Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ευκλείδειο σώμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στα μαθηματικά, ένα ευκλείδειο σώμα[1][2] είναι ένα διατεταγμένο σώμα K για το οποίο κάθε μη αρνητικό στοιχείο είναι τετράγωνο: δηλαδή, x ≥ 0 στο K συνεπάγεται x = y2 για κάποιο y στοK.

Οι κατασκευάσιμοι αριθμοί σχηματίζουν ένα ευκλείδειο σώμα. Είναι το μικρότερο ευκλείδειο σώμα, καθώς κάθε ευκλείδειο σώμα το περιέχει ως διατεταγμένο υποσώμα. Με άλλα λόγια, οι κατασκευάσιμοι αριθμοί αποτελούν την Ευκλείδεια Κλειστότητα των ρητών αριθμών.

  • Κάθε Ευκλείδειο σώμα είναι ένα διατεταγμένο Πυθαγόρειο σώμα, αλλά το αντίστροφο δεν ισχύει.[3]
  • Αν το E/F είναι μια πεπερασμένη επέκταση, και το E είναι ευκλείδειο, τότε και το F είναι. Αυτό το «θεώρημα του going-down» είναι συνέπεια του θεωρήματος των Ντίλερ-Ντρες.[4]
  • Οι πραγματικοί κατασκευάσιμοι αριθμοί, εκείνα τα (προσημασμένα) μήκη που μπορούν να κατασκευαστούν από ένα ρητό τμήμα με κατασκευές με χάρακα και πυξίδα, σχηματίζουν ένα ευκλείδειο σώμα.[5]

Κάθε πραγματικό κλειστό σώμα είναι ευκλείδειο σώμα. Τα ακόλουθα παραδείγματα είναι επίσης πραγματικά κλειστά σώματα.

  • Οι πραγματικοί αριθμοί με τις συνήθεις πράξεις και την ταξινόμηση σχηματίζουν ένα ευκλείδειο σώμα.
  • Το σώμα των πραγματικών αλγεβρικών αριθμών είναι ένα Ευκλείδειο σώμα.
  • Το σώμα των υπερπραγματικών αριθμών είναι ευκλείδειο σώμα.
  • Οι ρητοί αριθμοί με τις συνήθεις πράξεις και τη διάταξη δεν σχηματίζουν ένα ευκλείδειο σώμα. Επί παραδείγματι, το 2 δεν είναι τετράγωνο στο αφού η τετραγωνική ρίζα του 2 είναι άρρητη.[6] Σύμφωνα με το παραπάνω αποτέλεσμα του θεωρήματος going-down, κανένα αλγεβρικό σώμα αριθμών δεν μπορεί να είναι ευκλείδειο.[4][7]
  • Οι μιγαδικοί αριθμοί δεν αποτελούν ένα ευκλείδειο σώμα αφού δεν μπορεί να τους δοθεί η δομή ενός διατεταγμένου σώματος.

Ευκλείδεια κλειστότητα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ευκλείδεια Κλειστότητα ενός διατεταγμένου σώματος K είναι μια επέκταση του K στη τετραγωνική κλειστότητα του K η οποία είναι μέγιστη ως προς το να είναι ένα διατεταγμένο σώμα με τάξη που επεκτείνει αυτή του K. [8] Είναι επίσης το μικρότερο υποσώμα της αλγεβρικής κλειστότητας του K που είναι ευκλείδειο σώμα και είναι διατεταγμένη επέκταση του K.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. «Euclidean field - Encyclopedia of Mathematics». encyclopediaofmath.org. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2025. 
  2. «Euclidean Field Theory - Department of Mathematical Sciences -Durham University» (PDF). 
  3. Martin (1998) p. 89
  4. 4,0 4,1 Lam (2005) p.270
  5. Martin (1998) pp. 35–36
  6. Martin (1998) p. 35
  7. Simon, Barry (8 Μαρτίου 2015). P(0)2 Euclidean (Quantum) Field Theory. Princeton University Press. ISBN 978-1-4008-6875-9. 
  8. Efrat (2006) p. 177