Ευφροσύνη του Πόλοτσκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευφροσύνη του Πόλοτσκ
Γέννηση1104
Πόλοτσκ, Λευκορωσία
Κοίμηση1167
Μαρ Σάμπα (κοντά στην Ιερουσαλήμ)
Τιμάται απόΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία
Αγιοκατάταξη1984, Λευκορωσία από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄
Εορτασμός23 Μαΐου
ΠροστάτηςΛευκορωσίας

Η Ευφροσύνη του Πόλοτσκ (λευκορωσικά: Еўфрасіння Полацкая, 1104-1167) ήταν η εγγονή του πρίγκιπα του Πόλοτσκ, Βσέσλαβ και κόρη του πρίγκιπα Σβιάτοσλαβ. Είναι μια από τις 15 προστάτιδες άγιες της Λευκορωσίας, των οποίων η ζωή γιορτάζεται από τη Λευκορωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, την πρώτη Κυριακή μετά την Πεντηκοστή. Ο εορτασμός αυτός καθιερώθηκε το 1984, όταν αγιοποιήθηκε.[1]

Η Πρεντσλάβα, όπως ήταν το όνομά της, γεννήθηκε μεταξύ του 1101 και του 1104 στο Ρούρικ. Η οικογένεια της ήταν αριστοκρατική και απαρτίζονταν από δούκες του Πόλοτσκ (της σημερινής Λευκορωσίας).[2]. Κατά τη διάρκεια των νεανικών της χρόνο, αρνήθηκε κάθε πρόταση γάμου που δέχθηκε, και χωρίς να το ξέρουν οι γονείς της, πήγε στο μοναστήρι, όπου ήταν ηγουμένη μια θεία της.

Εκεί έγινε καλόγρια και πήρε το όνομα Ευφροσύνη. Έτσι, με τις ευλογίες του Αρχιεπίσκοπου του Πόλοτσκ, διέμενε στον Καθεδρικό ναό της Σοφίας, περνώντας τον χρόνο της, αντιγράφοντας βιβλία.[3] Τα λεφτά τα οποία κέρδισε από εκεί, τα μοίρασε στους φτωχούς. Περί το 1128, ο Αρχιεπίσκοπος Ηλίας του Πόλοτσκ, της ανέθεσε την οργάνωση γυναικείου μοναστηριού. Στα έργα που γίνονταν, η Ευφροσύνη μάθαινε σε νέα κορίτσια να αντιγράφουν βιβλία, να τραγουδούν, να ράβουν, καθώς και άλλες χειρωνακτικές εργασίες. Παρόλα αυτά, το μοναστήρι δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και στη θέση του χτίστηκε ένας καθεδρικός ναός, ο οποίος υπάρχει έως και σήμερα.[3] Ωστόσο εκείνη ίδρυσε ένα μοναστήρι για άντρες αφιερωμένο στην Παναγία, καθώς επίσης και δύο ναούς. Μία από αυτές, ο Άγιος Σωτήρας, θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα λευκορωσικά αρχιτεκτονικά δημιουργήματα.

Προς το τέλος της ζωής της ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη και στους Άγιους Τόπους για προσκύνημα.[3] Ο πατριάρχης Μιχαήλ Β΄ Κουρκούας, της δώρισε ένα εικόνισμα της Θεοτόκου, το όποιο έως και σήμερα υπάρχει στη Λευκορωσία, και λέγεται Παρθένος του Κορσούν. Κατόπιν συναντήθηκε και με τον Αμωρί Α΄ της Ιερουσαλήμ.[4] Περί το 1173, απεβίωσε κοντά στην Ιερουσαλήμ. Κατόπιν, Ουκρανοί μοναχοί μετέφεραν το σώμα της στη Λαύρα των σπηλαίων του Κιέβου, και δεν ήταν πριν το 1910, όταν μεταφέρθηκε στη γενέτειρά της. Η Ευφροσύνη γιορτάζει στις 23 Μαΐου,[5][6] και είναι η μόνη ανατολικοσλαβική αγία που είναι παρθένος. Υπάρχουν, αρκετές εκκλησίες ανά τον κόσμο, αφιερωμένες σε αυτή, όπως στο Λονδίνο,[7] το Τορόντο[8] και το Νιου Τζέρσεϊ.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Kasaty, Peter. «Saint Euphrosyne of Polatsk (1104-1167)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Δεκεμβρίου 2000. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουλίου 2012. 
  2. «"Euphrosyne of Polotsk", Republic of Belarus». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  3. 3,0 3,1 3,2 "Euphrosyne Abbes of Polotsk" Church of the Mother of God, Mays Landing, New Jersey
  4. Keck, Karen Rae. «Euphrosyne of Polotsk». The Ecole Glossary. The Ecole Initiative. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουλίου 2012. 
  5. (Ελληνικά) Ἡ Ὁσία Εὐφροσύνη. 23 Μαΐου. ΜΕΓΑΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ.
  6. Venerable Euphrosyne the Abbess of Polotsk. OCA - Feasts and Saints.
  7. Belarusians in the UK Αρχειοθετήθηκε 2020-12-02 στο Wayback Machine. absociety.org.uk
  8. «Official website of the St. Ephrasinia Orthodox Church». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]