Καρχεμίς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ευρωπός Συρίας)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Καρχεμίς (μετέπειτα Ευρωπός) ήταν αρχαία πόλη της Συρίας, η οποία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο ήδη από την εποχή του Χαλκού.

Βρισκόταν στην επαρχία της αρχαίας Κυρρηστικής, μεταξύ της Νικατορίδος και του Ζεύγματος, στις όχθες του ποταμού Ευφράτη. Την πόλη αναφέρουν ο Στέφανος Βυζάντιος, ο Προκόπιος, ο Κλαύδιος Πτολεμαίος και ο Ιεροκλής στον Συνέκδημό του που την κατέτασσε στην βυζαντινή επαρχία της Ευφρατησίας της Συρίας.

Η πόλη φαίνεται να κτίστηκε από τον Σέλευκο Α΄ τον Νικάτορα κατά το 300 π.Χ. πάνω στην παλαιότερη Καρχεμίς, σε ανάμνηση της γενέτειράς του Ευρωπού στην Μακεδονία. Ο Λουκιανός βέβαια αναφέρει ότι την ίδρυσαν οι Εδεσσαίοι της Μακεδονίας. Ο Ιησούς ο Στηλίτης έγραφε για αυτήν ότι: castrum Europus, quod in provincia Mabugensi ad occidentem Euphratis est positum. Στα βυζαντινά χρόνια, μετά τις επιδρομές των Σασσανιδών, ο Ιουστινιανός ξανάκτισε την πόλη.

Η Ευρωπός απείχε από την Μακεδονόπολη του Μεγάλου Αλεξάνδρου περί τα 27 χιλιόμετρα. Πρόκειται για την σημερινή Καργκαμίς (Kargamış) της Τουρκίας, επί της μεθορίου με την Συρία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]