Ευρυκόμη η μακρόφυλλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευρυκόμη η μακρόφυλλος

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)
Υφομοταξία: Ροδίδες (Rosidae)
Τάξη: Σαπινδώδη (Sapindales)
Οικογένεια: Σιμαρουβοειδή (Simaroubaceae)
Γένος: Ευρυκόμη (Eurycoma)
Είδη

Βλέπε άρθρο

Η Ευρυκόμη η μακρόφυλλος, (Eurycoma longifolia) (κοινώς Tongkat ali ή Pasak Bumi) είναι ένα δένδρο ιθαγενές στη Νοτιοανατολική Ασία και φύεται κυρίως στην Ινδονησία και στη Μαλαισία. Συναντάται επίσης σε μικρότερο ποσοστό στην Ταϊλάνδη, στο Λάος και στο Βιετνάμ. [1] Υπάρχουν και άλλες ονομασίες του δένδρου, όπως Πεναβάρ Πάχιτ, Πεναβάρ Μπίας, Πετάλα Μπούμι, Πλάα Λάι Πούενκ και άλλα. Η ονομασία Πεναβάρ Πάχιτ μεταφράζεται ως "η πικρή χάρη" ή "το πικρό φάρμακο".

Μορφολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ευρυκόμη η μακρόφυλλος είναι ανθοφόρο φυτό της οικογενείας Σιμαρουβοειδή (Simaroubaceae) που φθάνει σε ύψος 15 μέτρων, με ακτινοειδώς διαταγμένους φυλλοφόρους μίσχους μήκους 20 έως 40 εκ. με 13 έως 40 φύλλα ο καθένας. Τα άνθη είναι διγενή, δηλαδή υπάρχουν θηλυκά και αρσενικά δένδρα, και σχηματίζουν ταξιανθίες με ανθύλια που έχουν 5 έως 6 πολύ μικρά πέταλα. Οι καρποί είναι πράσινοι αρχικά και όταν ωριμάσουν αποκτούν σκούρο ερυθρό χρώμα. Το μέγεθός τους είναι 1 έως 2 εκ. σε μήκος και 0,5 έως 1 εκ. σε πλάτος.

Φαρμακευτικές ιδιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με μία διεθνή φαρμακολογική μελέτη, που διεξήχθη το 2010, σχετικά με την Ευρυκόμη την μακρόφυλλον, τα μέρη του δένδρου έχουν παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί για τις αντιβακτηριακές, αφροδισιακές, αντιδιαβητικές, αντιπυρετικές και αντιμικροβιακές ιδιότητές τους. Παρά το ευρύ πεδίο ιατρικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η Ευρυκόμη η μακρόφυλλος, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανωτέρω μελέτη, οι περισσότεροι κάτοικοι της Ν.Α. Ασίας καταναλώνουν το Tongkat ali για την επίδραση που έχει το φυτό, και αποκλειστικά η ρίζα του, στη σεξουαλική συμπεριφορά. Ήδη από το 2001, Μαλαίσιοι ερευνητές άνοιξαν την πολλές φορές αναθεωρημένη αναφορά τους για την επίδραση της E. Longifolia πάνω σε αρουραίους, για να καταλήξουν στη δήλωση ότι "Η Eurycoma Longifolia Jack, (είναι η πλήρης επιστημονική ονομασία του δένδρου και Jack είναι το όνομα του βοτανολόγου πού το ταξινόμησε), κοινώς γνωστή ως Tongkat ali, έχει αποκτήσει τη φήμη απόλυτου συμβόλου του ανδρικού Ego και ισχύος από τους Μαλαίσιους άνδρες επειδή αυξάνει τον ανδρισμό και τη σεξουαλική ικανότητα στη διάρκεια της ερωτικής δραστηριότητας.

Η αφροδισιακή της δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άρθρο του επιστημονικού περιοδικού Nature χαρακτηρίζει την Eurycoma longifolia ως την φυτική Viagra της Μαλαισίας και σημείωσε "αυξημένη σεξουαλική επιθυμία, ενισχυμένη απόδοση και γενική ευδιαθεσία". Κάποιες επιστημονικές έρευνες που διεξήχθησαν στη Μαλαισία αποκάλυψαν ότι το Tongkat ali δυναμώνει τα σεξουαλικά χαρακτηριστικά και την ερωτική απόδοση στα τρωκτικά. Μια ομάδα ερευνητών στην Κίνα διεπίστωσε ότι η Eurycoma longifolia έχει την ικανότητα να αντιστρέφει την ανασταλτική δράση της οιστρογόνου ορμόνης στην παραγωγή τεστοστερόνης και στη σπερματογένεση. Μία άλλη έρευνα που διεξήχθη από επίσης Κινέζους επιστήμονες έδειξε ότι η Eurycoma longifolia επαναδραστηριοποιεί τα κύτταρα των όρχεων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή τεστοστερόνης, επαναφέροντας τα επίπεδα της ορμόνης στις φυσιολογικές τιμές τους σε άνδρες άνω των 45 ετών στους οποίους η παραγωγή τεστοστερόνης αρχίζει να μειώνεται. Παρατηρήθηκε ότι η λήψη Tongkat ali από νέους άνδρες δεν έχει καμία επίδραση πάνω τους γιατί στις νεαρές ηλικίες η παραγωγή τεστοστερόνης είναι εντονότατη.

Το Tongkat ali λαμβάνεται από του στόματος με την μορφή καψουλών που περιέχουν εκχύλισμα ρίζας σε αναλογία 1 προς 50 και 1 προς 200. Δηλαδή βράζονται 50 ή 200 κιλά ρίζας για να παραχθεί ένα κιλό εκχυλίσματος. Επίσης το πίνουν και ως αφέψημα όπως το τσάι, βράζοντας την τεμαχισμένη ρίζα, παρά το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά πικρό. Η ρίζα του Tongkat ali είναι το μόνο τμήμα τού δένδρου που χρησιμοποιείται για την αύξηση της τεστοστερόνης και κατά συνέπεια για την βελτίωση της σεξουαλικής συμπεριφοράς. Τα Quassinoids, που είναι τα βιολογικώς δραστικά συστατικά της ρίζας του Tongkat ali είναι πάρα πολύ πικρά. Λαμβάνοντας το Tongkat ali σε μορφή κάψουλας, ο χρήστης απαλλάσσεται από το αίσθημα του πικρού. Ωστόσο, υπάρχουν άτομα που το πίνουν σαν ποτό αδιαφορώντας για την πικράδα του. Αυτή η πικράδα, όμως, είναι το στοιχείο που βοηθά να ξεχωρίσει κάποιος αν ένα προïόν Tongkat ali είναι γνήσιο ή πλαστό απλά ακουμπώντας απαλά τη μύτη της γλώσσας πάνω του.

Χώρες παραγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κυριότερες χώρες παραγωγής της Eurycoma longifolia (Tongkat ali) είναι η Ινδονησία και η Μαλαισία. Το προïόν της Ινδονησίας θεωρείται ανώτερο σε ποιότητα, κυρίως εκείνο της Σουμάτρας, επειδή οι τοποθεσίες από τις οποίες συλλέγεται το δένδρο βρίσκονται σε δυσπρόσιτα σημεία, ανάμεσα σε ζούγκλες, που ο άνθρωπος δεν έχει ακόμη μολύνει με την παρουσία του.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Lai Keng Chan, Tiing Sai Su & Chris K. H. Teo: A Preliminary Study on the Germination of Eurycoma longifolia Jack (Tongkat Ali) Seeds, In: Pertanika Journal of Tropical Agricultural Science. 25 (1), 2002, S. 27-34: PDF-Online. Αρχειοθετήθηκε 2016-04-27 στο Wayback Machine.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «GRIN = Germination Resources Information Network». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2010.