Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ερρίκος Ιούλιος του Βολφενμπύτελ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ερρίκος-Ιούλιος
Δούκας του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ
Πρίγκιπας του Βολφενμπύτελ
Περίοδος1589 - 1613
ΠροκάτοχοςΙούλιος
ΔιάδοχοςΦρειδερίκος-Ούλριχ
Γέννηση15 Οκτωβρίου 1564
Χατς, Σαξονία-Άνχαλτ
Θάνατος30 Ιουλίου 1613 (ετών 48)
Πράγα, Τσεχία
Τόπος ταφήςΚαθεδρικός του Βολφενμπύτελ
ΣύζυγοςΔωροθέα των Βέττιν
Ελισάβετ του Ολδενβούργου
ΕπίγονοιΔωροθέα-Χέντβιχ
Φρειδερίκος-Ούλριχ
Σοφία-Χέντβιχ
Ελισάβετ
Χέντβιχ
ΟίκοςΓουέλφων
ΠατέραςΙούλιος
ΜητέραΧέντβιχ των Χοεντσόλερν
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ερρίκος-Ιούλιος (Heinrich Julius, 15 Οκτωβρίου 1564 - 30 Ιουλίου 1613) από τον Οίκο των Γουέλφων ήταν πρίγκιπας του Βολφενμπύτελ (1589-1613), μέρους του δουκάτου του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ. Ήταν ένα λαμπρό πνεύμα και ασχολήθηκε με τη Θεολογία, τη Νομική, το Θέατρο, τη Μηχανική και την Αρχιτεκτονική. Ήταν ο πρώτος πρύτανης του Προτεσταντικού Πανεπιστημίου του Χέλμστετ και επικεφαλής των Συμβούλων του Ροδόλφου Β' βασιλιά της Γερμανίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Χάτς και ήταν ο πρωτότοκος γιος του Ιουλίου και της Χέντβιχ των Χοεντσόλερν. Το 1566 -σε ηλικία δύο ετών- εκλέχθηκε επίσκοπος του Χάλμπερστατ, υπό την επιτροπεία του Συλλόγου των κληρικών ώσπου να ασκήσει το αξίωμα όταν θα γινόταν 14 ετών. Συμμετείχε σε θεολογικές συζητήσεις μεταξύ των καθηγητών στα λατινικά. Όταν το 1578 ανέλαβε επίσκοπος, βελτίωσε την εκπαίδευση στην επισκοπή και ολοκλήρωσε την Προτεσταντική Μεταρρύθμιση.

Με την ολοκλήρωση των νομικών σπουδών του αξιοποιήθηκε από τον πατέρα του ως δικαστής της Αυλής του. Το 1589 απεβίωσε ο πατέρας του και τον διαδέχθηκε ως πρίγκιπας του Βολφενμπύτελ. Αντικατέστησε το Σαξονικό δίκαιο με το Ρωμαΐκό και όρισε για δικαστές, αντί των ως τώρα ευγενών, νομικούς με πανεπιστημιακή παιδεία.

Εδίωξε τους Εβραίους και τις μάγισσες. Το 1593-94 έγραψε θεατρικά και κάλεσε τον Άγγλο Ρόμπερτ Μπρόουν με το θεατρικό του όμιλο να παίξει έργο του. Κωμωδίες και άλλα έργα που έγραψε δεν είχαν επιτυχία, έγιναν όμως η βάση για τις ιστορίες του βαρώνου Μυνχάουζεν. Ήταν επίσης επιδέξιος στην αρχιτεκτονική και σχεδίασε το κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου του Χέλμστετ και τον Καθεδρικό του Βολφενμπύτελ. Προσκάλεσε τον Χάνς-Βρέντεμαν ντε Βρις για να δημιουργήσει οχυρωματικά έργα και έκανε ένα κανάλι στο τέλμα μεταξύ Χόμμπουργκ και Οσερσλέμπεν. Προσκάλεσε τον συνθέτη Τζον Ντόουλαντ να έλθει και να συναντήσει τον Μίκαελ Πραιτόριους, συνθέτη και οργανίστα της πόλης.

Με τις δαπάνες αυτές έχασε τον έλεγχο των οικονομικών του κράτους και δημιούργησε μεγάλο χρέος. Έτσι προσπάθησε να βρει πόρους. Όταν μείωσε τα δικαιώματα των ευγενών, εκείνοι τον κατήγγειλαν στην Γερμανική Αυλή στο Σπέυερ, αλλά το θέμα έληξε με έναν συμβιβασμό το 1601. Όταν η πόλη του Μπράουνσβαϊγκ αρνήθηκε να αναγνωρίσει την επικυριαρχία του, δεν ανανέωσε τα παραδοσιακά προνόμιά της και ξέσπασε εμφύλιος το 1605. Τότε ο Χριστιανός Δ' βασιλιάς της Δανίας μεσολάβησε ανεπιτυχώς και το επόμενο έτος ο Ροδόλφος Β' των Αψβούργων έθεσε την πόλη υπό απαγόρευση. Το 1607 μετέβη στην Πράγα γι' αυτό το θέμα, όπου συνάντησε τον Γερμανό βασιλιά. Ο Ροδόλφος Β' τον εκτίμησε και τον έθεσε επικεφαλής των Συμβούλων του, μια θέση με μεγάλη επιρροή στις υποθέσεις του βασιλείου. Κατόρθωσε να επιλύσει τη διαφορά του βασιλιά με τον αδελφό του Ματθία και τη διαφορά μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών στη Βοημία. Σε αντάλλαγμα ο Ροδόλφος Β' του έδωσε την πλήρη υποστήριξη στη διένεξή του με την πόλη του Μπράουνσβαϊγκ.

Το 1596 απεβίωσε άτεκνος ο μακρινός συγγενής του Φίλιππος Β' πρίγκιπας του Γκρουμπενχάγκεν. Τον διαδέχθηκε ως δισεγγονός του 6ου εξαδέλφου του αυτού. Αλλά ο κλάδος των Γουέλφων-Λύνεμπουργκ διαμαρτυρήθηκε στην Αυλή (Δικαστήριο) του βασιλιά της Γερμανίας και έπειτα από μακρές νομικές εξελίξεις, δικαιώθηκαν· έτσι ο γιος του Φρειδερίκος-Ιούλιος παρέδωσε το 1617 στον Χριστιανό πρίγκιπα του Λύνεμπουργκ το πριγκιπάτο του Γκρουμπενχάγκεν.

Το 1612 απεβίωσε ο Ροδόλφος Β' και τον διαδέχθηκε ο Ματθίας. Το επόμενο έτος απεβίωσε στην Πράγα από κατάχρηση οινοπνεύματος. Η σορός του μεταφέρθηκε στο Βολφενμπύτελ όπου ετάφη στον εκεί Καθεδρικό ναό.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1585 νυμφεύτηκε πρώτα τη Δωροθέα των Βέττιν, κόρη του Αυγούστου εκλέκτορα της Σαξονίας και είχε τέκνο:

Κατά τη διάρκεια της γέννας της απεβίωσε η Δωροθέα το 1587 και έπειτα ο Ερρίκος-Ιούλιος νυμφεύτηκε την Ελισάβετ των Όλντενμπουργκ, κόρη του Φρειδερίκου Β΄ της Δανίας και είχε τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Allgemeine Deutsche Biographie, vol. 11, p. 500-505
  • www.Welfen.de