Εταιρεία Αυστραλών Συγγραφέων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Εταιρεία Αυστραλών Συγγραφέων (αγγλ.Australian Society of Authors - ASA) ιδρύθηκε το 1963 και αποτελεί μια επαγγελματική ένωση, η οποία εκπροσωπεί τους επαγγελματίες συγγραφείς και εικονογράφους της Αυστραλίας και προωθεί τα συμφέροντά τους.[1]

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ASA διευθύνεται [2] από το Διοικητικό Συμβούλιο (Board of Directors), το οποίο αποτελείται από δεκατέσσερα μέλη, υπηρετεί διετή θητεία και έχει τη γενική ευθύνη για τη λειτουργίας της ένωσης. Τα ανώτερα στελέχη της ένωσης είναι ο Πρόεδρος του Ιδρύματος (Foundation President), o Πρόεδρος (Chair), ο Αναπληρωτής Πρόεδρος (Deputy Chair), ο Ταμίας (Treasurer) και δύο Εκτελεστικά Μέλη (Executive Members).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια πρωτοβουλία του τότε Προέδρου της Ομοσπονδίας Αυστραλών Συγγραφέων της Νέας Νότιας Ουαλίας (NSW Federation of Australian Writers), Walter Stone να συγκαλέσει μια συνάντηση για το σχηματισμό ενός εθνικού οργανισμού για την εκπροσώπηση των επαγγελματιών συγγραφέων οδήγησε στην ίδρυση της ASA, τον Μάιο του 1963. Τα πρώτα χρόνια τα μέλη της κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για την επιβίωση της και ηγήθηκαν πολλών εκστρατειών, η πρώτη από τις οποίες αφορούσε τη λήψη αμοιβής των Αυστραλών συγγραφέων από τους Βρετανούς εκδότες για τα αντίγραφα των πνευματικών τους δημιουργημάτων [3].

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συμφώνα με τη δήλωση αποστολής [4] της ASA, βασική της επιδίωξη αποτελεί η προστασία και υπεράσπιση του επαγγέλματος και των καλλιτεχνικών συμφερόντων των Αυστραλών εκδοτών και συγγραφέων, μέσα από την προστασία των βασικών δικαιωμάτων της ελευθερίας και της έκφρασης, τη βελτίωση του εισοδήματος τους και προωθώντας την λογοτεχνική κουλτούρα της Αυστραλίας.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άνθρωποι που ενδιαφέρονται και ασχολούνται με τη συγγραφή και την εικονογράφηση, είτε έχουν δημοσιεύσει κάποιο έργο τους είτε όχι, οργανισμοί με συναφείς κατηγορίες μελών [5], καθώς και άτομα που παρακολουθούν εκπαιδευτικά προγράμματα με σχετικό αντικείμενο μπορούν να ενταχθούν στο δυναμικό των μελών της ASA, κατόπιν καταβολής ετήσιας συνδρομής. Τα μέλη της ASA ξεπερνούν τις 3000 μέλη σε όλη την Αυστραλία και διακρίνονται σε Πλήρη Μέλη (Full Members), Συνεργαζόμενα Μέλη (Affiliate Members), Φοιτητές (Student Members) και Οργανισμοί (Organisational Members). Συγκεκριμένα η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει συγγραφείς και εικονογράφους που έχει δημοσιευτεί κάποιο έργο τους, ενώ στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται άνθρωποι που ασχολούνται με τη συγγραφή χωρίς όμως να έχουν δημοσιεύσει κάποιο από το υλικό τους. Η κατηγορία των Φοιτητών αφορά άτομα που παρακολουθούν εκπαιδευτικά προγράμματα του συγγραφικού τομέα και τέλος ως Οργανισμοί νοούνται όσοι οργανισμοί στηρίζουν το έργο των συγγραφέων.

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ASA μέσα από τη δράση της επιδιώκει να ενισχύσει το έργο των επαγγελματιών συγγραφέων της χώρας και να προωθήσει τα πνευματικά και ηθικά τους συμφέροντα. Αναλυτικότερα, αναπτύσσει συνεργασίες με επαγγελματίες του χώρου και διοργανώνει ποικίλες δραστηριότητες για να ενισχύσει την εκδοτική βιομηχανία της Αυστραλίας. Επιπλέον, η ASA παρέχει στα μέλη της καθοδήγηση, συνεχή ενημέρωση για ζητήματα του κλάδου και πρόσβαση σε εκδηλώσεις ενημερωτικού χαρακτήρα, βοηθώντας τους με αυτό τον τρόπο να ενισχύουν το έργο τους και κατ’ επέκταση το έργο της εταιρείας. Επιπρόσθετα, διαθέτει μια συμβουλευτική υπηρεσία μέσω της οποίας καθοδηγεί ανερχόμενους συγγραφείς και παρέχει στα μέλη της οικονομική ενίσχυση είτε μέσω του φιλόπτωχου ταμείου που διαθέτει είτε με την καταβολή χρηματοδοτήσεων υπό τη μορφή βραβείων και δωρεών. Παράλληλα, δραστηριοποιείται έντονα στο χώρο των εκδόσεων σε συνεργασία με τις εκδόσεις Keesing Press αλλά κάποιες φορές διανέμει επιλεγμένα βιβλία και άλλων εκδοτών. Σημαντικές δημοσιεύσεις της ASA αποτελούν «Το ενημερωτικό δελτίο – The ASA Newsletter» , που αποστέλλεται στα μέλη και το περιοδικό με τίτλο «Australian Author» [6], το οποίο δημοσιεύεται τέσσερις φορές το χρόνο και αποτελεί πηγή πληροφόρησης για ζητήματα της εκδοτικής βιομηχανίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Σχετικά με την ASA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  2. «Διοίκηση της ASA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  3. «Ιστορία της ASA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  4. «Σκοπός της ASA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  5. «Συμμετοχή στην ASA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  6. ««Australian Author»». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]