Ερρίκος της Μαζοβίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ερρίκος της Μαζοβίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1368 ή 1366[1]
Ράβα Μαζοβιέτσκα[1]
Θάνατος1392 ή 1393[1]
Λουτσκ[1]
Τόπος ταφήςΚαθεδρικός Ναός του Πουότσκ
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαθολικός ιερέας
καθολικός επίσκοπος
Οικογένεια
ΣύζυγοςΡιμγκάιλα
ΓονείςΣιεμόβιτ Γ΄ της Μαζοβίας
ΑδέλφιαΣιεμόβιτ Δ΄ της Μαζοβίας
Γιάνους Α΄ της Βαρσοβίας
Μαργαρίτα της Μασοβίας
Ευφημία της Μαζοβίας

O Ερρίκος, πολων. Henryk (1368/70 - 1392/93) από τον Οίκο των Πιαστ ήταν ευγενής και επίσκοπος τού Πουότσκ (1390-93).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο τρίτος γιος τού Σιεμόβιτ Γ΄ δούκα της Μαζοβίας και της Άννας των Πιαστ-Σιλεσίας, κόρης τού Νικολάου δούκα τού Ζιενμπίτσε.

Τα παιδικά του έτη ήταν τραγικά: όταν η μητέρα του ήταν έγκυος, ο πατέρας του την κατηγόρησε για μοιχεία και τη φυλάκισε στο κάστρο. Έπειτα από τη γέννηση τού Ερρίκου, αν και τα στοιχεία ήταν ισχνά, ο Σιεμόβιτ Γ΄ διέταξε τον στραγγαλισμό της και το παιδί να ανατραφεί μακριά από την Αυλή. Μεγάλωσε σε μία αγροτική οικογένεια.

Ο Ερρίκος ήταν το μόνο επιζών τέκνο τού Σιεμόβιτ Γ΄ από τη δεύτερη σύζυγό του. Από την πρώτη είχε, μεταξύ άλλων, τη Μαργαρίτα, σύζυγο τού δούκα της Πομερανίας-Στολπ, που αποφάσισε να σώσει τον αδελφό της και τον πήρε στο μέγαρό της στο Σβουπσκ. Όταν 10 ετών έγινε εμφανές, ότι έμοιαζε τού πατέρα του, ο Σιεμόβιτ Γ΄ τον αποδέχθηκε πίσω ως γιο του. Στη διαθήκη του μοίραζε τις κτήσεις του στους δύο γιους από τον πρώτο γάμο, έτσι ο Σιεμόβιτ Γ΄ αποφάσισε ο Ερρίκος να γίνει ιερέας.

Το 1378 έλαβε ενορία στο Πουότσκ. Ο πατέρας του ήθελε να τού αποδοθεί ενορία στη Βεντσύτσα, που όμως την είχε ήδη δώσει ο αρχιεπίσκοπος σε υποστηρικτή του. Τότε άρχισε να φιλονικεί μαζί του. Το 1382 απεβίωσε ο Λουδοβίκος Α΄ της Πολωνίας και το κράτος αναστατώθηκε και αποδυναμώθηκε: ο Σιεμόβιτ Γ΄ με στρατό κατέλαβε την ενορία και την κράτησε για αρκετά έτη.

Ο πατέρας του, μάλλον από ενοχή, έπεισε τους δύο πρώτους γιους του ότι, σε περίπτωση που ο Ερρίκος εγκαταλείψει τον κλήρο, να μοιραστούν μαζί του την κληρονομία. Το 1390 ο πατέρας του και οι αδελφοί του με τις προσπάθειές τους έκαναν τον Ερρίκο επίσκοπο τού Πουότσκ, αλλά δεν είχε ακόμη χειροτονηθεί ιερέας.

Ο Ερρίκος έγινε γνωστός για τη δύναμή του και τη διπλωματική ικανότητά του, έτσι το 1391 ο Λαδίσλαος Β΄ Γιαγκελόν της Πολωνίας τού ανέθεσε να πείσει τον αδελφό του Βιταούτας μεγάλο δούκα της Λιθουανίας να εγκαταλείψει τη συμμαχία του με τους Τεύτονες Ιππότες, εχθρούς της Πολωνίας. Ο Ερρίκος τον έπεισε με επιτυχία και έγινε φίλος τού Βιταούτας, ο οποίος μάλιστα τον πάντρεψε με την κόρη του Ρυνγκάβα.

Ο γάμος θα είχε επιπτώσεις, αλλά το 1392/3 ο Ερρίκος απεβίωσε. Τάφηκε στον καθεδρικό τού Πουότσκ. Τότε διαδόθηκαν φήμες, ότι τον δολοφόνησαν οι Τεύτονες ή οι αδελφοί του. Η Ρυνγκάβα έκανε δεύτερο γάμο, αλλά όταν δολοφόνησε τον δεύτερο σύζυγό της, έγινε ύποπτη και για τον πρώτο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Henry of Masovia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).