Ευέλικτη μεθοδολογία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η ευέλικτη μεθοδολογίαευέλικτη ανάπτυξη λογισμικού, στην αγγλική agile software development (ASD)) είναι μια ομάδα μεθόδων ανάπτυξης λογισμικού όπου οι απαιτήσεις και οι λύσεις εξελίσσονται μέσω της συνεργασίας μεταξύ αυτοοργανωμένων, διατμηματικών ομάδων εργασίας. Προωθεί τον προσαρμοστικό σχεδιασμό, την εξελικτική ανάπτυξη, την έγκαιρη παράδοση, τη συνεχή βελτίωση, και ενθαρρύνει την ταχεία και ευέλικτη ανταπόκριση στις αλλαγές.

Με πολύ απλά λόγια αφορά τον γρήγορο και σταδιακό σχεδιασμό, παραγωγή και παράδοση ενός υπό-προϊόντος το οποίο μονίμως παρακολουθείται. Παραδίδεται το συντομότερο δυνατόν στον πελάτη, με στόχο την ανάδραση του. Έπειτα το project ξανά σχεδιάζεται με βάση τις νέες απαιτήσεις και συνεχίζεται η διαδικασία έως ότου καλυφθούν όλες οι απαιτήσεις του πελάτη.

Το Μανιφέστο της ευέλικτης μεθοδολογίας[1] που για πρώτη φορά καθόρισε τις βασικές έννοιες της ευέλικτης ανάπτυξης, εισήγαγε τον όρο το 2001.

Μανιφέστο ευέλικτης ανάπτυξης λογισμικού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αξίες της ευέλικτης ανάπτυξης λογισμικού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με βάση την κοινή τους εμπειρία από την ανάπτυξη λογισμικού και τη βοήθεια άλλων να το κάνουν, οι συγγραφείς του μανιφέστου δήλωσαν ότι εκτιμούν:[2][3]

 • Τα άτομα και την αλληλεπίδραση με τις διαδικασίες και τα εργαλεία
 • Εργασία με λογισμικό πάνω σε ολοκληρωμένη τεκμηρίωση
 • Τη συνεργασία με τους πελάτες για τη σύναψη συμβάσεων
 • Την ανταπόκριση στις αλλαγές όπως έχει προγραμματιστεί

Σκοπός της συνάντησης 17 εμπειρογνωμόνων ήταν η αξιολόγηση διαφορετικών εμπειριών και προσεγγίσεων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών ανάπτυξης λογισμικού.[4] Με άλλα λόγια, αν και οι δύο πλευρές έχουν αξία και στοιχεία που πρέπει να

ληφθούν υπόψη. όπως εξήγησε ο Scott Embler:[5]

 • Τα εργαλεία και οι διαδικασίες είναι σημαντικά, αλλά είναι ακόμη πιο σημαντικό να συνεργάζονται αποτελεσματικά οι ικανοί άνθρωποι.
 • Η καλή τεκμηρίωση είναι χρήσιμη για να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν πώς κατασκευάζεται το λογισμικό και πώς να το χρησιμοποιούν, αλλά το κύριο σημείο της ανάπτυξης είναι η κατασκευή λογισμικού, όχι η τεκμηρίωση.
 • Ένα συμβόλαιο είναι σημαντικό, αλλά δεν υποκαθιστά τη στενή συνεργασία με τους πελάτες για να μάθουν τι χρειάζονται.
 • Ένα σχέδιο έργου είναι σημαντικό, αλλά δεν πρέπει να είναι πολύ άκαμπτο ώστε να προσαρμόζεται στις αλλαγές της τεχνολογίας ή του περιβάλλοντος, στις προτεραιότητες των ενδιαφερομένων μερών και στην κατανόηση του προβλήματος και της λύσης από τους ανθρώπους.

Ορισμένοι από τους συγγραφείς έχουν δημιουργήσει την Agile Alliance, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που προωθεί την ανάπτυξη λογισμικού σύμφωνα με τις αξίες και τις αρχές του μανιφέστου.[6][7]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Beck, Kent· κ.ά. (2001). «Manifesto for Agile Software Development». Agile Alliance. 
 2. «Manifesto for Agile Software Development». agilemanifesto.org. Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2023. 
 3. «The Agile Manifesto: the Past, Present, and Future». hygger.io. Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2023. 
 4. «Agilität im Unternehmen: Der praktische Leitfaden». tectrain.ch. Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2023. 
 5. «Examining the Agile Manifesto». www.ambysoft.com. Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2023. 
 6. «Agile Manifesto». worldofagile.com. Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2023. 
 7. «International Scrum Master Foundation». www.scrum.as. Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2023.