Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ευρώπη-Δημοκρατία-Εσπεράντο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευρώπη-Δημοκρατία-Εσπεράντο
Ίδρυση2003 (2003)
Έδρα9 rue du Couradin
F-35510 Σεσόν-Σεβινιέ, Γαλλία
ΙδεολογίαΓλωσσικά δικαιώματα
Εσπεραντισμός
ΧρώματαΠράσινο
Ιστότοπος
www.e-d-e.org

Η Ευρώπη-Δημοκρατία-Εσπεράντο (ΕΔΕ ή Ε-Δ-Ε, εσπεράντο: Eŭropo-Demokratio-Esperanto) είναι κόμμα το οποίο συμμετέχει στις Ευρωεκλογές. Η κύρια πλατφόρμα του κόμματος είναι η εισαγωγή της γλώσσας εσπεράντο ως επίσημης γλώσσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να καταστεί η διεθνής επικοινωνία πιο αποτελεσματική και δίκαιη από οικονομική και φιλοσοφική άποψη, βάσει των συμπερασμάτων μιας έκθεσης του Ελβετού οικονομολόγου Φρανσουά Γκρα.

Ως Ευρώπη-Δημοκρατία-Εσπεράντο, το κόμμα συμμετείχε για πρώτη φορά σε εκλογές στις Ευρωεκλογές του 2004 στη Γαλλία. Το γερμανικό της παράρτημα, Europa-Demokratie-Esperanto, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις 4000 υπογραφές που ήταν απαραίτητες για να συμμετάσχει στις εκλογές στη Γερμανία.

Ο κύριος στόχος του καταλόγου είναι η προώθηση της γλώσσας εσπεράντο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεσοπρόθεσμα, επιθυμεί η γλώσσα εσπεράντο να διδάσκεται σε σχολεία σε όλη την Ευρώπη και μακροπρόθεσμα, επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει τη γλώσσα εσπεράντο ως επίσημη γλώσσα της. Για να γίνει αυτός ο στόχος πραγματικότητα, η Ευρώπη-Δημοκρατία-Εσπεράντο προσπάθησε να έχει υποψηφίους σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Ευρωεκλογές του 2009. Μέχρι τότε ο οργανισμός είχε παραρτήματα μόνο στη Γαλλία και τη Γερμανία. 

Διάλογος εντός του κινήματος των Εσπεράντο

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενώ τα περισσότερα θεσμικά όργανα της Εσπεράντο όπως η Παγκόσμια Ένωση Εσπεράντο είναι βάση του καταστατικού και στην πράξη πολιτικά ουδέτερα, έχει προκύψει διάλογος για την ουδετερότητα της ΕΔΕ.[1] Συγκεκριμένα, υπάρχει ανησυχία για το ποιες άλλες πολιτικές θα μπορούσαν μέσω της ΕΔΕ να συνδεθούν με την Εσπεράντο εκτός από την πρόοδο της ίδιας της Εσπεράντο. Ο Γερμανός συγγραφέας της Εσπεράντο, Ούλριχ Μάτιας υποστηρίζει ότι, με την απόκτηση ευρείας υποστήριξης τουλάχιστον στη Γερμανία, η ΕΔΕ θα εξυπηρετούσε καλύτερα τον εντοπισμό με κεντρικές θέσεις που προωθούν τον ανθρωπισμό, την ειρήνη και τον περιβαλλοντισμό, καθώς και την αντίθεση στην «ηγεμονίας των ΗΠΑ» και στον γλωσσικό ιμπεριαλισμό με τον σωστό τρόπο.

Επειδή η γλώσσα Εσπεράντο θεωρείται από πολλούς ομιλητές της Εσπεράντο ως παγκόσμιο κίνημα, ορισμένοι φοβούνται ότι η προώθηση του σκοπού της Εσπεράντο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να ρίξει τη γλώσσα ως ευρωπαϊκό ζήτημα και να εμποδίσει την πρόοδο της γλώσσας εκτός Ευρώπης.

Το κόμμα δεν θέλησε να διεξαγάγει δημοψήφισμα για τις γλώσσες - αντ΄ αυτού, η ΕΔΕ προσπαθεί να καταστήσει την Εσπεράντο ως εναλλακτική λύση στις είκοσι διαφορετικές επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που συνεπάγεται τεράστια έξοδα. 

Οι ευρωεκλογές του 2004 έσπασαν τα ρεκόρ για τον αριθμό των κομμάτων που συμμετείχαν και η ΕΔΕ έγινε κάτι σαν υπόδειγμα για τα κόμματα διαμαρτυρίας, που χαρακτηρίστηκαν από εθνικά έγγραφα ως παράδειγμα του γελοίου.[2][3] Περιγράφηκε από την γαλλική Les Echos ως ένα από τα πολλά «τρελά, αντι-αυτό ή υπέρ-κόμματα» που τρέχουν στις εκλογές.[4] Ωστόσο, επειδή συμμετείχε στην ψηφοφορία στη συντριπτική πλειονότητα των περιφερειών, ήταν ένα από τα δώδεκα κόμματα που επέλεξε η Les Echos να δημοσιεύσει στην πλατφόρμα της.[5]

Η ΕΔΕ είχε καταλόγους σε επτά από τις οκτώ εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας και έλαβε περίπου 0,15% των ψήφων στις ευρωεκλογές στις 13 Ιουνίου 2004.

Περιφέρεια Κορυφαίος υποψήφιος Ψήφοι Ποσοστό
Παρίσι Ζορζ Κερσοντί 5.789 0,21%
Ανατολή Μ. Σμιτ 5.336 0,24%
Δύση Ντενί-Σέρζε Κλοπό 4.926 0,19%
Νοτιοδυτικά Τιερί Σαλαντάν 3.687 0,15%
Νοτιοανατολικά Κρίστιαν Γκαρίνο 2.559 0,09%
Κέντρο Ζ.-Π. Τονιό 2.174 0,15%
Βόρεια Μ. Ουγκόν 788 0,03%
Σύνολο 25.259 0,15%
Χώρα Ψήφοι Ποσοστό
Γαλλία 28.944 0,17%
Γερμανία 11.772 0,04%

Το 2014, η ΕΔΕ έλαβε 33.609 ψήφους στη Γαλλία ή 0,18% των ψήφων.

Το 2019, η ΕΔΕ έλαβε 18.587 ψήφους στη Γαλλία ή 0,08% των ψήφων.

Το κόμμα στοχεύει στην προώθηση της «πραγματικής ευρωπαϊκής διεθνούς δημοκρατίας». . [6] Οι τέσσερις αρχές που διατυπώνονται στον ιστότοπο του κόμματος περιλαμβάνουν:

  • Το πρώτο κριτήριο για τη δημοκρατία είναι το δικαίωμα έκφρασης.
  • Η δημοκρατία εγγυάται και διανέμει μέσα για ειρηνικές και εποικοδομητικές συζητήσεις.
  • Η δημοκρατία εγγυάται επίσης τον σεβασμό των μειονοτήτων.
  • Σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  1. Politika agado por Esperanto
  2. "Des antiradars aux espérantistes; EUROPÉENNES La pléthore des petites listes." Le Figaro. By Saïd Mahrane. 12 Ιουνίου 2004
  3. "Un nombre record de 168 listes dans les 8 circonscriptions électorales" Le Monde, 1 Ιουνίου 2004, Γαλλία
  4. "Européennes : une campagne ouvertedans l'indifférence" Les Échos n° 19169 du 1 Ιουνίου 2004 • σελ. 4
  5. "Cinq minutes de conjugaison pour parler l'européen" Les Échos n° 19175 du 9 Ιουνίου 2004 • σελ. D.
  6. «Our programme». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]