη και ονειρεύεται πως ο άνδρας που τη κυνηγούσε στο λεβητοστάσιο την έχει στριμώξει σε μια γωνία. Τότε εκείνη σκόπιμα καίει το χέρι της σε ένα καυτό σωλήνα. Το κάψιμο τη ξαφνιάζει και τη ξυπνά μέσα στη τάξη, όπου παρατηρεί ένα σημάδι εγκαύματος στο χέρι της. Η Νάνσι επισκέπτεται το Ροντ στο αστυνομικό τμήμα, ο οποίος περιγράφει το θάνατο της Τίνα μαζί με τους δικούς του εφιάλτες για τον ίδιο άνδρα που τη καταδίωκε στα όνειρα της, κάνοντας τη Νάνσι να πιστέψει πως ο άνδρας σκότωσε τη Τίνα.

Στο σπίτι της, η Νάνσι κοιμάται ενώ κάνει μπάνιο και σχεδόν πνίγεται από τον άνδρα. Η Νάνσι τότε βασίζεται στη καφεΐνη για να παραμείνει ξύπνια και προσκαλεί το Γκλεν να τη προσέχει όσο κοιμάται. Στο όνειρο της, η Νάνσι βλέπει τον άνδρα να ετοιμάζεται να σκοτώσει το Ροντ μέσα στο κελί του, όμως στρέφει τη προσοχή του σε εκείνη. Η Νάνσι τρέχει μακριά και ξυπνά όταν χτυπάει το ξυπνητήρι της. Ο άνδρας σκότωσε το Ροντ πνίγοντας τον με το σεντόνι του, σκηνοθετώντας το ως αυτοκτονία. Στη κηδεία του Ροντ, οι γονείς της Νάνσι γίνονται ανήσυχοι όταν την ακούν να περιγράφει τα όνειρα της. Η μητέρα της, Μαρτζ, τη πηγαίνει σε μια κλινική διαταραχής ύπνου. Σε ένα όνειρο, η Νάνσι αρπάζει το καπέλο του άνδρα, με το όνομα «Φρεντ Κρούγκερ» γραμμένο πάνω του, και το τραβάει στο πραγματικό κόσμο.

Αφού βάζει κάγκελα στα σημεία εξόδου του σπιτιού, η Μαρτζ εξηγεί πως ο Κρούγκερ ήταν ένας παράφρονας δολοφόνος παιδιών που δολοφόνησε είκοσι παιδιά όμως απελευθερώθηκε λόγω μιας λεπτομέρειας στη δίκη του, και τότε οι γονείς των θυμάτων αναζήτησαν αυτόκλητη τιμωρία και τον έκαψαν ζωντανό στο σπίτι του. Η Νάνσι συνειδητοποιεί πως ο Κρούγκερ, πλέον ένα εκδικητικό φάντασμα, σκοτώνει τους φίλους της λόγω εκδίκησης και για να ικανοποιήσει τις ψυχοπαθητικές του ανάγκες.

Η Νάνσι επιχειρεί να καλέσει το Γκλεν στο τηλέφωνο για να τον ειδοποιήσει, όμως ο πατέρας του την εμποδίζει. Ο Γκλεν κοιμάται και δολοφονείται από το Κρούγκερ. Μόνη πλέον, η Νάνσι βάζει τη Μαρτζ για ύπνο και ρωτάει το Ντον, ο οποίος βρίσκεται στον απέναντι δρόμο διερευνώντας το θάνατο του Γκλεν, να μπει στο σπίτι της σε είκοσι λεπτά. Η Νάνσι ετοιμάζει ορισμένες παγίδες στο σπίτι και αρπάζει το Κρούγκερ εκτός των ονείρων και μέσα στο πραγματικό κόσμο. Οι παγίδες επιδρούν στο Κρούγκερ για αρκετή ώρα ώστε η Νάνσι να του βάλει φωτιά και να τον κλειδώσει στο υπόγειο. Η Νάνσι ορμάει στη πόρτα για βοήθεια.

Η αστυνομία καταφτάνει όμως ο Κρούγκερ έχει διαφύγει από το υπόγειο. Η Νάνσι και ο Ντον πηγαίνουν πάνω και βλέπουν ένα φλεγόμενο Κρούγκερ να πνίγει τη Μαρτζ στη κρεβατοκάμαρα της. Αφού ο Ντον σβήνει τη φωτιά, ο Κρούγκερ και η Μαρτζ εξαφανίζονται μέσα στο κρεβάτι. Όταν ο Ντον φεύγει από το δωμάτιο, ο Κρούγκερ σηκώνεται από το κρεβάτι πίσω από τη Νάνσι. Συνειδητοποιώντας πως ο Κρούγκερ δυναμώνει από το φόβο των θυμάτων του, με ηρεμία του γυρνάει τη πλάτη. Ο Κρούγκερ εξαϋλώνεται όταν προσπαθεί να της ορμήσει.

Η Νάνσι βγαίνει έξω σε ένα φωτεινό και ομιχλώδες πρωινό όπου όλοι της οι φίλοι και η μητέρα της είναι ακόμη ζωντανοί. Η Νάνσι μπαίνει στο ανοιχτό αυτοκίνητο του Γκλεν για να πάει στο σχολείο όταν η πρασινο-κόκκινη οροφή ξαφνικά κατεβαίνει και τους κλειδώνει μέσα καθώς το αυτοκίνητο μετακινείται ανεξέλεγκτα στο δρόμο. Τρία κορίτσια ντυμένα με λευκά φορέματα παίζουν σχοινάκι και ακούγονται να τραγουδούν ένα παιδικό τραγούδι για το Κρούγκερ καθώς η Μαρτζ αρπάζεται από το Κρούγκερ μέσα από το παράθυρο της μπροστινής πόρτας.

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία απέφερε 1.271.000 δολάρια την πρώτη εβδομάδα προβολής της στις ΗΠΑ, με συνέπεια να θεωρηθεί εμπορική επιτυχία. Εν τέλει, το φιλμ κέρδισε συνολικά 25.504.513 δολάρια στο αμερικάνικο box office. Τελικά, προβλήθηκε στην Ευρώπη, τον Καναδά και την Αυστραλία. Θεωρήθηκε πρωτοπόρα για το έξυπνο σενάριό της και για τα ειδικά οπτικά εφέ που παρουσιάζει.

Ο Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες έλαβε παγκοσμίως θριαμβευτικές κριτικές. Οι κριτικοί επαίνεσαν την ικανότητα της ταινίας να σπάει "τα όρια ανάμεσα στο φανταστικό και το πραγματικό", παίζοντας με την αντίληψη του θεατή.

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο χαρακτήρας Φρέντυ Κρούγκερ είναι εμπνευσμένος από διάφορα περιστατικά που συνέβησαν στον Γουές Κρέιβεν όταν ήταν παιδί. Το όνομά του το πήρε από ένα συμμαθητή του, ο οποίος τον τρόμαζε και τον πείραζε συνέχεια, το όνομά του οποίου ήταν Φρεντ Κρούγκερ. Τα ρούχα του τα εμπνεύστηκε από έναν άστεγο, ο οποίος τον παρακολουθούσε από το παράθυρο όταν ήταν 10 χρονών.

Συνέχειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Remake[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ρόλο του Φρέντυ Κρούγκερ στο remake του 2010 έχει ο Τζάκι Ερλ Χέιλι. Η παραγωγή της ταινίας έγινε από τον Μάικλ Μπέι, και η σκηνοθεσία από τον Σάμιουελ Μπέιερ. Το σενάριο είναι των Ουέσλι Στρικ και Έρικ Χάισερερ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]