Ευμένης Γ΄ της Περγάμου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ευμένης Γ' της Περγάμου)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ευμένης Γ΄
(Αριστόνικος)
Βασιλιάς της «Ηλιοπόλεως»
Περίοδος εξουσίας
περ. 133 π.Χ. - 129 π.Χ.
Προκάτοχος Άτταλος Γ΄
Διάδοχος ΚΑΝΕΝΑΣ
Ενσωμάτωση της Περγάμου στη ρωμαϊκή επαρχία της Ασίας
Εθνικότητα Έλληνας, Περγαμηνός
Οίκος/Γενεά Ατταλίδες (;)
Πατέρας Ευμένης Β΄ (;)
Μητέρα άγνωστη
Θάνατος 129 π.Χ., Ρώμη
Μάχες Επανάσταση του Αριστόνικου

Ευμένης είναι το δυναστικό όνομα, το οποίο υιοθέτησε ο Αριστόνικος, ο τελευταίος ηγεμόνας της Περγάμου πριν γίνει Ρωμαϊκή κτήση.

Όταν, το 133 π.Χ., απεβίωσε ο βασιλιάς της Περγάμου Άτταλος Γ΄, κληροδότησε το βασίλειο του στη Ρωμαϊκή Δημοκρατία. Οι Ρωμαίοι απέστειλαν μια επιτροπή της Συγκλήτου για την εφαρμογή της διαθήκης, αλλά μέχρι να εξασφαλίσουν το κληροδότημα τους, εμφανίστηκε στο προσκήνιο ο Αριστόνικος, ο οποίος υποστήριζε ότι ήταν νόθος γιος του αποθανόντος βασιλιά Ευμένη Β΄ (απ. 158 π.Χ.), πατέρα του Άτταλου Γ΄.

Υποκίνησε εξέγερση, που φαίνεται πως δεν υποστηρίχθηκε από ελληνικούς πληθυσμούς, αλλά κυρίως από εγχώριους κατοίκους της Μικράς Ασίας και απελεύθερους. Αυτοανακηρύχθηκε βασιλιάς (ως Ευμένης) και προσπάθησε να καταλάβει τα εδάφη της Περγάμου, την οποία ονόμασε «Ηλιόπολις».

Το 131 π.Χ. κατάφερε μάλιστα να αντιμετωπίσει το ρωμαϊκό στρατό υπό τον ύπατο Πούμπλιο Λικίνο Κράσσο Ντίβες Μουκιανό, που σκοτώθηκε κατά την υποχώρηση. Το 130 π.Χ. οι Ρωμαίοι επανήλθαν υπό τον ύπατο Μάρκο Περπένα, που μετά από μια νικηφόρα πρώτη σύγκρουση κατάφερε αποκλείσει τον Αριστόνικο στη πόλη Στρατονίκεια, την οποία και πολιόρκησε. Σύντομα προκλήθηκε λιμοκτονία και ο Αριστόνικος αναγκάστηκε να παραδοθεί (129 π.Χ.).

Τελικά ο Αριστόνικος και ο θησαυρός των Ατταλιδών, οδηγήθηκαν στη Ρώμη. Ο Αριστόνικος εκτελέστηκε με στραγγαλισμό, ενώ ο θησαυρός μοιράστηκε δια νόμου στους Ρωμαίους φτωχούς αγρότες από τον τριβούνο Τιβέριο Γράκχο.

Το 129 π.Χ. παύει να υπάρχει και τυπικά το βασίλειο της Περγάμου που ενσωματώνεται στη ρωμαϊκή επαρχία της Ασίας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]