Ερρίκος Ζ΄ της Αγγλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ερρίκος Ζ' της Αγγλίας)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ερρίκος Ζ΄
Henry Seven England.jpg
Περίοδος
εξουσίας
22 Αυγούστου 1485 - 21 Απριλίου 1509
Προκάτοχος Ριχάρδος Γ' της Αγγλίας
Διάδοχος Ερρίκος Η' της Αγγλίας
Σύζυγος Ελισάβετ της Υόρκης
Επίγονοι Αρθούρος της Ουαλίας
Μαργαρίτα Τυδώρ
Ερρίκος Η'
Μαρία Τυδώρ της Γαλλίας
Οίκος Τυδώρ
Πατέρας Εδμόνδος Τυδώρ, 1ος κόμης του Ρίτσμοντ
Μητέρα Μαργαρίτα Μπωφόρ
Γέννηση 28 Ιανουαρίου 1457 (1457-01-28)
Κάστρο Πέμπροκ, Ουαλία
Θάνατος 21 Απριλίου 1509 (52 ετών)
Ανάκτορο Ρίτσμοντ, Αγγλία
Τόπος ταφής Αββαείο του Ουέστμινστερ, Λονδίνο
Θρησκεία Ρωμαιοκαθολικός
Υπογραφή Henry VII Signature.svg
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )

Ο Ερρίκος Ζ΄ (αγγλικά Henry VII; 28 Ιανουαρίου 1457-21 Απριλίου 1509), Βασιλιάς της Αγγλίας, Λόρδος της Ιρλανδίας (1485-1509), γεννήθηκε με το όνομα Ερρίκος Τυδώρ και ήταν ο πρώτος μονάρχης της Δυναστείας των Τυδώρ. Μοναδικός γιος του Εδμόνδου Τυδώρ, 1ου κόμη του Ρίτσμοντ και της Μαργαρίτας Μπωφόρ, τρισέγγονης του βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου Γ' μέσω του δεύτερου γιου του Ιωάννη της Γάνδης, ιδρυτή του Οίκου του Λάνκαστερ. Εκμεταλλεύτηκε τον εσωτερικό εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε στον Οίκο της Υόρκης, όταν ο βασιλιάς Εδουάρδος Ε' ανατράπηκε από το θείο του Ριχάρδο Γ' παίρνοντας σύζυγο του την Ελισσάβετ της Υόρκης, αδελφή του ανατραπέντος Εδουάρδου Ε'. Στις 22 Αυγούστου 1485 ο Ερρίκος και οι δυνάμεις του Οίκου των Λάνκαστερ νίκησαν τον Ριχάρδο Γ' και τις δυνάμεις του Οίκου της Υόρκης στη Μάχη του Μπόσγουορθ. Ο θάνατος του Ριχάρδου έθεσε τέρμα στον Πόλεμο των Ρόδων μεταξύ των δύο Οίκων. Ο Ερρίκος ήταν ο πρώτος ισχυρός βασιλιάς μετά τον εμφύλιο πόλεμο που οδήγησε ξανά την Αγγλία σε μεγάλη ευημερία.

Η πολιτική του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ερρίκος Ζ΄ ήταν προσεχτικός στα οικονομικά θέματα και αποκατάστησε το προηγουμένως χρεοκοπημένο βασιλικό θησαυροφυλάκιο εισάγοντας εξαιρετικά αποτελεσματικούς μηχανισμούς φορολόγησης. Σε αυτό είχε την υποστήριξη του καγκελάριου του, Αρχιεπισκόπου Τζον Μόρτον, ο οποίος εισήγαγε μέθοδο που διασφάλισε ότι οι ευγενείς πλήρωναν αυξημένους φόρους. Η βασιλική διακυβέρνηση επίσης μεταρρυθμίστηκε με την εισαγωγή του Βασιλικού Συμβουλίου το οποίο ασκούσε έλεγχο στους ευγενείς.

Η πολιτική του Ερρίκου Ζ' ήταν τόσο να διατηρήσει την ειρήνη όσο και το να δημιουργήσει οικονομική ευημερία. Δεν ήταν στρατιωτικός και δεν είχε κανένα ενδιαφέρον να ανακτήσει τις γαλλικές περιοχές που χάθηκαν κατά την βασιλεία των προκατόχων του. Έτσι υπέγραψε συνθήκη με τη Γαλλία η οποία άμεσα και έμμεσα έφερε χρήματα στα ταμεία της Αγγλίας και διασφάλισε ότι οι Γάλλοι δεν θα υποστήριζαν άλλους διεκδικητές του Αγγλικού θρόνου.

Η προστασία της Γαλλίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ερρίκος είχε την οικονομική υποστήριξη και προστασία του Γαλλικού θρόνου ή των υποτακτικών αυτού στο μεγαλύτερο μέρος της πορείας του πριν ανεβεί στον Αγγλικό θρόνο. Για να ενισχύσει τη θέση του όμως χορήγησε την κατασκευή πλοίων ενισχύοντας έτσι το ναυτικό και βελτιώνοντας τις ευκαιρίες για εμπόριο. Μέχρι το θάνατό του είχε συγκεντρώσει προσωπική περιουσία ενάμισι εκατομμυρίου λιρών.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την σύζυγο του Ελισάβετ της Υόρκης παιδιά τους ήταν :

Ερρίκος Ζ΄ της Αγγλίας
Γέννηση: 28 Ιανουαρίου 1457 Θάνατος: 21 Απριλίου 1509
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Ριχάρδος Γ'
Βασιλιάς της Αγγλίας
Λόρδος της Ιρλανδίας

1485–1509
Διάδοχος
Ερρίκος Η'
Peerage of England
Προκάτοχος
Έντμουντ Τυδόρ
Κόμης του Ρίτσμοντ
1478–1485
Συγχωνεύθηκε στο Στέμμα