Εστεμμένος γερανός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εστεμμένος γερανός
Ενήλικος γερανός
Ενήλικος γερανός
Κατάσταση διατήρησης
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Πτηνά (Aves)
Τάξη: Γερανόμορφα (Gruiformes)
Οικογένεια: Γερανίδες (Gruidae)
Υποοικογένεια: Γερανίνες (Gruinae)
Γένος: Βαλεαρίδης (Balearica) Pallas, 1766 F
Είδος: B. regulorum
Διώνυμο
Balearica regulorum (Βαλεαρίδης ο μικροπρεπής)
(Bennett, 1834)

Ο εστεμμένος γερανός είναι ένα εντυπωσιακό είδος γερανού που ζει στην υποσαχάρια Αφρική. Εξαπλώνεται στις ξηρές σαβάνες, παρ'όλο που φωλιάζει σε πιο υγρές περιοχές. Μπορούν επίσης να παρατηρηθούν σε έλη, καλλιεργημένες εκτάσεις και ποώδεις πεδιάδες κοντά σε ποτάμια και λίμνες.

Ο εστεμμένος γερανός περιγράφηκε από τον Έντουαρντ Τάρνερ Μπεννέτ το 1834 με τη σημερινή του ονομασία. Η επιστημονική του ονομασία είναι Balearica regulorum και περιλαμβάνει δύο υποείδη: Το B. r. gibbericeps, που ζει στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό, την Ουγκάντα, την Κένυα και τη δυτική Νότια Αφρική, και το B. r. regulorum, που αναπαράγεται στην Ανγκόλα και τη Νότια Αφρική. Ο εστεμμένος γερανός φαίνεται και στη σημαία της Ουγκάντα.

Το ύψος του φτάνει το 1 μέτρο, το βάρος τα 3,5 κιλά και το άνοιγμα φτερών τα 2 μέτρα. Έχει γκρίζο φτέρωμα με λευκές φτερούγες, που κάνουν αντίθεση με τα κατάμαυρα ερετικά. Κύριο χαρακτηριστικό του είδους αποτελεί το χρυσή "κορώνα" από φτερά στο κεφάλι του, που είναι πάντα σηκωμένη. Εντύπωση επίσης προκαλούν τα φωτεινά χρώματα του κεφαλιού.

Αυτοί οι γερανοί είναι παμφάγα, καθώς τρέφονται με φυτά, σπόρους, σιτηρά, έντομα, βατράχια, σκουλήκια, φίδια, μικρά ψάρια και τα αβγά των υδρόβιων ζώων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. BirdLife International (2013). «Balearica regulorum». IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2013.