Εσθονική Μουσική και Θεατρική Ακαδημία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

{{WikidataCoord}} – missing coordinate data

Εσθονική Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου
Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia
Είδοςανώτερη μουσική σχολή, ωδείο και πανεπιστήμιο
ΧώραΕσθονία[1]
Έναρξη κατασκευής17  Νοεμβρίου 1918
Ολοκλήρωση28  Σεπτεμβρίου 1919
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Η Εσθονική Μουσική και Θεατρική Ακαδημία (εσθονικά: Eesti Muusika-ja Teatriakadeemia) ξεκίνησε ως μικτή χορωδία του Μουσικού Τμήματος της Εσθονικής Εταιρείας (EMD) πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συνέλευση της Εσθονικής Εταιρείας δημιούργησε την Ανώτερη Μουσική Σχολή του Τάλιν στις 17 Νοεμβρίου 1918. Η τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 1919. Το 1923 το εκπαιδευτικό ίδρυμα μετονομάστηκε σε Ωδείο του Τάλιν. Το 1938 άνοιξε η Κρατική Δραματική Σχολή. Το 1993 η σχολή μετονομάστηκε σε Εσθονική Μουσική Ακαδημία. Το 1995 η Δραματική Σχολή μετονομάστηκε στην Ανώτερη Θεατρική Σχολή.

Μερικοί εξέχοντες απόφοιτοι της Εσθονικής Μουσικής Ακαδημίας περιλαμβάνουν τους τραγουδιστές Aile Asszonyi, Heli Lääts και Ain Anger, τους διευθυντές ορχήστρας Roman Matsov, Tõnu Kaljuste, Olari Elts, Eri Klas και Kristiina Poska, τους συνθέτες Arvo Pärt, Lepo Sumera, Erkki-Sven Tüür και Ardo Ran Varres, τον σκηνοθέτη Andres Puustusmaa και τους ηθοποιούς Tõnu Aav, Heino Mandri, Elmo Nüganen, Ain Lutsepp, Margus Oopkaup, Jan Uuspõld, Tõnu Tepandi και Taavi Eelmaa .

Ιστορία[2][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ανώτερη Μουσική Σχολή του Τάλιν ήταν ο προκάτοχος της σημερινής Ακαδημίας, με την τελετή των εγκαινίων να πραγματοποιείται στις 28 Σεπτεμβρίου 1919, στο Μέγαρο Μουσικής της Εσθονίας. Από το 1919-1923 διευθυντής της σχολής ήταν ο Μίκελ Λούντιγκ. Το 1923, η σχολή μετονομάστηκε σε Ωδείο του Τάλιν. Το ακαδημαϊκό επίπεδο του ωδείου μπορεί να θεωρηθεί σχετικά υψηλό, καθώς πολλοί από τους μαθητές του συμμετείχαν σε διεθνείς διαγωνισμούς κατά τη δεκαετία του 1930. Ο πιο επιτυχημένος από αυτούς ήταν ο Τίιτ Κούουσικ, στον οποίο απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Τραγουδιού στη Βιέννη το 1938. Το ωδείο εθνικοποιήθηκε το 1935. Το 1938 άνοιξε η Κρατική Δραματική Σχολή.

Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και σοβιετική εποχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την άφιξη των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων, το ωδείο προσπάθησε να αποκαταστήσει τις προηγούμενες διδακτικές του δραστηριότητες. Κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επιδρομής της 9ης Μαρτίου 1944, το κτήριο του ωδείου καθώς και το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού του καταστράφηκε σχεδόν πλήρως. Τον Νοέμβριο του 1944, το ωδείο άνοιξε ξανά. Το δημιουργικό περιβάλλον του ωδείου άρχισε να αναβιώνει στα μέσα της δεκαετίας του 1950. Το 1957 ιδρύθηκε η Δραματική Σχολή του Ωδείου, με τον Βόλντεμαρ Πάνσο ως πρώτο επικεφαλής της. Το 1989 αποκαταστάθηκε το παλιό του όνομα - Ωδείο του Τάλιν. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η σχολή μετονομάστηκε σε Εσθονική Μουσική Ακαδημία (Eesti Muusikaakadeemia).

Από την ανεξαρτησία έως σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1992, πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη μεταρρύθμιση της δομής των σπουδών και η σχολή υιοθέτησε ένα θεματικό σύστημα σπουδών. Εισήχθησαν οι πτυχιακές σπουδές επιτρέποντας στους φοιτητές του τετραετούς προγράμματος να λάβουν πτυχίο. Το 1993, προστέθηκε ένα διετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Το 1996, εισήχθη ένα τετραετές διδακτορικό πρόγραμμα στη μουσικολογία, ενώ το 2000 σχεδιάστηκαν ειδικά προγράμματα σπουδών για ερμηνευτές και συνθέτες. Το 2006 προστέθηκε ένα νέο πρόγραμμα δραματικής τέχνης. Από το 1999, η Εσθονική Μουσική Ακαδημία εδρεύει σε ένα κτήριο που βρίσκεται στο κέντρο του Τάλιν. Από το 2002, προσφέρει ένα κοινό μεταπτυχιακό στην Πολιτιστική Διαχείριση σε συνεργασία με την Εσθονική Ακαδημία Καλών Τεχνών και την Εσθονική Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων.[3] Το σημερινό όνομα της ακαδημίας - Εσθονική Μουσική και Θεατρική Ακαδημία - υιοθετήθηκε το 2005.

Αξιοσημείωτοι απόφοιτοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. grid.445572.5.
  2. «History | Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia». www.ema.edu.ee (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2017. 
  3. «Cultural Management and Humanities | Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia». www.ema.edu.ee (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]