Ερυθρόμορφος κρατήρας του Ορέστη (Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κρατήρας του Ορέστη
Ο Ορέστης στο Μαντείο των Δελφών
ΟνομασίαΚρατήρας του Ορέστη
Έτος δημιουργίαςπερ. 370 π.Χ.
Είδοςερυθρόμορφος κρατήρας
Διαστάσειςύψος 90 εκ.
ΜουσείοΕθνικό Αρχαιολογικό
Μουσείο της Νάπολης
Αριθμός καταλόγου82270
δεδομένα

Ο ερυθρόμορφος κρατήρας του Ορέστη που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης είναι έργο αρχαίας Ελληνικής τέχνης από την Απουλία.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως κρατήρας χρησίμευσε για την ανάμειξη κρασιού με νερό πριν σερβιριστεί. Είναι διακοσμημένος με ερυθρόμορφες αγγειογραφίες, ζωγραφισμένες με επιπλέον λευκό και κόκκινο χρώμα. Στο καπάκι του εικονίζεται μια γυναίκα που παίζει βάρβιτο.

Ο Ορέστης στο Μαντείο των Δελφών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αγγειογραφία έχει θέμα την προσφυγή του Ορέστη στο Μαντείο των Δελφών, όπου ζήτησε χρησμό. Η σκηνή είναι εμπνευσμένη από την τραγωδία Ευμενίδες του Αισχύλου. Το εσωτερικό του ιερού υποδηλώνεται από τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, δηλαδή τους λευκούς κίονες που στηρίζουν το επιστύλιο, αλλά και από τα ιερά σκεύη, δηλαδή τους δύο χρυσούς τρίποδες και τον ομφαλό. Μια μελανόμορφη Ερινύα εισδύσει στο ιερό από αριστερά. Η ιέρεια Πυθία τρομαγμένη από την φρίκη τρέπεται σε φυγή, ενώ ο θεός Απόλλων αρπάζει το τόξο του για να υπερασπίσει το ναό. Η Άρτεμις και αυτή πάνοπλη με δύο ακόντια τίθεται σε εγρήγορση για να βοηθήσει τον Απόλλωνα. Ο Ορέστης βρίσκει καταφύγιο στην επαφή του με τον ιερό ομφαλό.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]