Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων (ΕΠΕΠ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευρωπαϊκή Ένωση

Το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων (ΕΠΕΠ) αποτελεί το συνδετικό κρίκο όλων των συστημάτων επαγγελματικών προσόντων μεταξύ των χωρών μελών. Σύμφωνα με την ιδρυτική πράξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η δημιουργία του στοχεύει στην προώθηση της κινητικότητας των εργαζομένων καταρρίπτοντας τα εθνικά σύνορα, και στην ενίσχυση της δια βίου μάθησης. Δημιουργήθηκε το 2008 ενώ το 2017 έγινε η αναθεώρηση[1] του, η οποία διατήρησε τους αρχικούς στόχους. Σε επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης, δημιουργήθηκε ένα πλαίσιο συνεργασίας το οποίο χαρακτηρίστηκε από το αίσθημα μιας αμοιβαίας εμπιστοσύνης επισφραγίζοντας έτσι και μια άτυπη και εθελοντική δέσμευση μεταξύ των εθνικών φορέων.

Λειτουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βασικότερο χαρακτηριστικό του Ε.Π.Ε.Π είναι η διαφάνεια, η οποία εξασφαλίζεται μέσω της δημοσιοποίησης των αποφάσεων και των διαδικασιών συσχέτισης των εθνικών προσόντων με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων. Tον συντονισμό των απαραίτητων διαδικασιών καθώς και την ενημέρωση έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Συμβουλευτική Ομάδα. Ειδικότερα, πρόκειται για μία επιτροπή η οποία αποτελείται από εκπροσώπους από όλα τα κράτη - μέλη. Εκτός από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχουν άλλες 11 χώρες που τοποθετούνται εντός του ΕΠΕΠ, οι οποίες ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό χώρο ή είναι μελλοντικοί υποψήφιοι να συμμετέχουν (Ισλανδία, Λίχτενσταίν, Νορβηγία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Τουρκία, Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο και Ελβετία).

Επίπεδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων καταγράφει 8 επίπεδα[2] ως κοινό σημείο αναφοράς σχετικά με την εκπαίδευση και την κατάρτιση τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε κλαδικό. Διαπερνώντας όλους τους τύπους προσόντων αυτά τα επίπεδα, ενισχύουν τη δύναμη της δια βίου μάθησης καλύπτοντας  στη γενική, επαγγελματική και ανώτατη εκπαίδευση. Το ΕΠΕΠ διασφαλίζει την καλύτερη αντιστοίχιση όλων των αναγκών που υπάρχουν στην αγορά εργασίας με την εκπαίδευση. Μια ακόμα σημαντική συμβολή θεωρείται η μεταφορά όλων των επαγγελματικών προσόντων σε άλλες χώρες και τα εκάστοτε εκπαιδευτικούς συστήματα. Αναγνωρίζοντας τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής ένωσης αντικείμενο σύγκρισης είναι οι εισροές όπως για παράδειγμα η διάρκεια σπουδών.                                     Οι οργανισμοί που στηρίζουν την ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Επαγγελματικών Προσόντων ( ΕΠΕΠ) είναι το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop) και το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ETF).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «C_2017189EL.01001501.xml». eur-lex.europa.eu. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουνίου 2021. 
  2. «Description of the eight EQF levels | Europass». europa.eu. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουνίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]