Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εσωτερική γαλήνη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η εσωτερική γαλήνηηρεμία του μυαλού ) αποτελεί κατάσταση ψυχικής ή πνευματικής ηρεμίας παρά την πιθανή παρουσία στρεσογόνων παραγόντων . Το να διαθέτουμε «γαλήνη» θεωρείται από πολλούς ως κάτι το υγιές ( ομοιόσταση ) και το αντίθετο του άγχους. Όταν βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση, το μυαλό μας αποδίδει στο βέλτιστο επίπεδο με θετικά αποτελέσματα. Η ηρεμία του μυαλού επομένως συνδέεται με την ευδαιμονία, την ευτυχία και την ικανοποίηση .

Σε ορισμένους πολιτισμούς, η εσωτερική ειρήνη θεωρείται μια κατάσταση συνείδησης ή φώτισης που μπορεί να καλλιεργηθεί με διάφορες μορφές εκπαίδευσης, όπως ασκήσεις αναπνοής, προσευχή, διαλογισμό, τάι τσι ή γιόγκα, επί παραδείγματι.

Οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αγκαλιάσουν την εσωτερική τους πνευματικότητα, επειδή οι καθημερινοί στρεσογόνοι παράγοντες τους εμποδίζουν να το πράξουν. Το να βρεις γαλήνη και ευτυχία στις μικρές χαρές της ζωής φαίνεται δύσκολο και τα αποτελέσματα ίσως να μην είναι και τόσο ευχάριστα. Η επίτευξη της πνευματικότητας είναι μια αργή διαδικασία. Υπάρχουν τρόποι μέσω των οποίων μπορεί κάποιος να γίνεται κάποιος καθημερινά όλο και πιο πνευματικός, μέχρι να φτάσει στο απώτερο στάδιο. [1]

Ο Τενζίν Γκιάτσο τονίζει τη σημασία της εσωτερικής ειρήνης στον κόσμο:

Το ζήτημα της πραγματικής, διαρκούς παγκόσμιας ειρήνης αφορά τα ανθρώπινα όντα, επομένως τα βασικά ανθρώπινα συναισθήματα βρίσκονται επίσης στις ρίζες του. Μέσω της εσωτερικής γαλήνης, μπορεί να επιτευχθεί πραγματική παγκόσμια ειρήνη. Η εσωτερική γαλήνη αποτελί και προσωπική υπόθεση του κάθε ανθρώπου. Μια ατμόσφαιρα ειρήνης πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί μέσα μας και στη συνέχεια να επεκταθεί σταδιακά για να συμπεριλάβει τις οικογένειές μας, τις κοινότητές μας και τελικά ολόκληρο τον πλανήτη.[2][3]

Περαιτέρω ανάγνωση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. «How to find Inner Peace and Happiness within Yourself». Inner Peace Zone. 
  2. Kraft, Kenneth (1992). Inner Peace, World Peace: Essays on Buddhism and Nonviolence. 1992. σελ. 2. ISBN 0-7914-0969-4. 
  3. Kraft, Kenneth (1 Ιανουαρίου 1992). Inner Peace, World Peace: Essays on Buddhism and Nonviolence. SUNY Press. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2014.