Ερρίκος Α΄ του Ζιενμπίτσε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ερρίκος Α΄ του Ζιενμπίτσε
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1346
Θάνατος1366
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΝικόλαος ο Μικρός και Αγνή του Λίχτεμπεργκ
ΟικογένειαΟίκος των Πιάστ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ερρίκος Α΄, πολων. Henryk I Ziębicki (π. 1350 - μετά τις 8 Αυγούστου 1366) από τον Οίκο των Πιαστ-Σιλεσίας-Ζιενμπίτσε ήταν τιτουλάριος δούκας του Ζιενμπίτσε/Μύνστερμπεργκ (από το 1358). Έγινε ιππότης του Τευτονικού Τάγματος.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Νικολάου του Μικρού, δούκα του Ζιένμπιτσε/Μύνστερμπεργκ και της Αγνής, κόρης του Χέρμαν Κρουσίνα του Λίχτενμπεργκ.

Όταν απεβίωσε ο πατέρας τους το 1358, τον διαδέχθηκε μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του Μπόλκο Γ΄. Επειδή αυτοί ήταν 10 και 8 ετών, ανέλαβε επίτροπος η μητέρα τους ως το 1360. Τότε θεωρήθηκε ενήλικος ο Μπόλκο Γ΄ και ανέλαβε τη διακυβέρνηση του δουκάτου και τη επιτροπεία του αδελφού του. Για να αποτραπούν περαιτέρω διαιρέσεις του ήδη μικρού δουκάτου, ο Ερρίκος Α΄ από μικρός προορίστηκε για εκκλησιαστική σταδιοδρομία. Το 1360 έγινε μέλος του Συλλόγου (canon) του Βρόκλαφ/Βρόκλαου από τον πάπα Ιννοκέντιο ΣΤ΄, αν και ήταν γνωστό ότι ήταν ήδη διοικητής του Συλλόγου (prebendary) της εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού, επίσης στο Βρόκλαφ.

Σύμφωνα με τα Χρονικά των Πολωνών Δουκών (Kroniki książąt polskich), ο Ερρίκος Α΄ εισήλθε στο Τευτονικό Τάγμα κα, αφού άφησε το Τάγμα, απεβίωσε στην Πρωσία μέσα στο διάστημα 1366-70.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Cawley, Charles, SILESIA, Medieval Lands database, Foundation for Medieval Genealogy.
  • Marek, Miroslav. "Complete Genealogy of the House of Piast". Genealogy.EU.
  • Genealogy of the Dukes of Ziębice