Ευμορφία Μεταξάκη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευμορφία Μεταξάκη
Γέννηση20ος αιώνας
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότηταsoprano singer
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςόπερα
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος

Η Ευμορφία Μεταξάκη είναι Ελληνίδα σοπράνο της όπερας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε κλασσικό τραγούδι στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Μοτσαρτέουμ του Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας με τις καθηγήτριες Elisabeth Wilke και Lilian Sukis. Παρακολούθησε μεταπτυχιακό τμήμα Lied/Oratorio και μεταπτυχιακό τμήμα όπερας από όπου και αποφοίτησε το 2004 με βαθμό <<Άριστα παμψηφεί με διάκριση>>. Για την ερμηνεία της Susanna στους Γάμους του Φίγκαρο απέσπασε το τιμητικό μετάλλιο <<Lilli Lehmann>> της Stiftung Mozarteum. Παρακολούθησε σεμινάρια με την Barbara Bonney, Thomas Hampson και Stella Doufexis.

Το καλοκαίρι του 2006 έκανε το ντεμπούτο της στο διεθνές καλοκαιρινό φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ (Salzburger Festspiele). Ερμήνευσε τους ρόλους των Bastienne (Bastien und Bastienne) και Mademoiselle Silberklang (Der Schauspieldirektor) του Wolfgang Amadeus Mozart.

Από το 2004-2010 υπήρξε μόνιμη σολίστ της Όπερας του Μαγδεβούργου όπου ερμήνευσε ρόλους όπως: Pamina (Die Zauberflöte-Mozart), Ilia (Idomeneo-Mozart), Musetta (La Bohème-Puccini), Zerlina (Don Giovanni-Mozart), Despina (Così fan tutte), Maria (West Side Story-Bernstein), Gretel (Hänsel und Gretel-Humperdinck. Το Φεβρουάριο του 2007, της απενεμήθη το βραβείο εξαιρετικής επίδοσης για νέους καλλιτέχνες (Förderpreis). Ως προσκεκλημένη σολίστ έχει εμφανιστεί μεταξύ άλλων στο Konzerthaus του Βερολίνου, στο τοπικό θέατρο του Σάλτσμπουργκ, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στα κρατικά θέατρα του Μπράουνσβαϊγκ, Μάιντς, Ντόρτμουντ, Κότμπους και στην όπερα της Ερφούρτης.

Στα πλαίσια του 19. διεθνούς φεστιβάλ Telemann, ερμήνευσε τον ρόλο της Rodelinda στην όπερα Flavius Bertaridus του Telemann. Από το 2011 έως και σήμερα συνεργάζεται με το μπαρόκ σύνολο Lautten Compagney Berlin υπό την διεύθυνση του Wolfgang Katschner. Εμφανίστηκε στο ρόλο της Armida στην όπερα Rinaldo του Händel, μια συμπαραγωγή με το διεθνές φεστιβάλ Χαίντελ (Händel Festspiele). Το 2012 έκανε το ντεμπούτο της και στον ρόλο της Almirena της ίδιας όπερας.

Από το 2013 ανήκει στο ensemble του θεάτρου του Λούμπεκ. Το ρεπερτόριο της περιλαμβάνει ρόλους όπως: Giulietta (I Capuleti e i Montecchi-Bellini), Adina (L'elisir d'amore-Donizetti), Corinna (Il viaggio a Reims-Rossini), Titania (The Fairy Queen-Purcell), Ginevra (Ariodante-Händel) και Marzelline (Fidelio-Beethoven).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]