Ευαγγελική Ελεύθερη Εκκλησία της Αμερικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευαγγελική Ελεύθερη Εκκλησία της Αμερικής

Το έμβλημα της Ευαγγελικής Ελεύθερης Εκκλησίας της Αμερικής.
Κατάταξη Προτεσταντική
Θεολογία Ευαγγελική
Ιδρυτής συνένωση δύο εκκλησιών
Ανεξαρτησία/'Ιδρυση 1950
Προκαθήμενος Γουίλιαμ Χάμελ
Έδρα Μιννεάπολις, Μινεσότα, Ηνωμένες Πολιτείες
Περιοχή Ηνωμένες Πολιτείες
Πιστοί 358,416 εβδομαδιαία προσέλευση
Δικτυακός τόπος efca.org

Η Ευαγγελική Ελεύθερη Εκκλησία της Αμερικής (αγγλ.: Evangelical Free Church of America ή εν συντομία EFCA) είναι Ευαγγελικό Χριστιανικό δόγμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ιδρύθηκε το 1950, ως αποτέλεσμα της συνένωσης της Σουηδικής Ευαγγελικής Ελεύθερης Εκκλησίας και του Νορβηγοδανικού Συνδέσμου Ευαγγελικής Ελεύθερης Εκκλησίας.

Πίστη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην ομολογία της πίστης της, η Ευαγγελική Ελεύθερη Εκκλησία της Αμερικής ομολογεί πίστη στο κύρος και το αλάνθαστο της Αγίας Γραφής, στην Αγία Τριάδα, στην εξιλέωση μέσω της θυσίας του Ιησού Χριστού, στο προπατορικό αμάρτημα, στο Χριστό ως κεφαλή της εκκλησίας και στο δικαίωμα της κάθε τοπικής εκκλησίας για αυτοδιοίκηση, στην προσωπική, προχιλιαστική, επικείμενη έλευση του Χριστού, στη σωματική ανάσταση των νεκρών, και στις δύο διατάξεις του Βαπτίσματος του νερού και του Δείπνου του Κυρίου[1].

Εξάπλωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ευαγγελική Ελεύθερη Εκκλησία της Αμερικής, όταν δημιουργήθηκε το 1950 είχε 20,000 μέλη σε περισσότερες από 300 εκκλησίες[2]. Από τότε έχει γνωρίσει σημαντική αύξηση, με αποτέλεσμα το 2010 να έχει 358,416 μέλη σε 1,480 συναθροίσεις[3].

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. EFCA Statement of Faith
  2. «Historic Archive CD and Yearbook of American & Canadian Churches». The National Council of Churches. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιουλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 29 Αυγούστου 2010. 
  3. About the EFCA: Statistics Αρχειοθετήθηκε 2011-07-22 στο Wayback Machine..

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]