Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φιλοευρωπαϊσμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ευρωπαϊσμός)

Ο Φιλοευρωπαϊσμός[1][2] είναι μια πολιτική θέση που ευνοεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).[3] Περιλαμβάνει ευρωπαίους φεντεραλιστές, οι οποίοι επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια ομοσπονδιακή Ευρωπαϊκή Ένωση, γνωστή άτυπα ως Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Ένας σχετικός όρος είναι το «Ευρώφιλος».

Ως εκ τούτου, είναι το αντίθετο του ευρωσκεπτικισμού, που αναφέρεται στην πολιτική στάση του σκεπτικισμού ή της αντίθεσης με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Δεν πρέπει να συγχέεται με τον όρο «αντι-ευρωπαϊσμός».

Πολιτιστική-κυρίαρχη πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο φιλοευρωπαϊσμός και η ευρωφιλία είναι επίσης πολιτικοί όροι που χρησιμοποιούνται σε διάφορα πλαίσια, που υποδηλώνουν συναίσθημα ή πολιτικές για την έγκριση μιας ομοσπονδιακής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως αναφέρεται στη Συνθήκη του Άμστερνταμ και της Λισαβόνας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε θετικά αισθήματα για ενισχυμένη ομοσπονδία.

Στο πλαίσιο της πολιτιστικής πολιτικής, αυτό μπορεί να αναφέρεται στον πολιτισμό ή τους λαούς της Ευρώπης. Μπορεί επίσης να αναφέρεται στον ευρωπαϊκό φεντεραλισμό, τη θεσμοθετημένη θεσμική διαδικασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία μιας άτυπης συνομοσπονδίας. Στο πλαίσιο της πολιτιστικής πολιτικής, μπορεί να αναφέρεται στην αναγκαστική αφομοίωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη μέλη.

Οι όροι μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά στο πλαίσιο της κριτικής διαφόρων συμπεριφορών, συνήθως ιστορικών, που θεωρούνται ιμπεριαλιστικές ή γενοκτονικές, ως στερεότυπο και προκατάληψη που συνδέεται με την Ευρώπη, ως εξάλειψη των τοπικών πολιτισμών, ως απόσυρση της εθνικής κυριαρχίας και ως ηθική δήλωση εναντιώνοντας την αντιληπτή εγγενή αρνητικότητα που συμβαίνει με την Ευρώπη.

Πολυεθνικοί ευρωπαϊκοί θεσμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Συμβούλιο της Ευρώπης: ένας διεθνής οργανισμός του οποίου ο στόχος είναι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου στην Ευρώπη και η προώθηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Έχει 47 κράτη μέλη, με περίπου 820 εκατομμύρια ανθρώπους.
  • Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη: ο μεγαλύτερος διακυβερνητικός οργανισμός με γνώμονα την ασφάλεια στον κόσμο, με 57 συμμετέχουσες χώρες κυρίως στην Ευρώπη και στο Βόρειο Ημισφαίριο.
  • Πανευρωπαϊκή Ένωση: το παλαιότερο ευρωπαϊκό κίνημα ενοποίησης.

Πολιτικά κόμματα υπέρ της ΕΕ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πανευρωπαϊκό επίπεδο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Gowland, David. Britain and the European Union. Taylor & Francis, 2016. p.109
  2. Sadurski, Wojciech. Spreading Democracy and the Rule of Law?. Springer Science & Business Media, 2006. pp.51, 55
  3. Krisztina Arató, Petr Kaniok (editors). Euroscepticism and European Integration. Political Science Research Centre Zagreb, 2009. p.40