Ερρίκος Β΄ της Καμπανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ερρίκος Β' της Καμπανίας)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ερρίκος Β΄ της Καμπανίας
Henry 2 of Champagne.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Henri II de Champagne (Γαλλικά)
Γέννηση 29  Ιουλίου 1166
Τρουά
Θάνατος 10  Σεπτεμβρίου 1197
Άκρα
Συνθήκες θανάτου ατύχημα
Οικογένεια
Σύζυγος Ισαβέλλα Α' της Ιερουσαλήμ
Τέκνα Mary of Champagne
Αλίκη της Καμπανίας-Ιερουσαλήμ
Φιλίππα της Καμπανίας
Γονείς Ερρίκος Α΄ της Καμπανίας και Μαρία της Γαλλίας
Αδέλφια Θεοβάλδος Γ΄ της Καμπανίας
Μαρία της Καμπανίας
Scholastique of Champagne
Οικογένεια Οίκος του Μπλουά
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ερρίκος Β΄ της Καμπανίας ή Ερρίκος Α΄ των Ιεροσολύμων (Henri II de Champagne, 29 Ιουλίου 1166 - 10 Σεπτεμβρίου 1197) ήταν κόμης της Καμπανίας (1181 - 1197) και βασιλιάς της Ιερουσαλήμ (1192 - 1197) αλλά χωρίς να χρησιμοποιήσει ποτέ τον τίτλο.

Νεανικά χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ερρίκος Β΄ ήταν μεγαλύτερος γιος του Ερρίκου Α΄ της Καμπανίας και της Μαρίας Καπέτου κόρης του Λουδοβίκου Ζ΄ της Γαλλίας και της Ελεονώρας της Ακουιτανίας. Ανήκε στον Οίκο των Μπλουά και η από πατέρα θεία του Αδέλα της Καμπανίας έγινε βασίλισσα της Γαλλίας σαν τρίτη σύζυγος του από μητέρα παππού του Λουδοβίκου Ζ΄. Ο Ερρίκος αρραβωνιάστηκε από τον πατέρα του σε ηλικία μόλις 5 ετών την Ισαβέλλα του Αινώ (1171). [1] Ο δεσμός χάλασε στην συνέχεια προκειμένου να παντρευτεί η Ισαβέλλα τον δελφίνο της Γαλλίας Φίλιππο Αύγουστο (1179) ο οποίος έγινε βασιλιάς την επόμενη χρονιά, ο πατέρας του Ερρίκος Α΄ και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του εξοργίστηκαν. Το γεγονός αυτό έφερε επιπλέον μεγάλες εντάσεις και στην βασιλική αυλή της Γαλλίας επειδή η βασιλομήτωρ Αδέλα η οποία ήταν και αδελφή του πατέρα του βρισκόταν σε συνεχή εχθρότητα με την νύφη της.[2] Ο πατέρας του πέθανε το 1181 και η μητέρα του ήταν συμβασιλέας και κηδεμόνας του μέχρι την ενηλικίωση του (1187).

Συμμετοχή στην Γ΄ Σταυροφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ερρίκος αποφάσισε να ταξιδέψει στην Ανατολή, αφήνοντας την κομητεία στον μικρότερο αδελφό του Θεοβάλδο, διέταξε τους βαρόνους να τον αναγνωρίσουν. Τελικά δεν επέστρεψε ποτέ, ενώθηκε στην Γ΄ Σταυροφορία υπό τον Φίλιππο Β΄ της Γαλλίας και τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο. Ήταν ένας από τους στρατιωτικούς αρχηγούς στην επιτυχημένη πολιορκία της Άκρας. Αναμείχτηκε στην απαγωγή της Ισαβέλλας των Ιεροσολύμων που ήθελαν να της επιβάλουν να χωρίσει τον πρώτο της σύζυγο Χάμφρεϋ του Τορόν για να παντρευτεί τον Κορράδο του Μομφερράτου, ξάδελφο της μητέρας του Ερρίκου Β΄.[3].

Kατά τον Μπαχά-αλ-ντίν τραυματίστηκε στην Άκρα. Δήλωσε πίστη και υποταγή στον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο ετεροθαλή αδελφό της μητέρας του Μαρίας Καπέτου. Τον Απρίλιο του 1192 στάλθηκε εκ μέρους του Ριχάρδου από την Άκρα στην Τύρο προκειμένου να πληροφορήσει τον Κορράδο τον Μομφερρατικό για την στέψη του ως βασιλιά των Ιεροσολύμων. Ο Ερρίκος επέστρεψε στην Άκρα και ο Κορράδος δολοφονήθηκε από δύο Ασασίνους λίγες μέρες μετά την στέψη του. Ο Ερρίκος επανήλθε στην Τύρο δύο ημέρες μετά την δολοφονία χωρίς να γνωρίζει τίποτα γι αυτήν, προκειμένου να προετοιμάσει την τελετή της βασιλικής του στέψης, εκεί προς μεγάλη του έκπληξη είδε την προετοιμασία της κηδείας. Αρραβωνιάστηκε αμέσως την βασίλισσα Ισαβέλλα και την παντρεύτηκε οκτώ ημέρες μετά τον θάνατο του Κορράδου.

Βασιλιάς των Ιεροσολύμων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ερρίκος Β΄ της Καμπανίας

Ο γάμος έγινε με μεγάλη μεγαλοπρέπεια, η Ισαβέλλα ήταν ενθουσιασμένη από τα φυσικά χαρίσματα του Ερρίκου που ήταν 20 χρόνια μικρότερος από τον προηγούμενο μνηστήρα της Κορράδο. Η Ισαβέλλα ήταν ήδη έγκυος με το παιδί του Κορράδου την μετέπειτα Μαρία του Μομφερράτου και αυτό θεωρήθηκε από πολλούς σκάνδαλο. Τελικά το ζευγάρι απέκτησε δύο κόρες, την Αλίκη της Καμπανίας και την Φιλίππη. Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος θεωρήθηκε ύποπτος για τον φόνο του Κορράδου. Ο κόμης Ερρίκος γνωστός στους Άραβες σαν "αλ-κόντ-Ενρί", συμμάχησε με τους Ασασίνους όταν τον προσκάλεσαν να επισκεφθεί το ισχυρό τους φρούριο Αλ-Κάφ. Για να δείξει την εξουσία του ο αρχηγός των Ασασίνων έκανε νόημα σε δύο άνδρες του και εκείνοι έπεσαν από τις επάλξεις αυτοκτονώντας. Ο ίδιος για να τον τιμήσει πρότεινε στον φιλοξενούμενό του να διαπραχθεί ένας φόνος, ο Ερρίκος αρνήθηκε, ολοκλήρωσε τη συμφωνία και αναχώρησε. Ο Γουίλιαμς υποστήριξε ότι ο Ερρίκος ήταν ύποπτος για τον φόνο του Κορράδου, αλλά αυτό θα ήταν δύσκολο χωρίς την υποστήριξη του Ριχάρδου.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ερρίκος Β΄ της Καμπανίας απεβίωσε μετά την πτώση του από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου των ανακτόρων της Άκρας καθώς παραπάτησε και το κιγκλίδωμα υποχώρησε. Η χήρα του Ισαβέλλα παντρεύτηκε για τέταρτη και τελευταία φορά με τον βασιλιά της Κύπρου Αμαλρίκ των Λουζινιάν. Η πρώτη κόρη τους, Αλίκη, παντρεύτηκε τον ετεροθαλή αδελφό του Ούγο Α΄ της Κύπρου. Ο Ερρίκος ξοδεύοντας πολλά χρήματα στις εκστρατείες του στα Ιεροσόλυμα άφησε τεράστια οικονομικά χρέη στην Καμπανία. Το 1213 υποστηρικτές του ανεψιού του Θεοβάλδου Δ΄ κληρονόμου της Καμπανίας υποστήριξαν ότι η ακύρωση του πρώτου γάμου της Ισαβέλλας με τον Χάμφρεϋ του Τορόν που ζούσε ακόμη ήταν παράτυπη. Οι δύο κόρες του Ερρίκου Β' με αυτό τον τρόπο ήταν νόθες και δεν μπορούσαν να κληρονομήσουν κομητεία, οι ισχυρισμοί αυτοί τελικά δεν είχαν ισχύ. Τελικά ο Θεοβάλδος αγόρασε ακριβά τα δικαιώματα της Αλίκης και της Φιλίππης και έγινε κόμης ως Θεοβάλδος Δ' της Καμπανίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Nolan. p. 79.
  2. Nolan. p. 81.
  3. Η μητέρα της Μαρίας Καπέτων, Αδελαΐδα ήταν κόρη της Γκιζέλας Ιβρέας-Βουργουνδίας (από τον 1ο της γάμο) και ο πατέρας του Κορράδου, Γουλιέλμος Ε' ήταν γιος της Γκιζέλας Ιβρέας-Βουργουνδίας (από τον 2ο της γάμο)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Morgan, M. R. The Chronicle of Ernoul and the Continuations of William of Tyre,1973
  • Nolan, Kathleen D. Capetian Women, 2003.
  • Payne, Robert. The Dream and the Tomb, 1984
  • Runciman, Steven. A History of the Crusades, vol. 3, 1954
  • Wheeler, Bonnie. Eleanor of Aquitaine: Lord and Lady, 2002
  • Williams, Patrick A. "The Assassination of Conrad of Montferrat: Another Suspect?", Traditio, vol. XXVI, 1970.
Ερρίκος Β΄ της Καμπανίας
Γέννηση: 29 Ιουλίου 1166 Θάνατος: 10 Σεπτεμβρίου 1197
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Ερρίκος ο Φιλελεύθερος
Κόμης της Καμπανίας
Blason Champagne primitif.svg
11811197
Διάδοχος
Θεοβάλδος Γ΄ της Καμπανίας
Προκάτοχος
Ισαβέλλα Α΄ της Ιερουσαλήμ
Βασιλέας της Ιερουσαλήμ
Armoiries de Jérusalem.svg
11921197
Με την σύζυγο του Ισαβέλλα Α΄ της Ιερουσαλήμ
Διάδοχος
Ισαβέλλα Α΄ της Ιερουσαλήμ
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Henry II of Champagne της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).