Ερρίκος Α΄ του Ε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ερρίκος Α΄ του Ε
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1075 (περίπου)
Θάνατος12  Ιουλίου 1140[1]
Τόπος ταφήςΑββαείο του Φουκαρμόν
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμοναχός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜαργαρίτα του Σαλλί[2]
ΤέκναΙωάννης του Ε
ΓονείςΓουλιέλμος Β΄ του Ε και Hélisende d'Avranches
ΟικογένειαΟίκος της Νορμανδίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ερρίκος Α΄ του Ε Κόμης του Ε και κύριος του Χέιστινγκς (περί το 1075 - 12 Ιουλίου 1140) από τον Οίκο της Νορμανδίας-Ε ήταν γιος και διάδοχος του Γουλιέλμου Β΄ κόμη του Ε, που θανατώθηκε (1096) σε εξέγερση εναντίον του βασιλιά της Αγγλίας Γουλιέλμου Ρούφου, πρόγονος του ήταν ο Ριχάρδος Α΄ της Νορμανδίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την εποχή που βρέθηκαν σε σύγκρουση για τον Αγγλικό θρόνο ο Ροβέρτος Β΄ της Νορμανδίας και ο μικρότερος αδελφός του Ερρίκος Α΄ της Αγγλίας υποστήριξε τον Ροβέρτο, αλλά τον θρόνο κατέλαβε τελικά ο Ερρίκος. Ο Ροβέρτος αποφάσισε να επιτεθεί στην Αγγλία αλλά σύμφωνα με τον Όρντερικ Βιτάλις ο Ερρίκος Α΄ του Ε δήλωσε από την Νορμανδία την υποταγή του στον βασιλιά (1104), συμμετείχε στην "μάχη του Τινσεμπραί" (1106) στην οποία ο Ροβέρτος αιχμαλωτίστηκε και φυλακίστηκε μέχρι τον θάνατο του. Αργότερα συμμάχησε με τον γιο του Ροβέρτου Γουλιέλμο Κλίτο εναντίον του βασιλιά, στην συμμαχία συμμετείχαν επίσης ο Βαλδουίνος Ζ΄ της Φλάνδρας, ο Φούλκων της Ιερουσαλήμ και ο Λουδοβίκος ΣΤ΄ της Γαλλίας. Ο Ερρίκος Α΄ του Ε΄ συνελήφθη από τον βασιλιά Ερρίκο Α΄ στην Ρουέν (1117), αποφυλακίστηκε σύντομα με αίτημα του Γουίλιαμ ντε Γουάρεν αφού πρώτα υποσχέθηκε καλή συμπεριφορά στον βασιλιά.[3] Αργότερα ενώθηκε ξανά με τον Στέφανο του Ωμάλ σε νέα εξέγερση, έληξε τον Σεπτέμβριο του 1118 όταν τραυματίστηκε θανάσιμα ο Βαλδουίνος Ζ΄. Ο Ερρίκος Α΄ του Ε δήλωσε στην συνέχεια την υποταγή του στον βασιλιά Ερρίκο Α΄.[4] Σε λίγους μήνες (20 Αυγούστου 1119) συνόδευσε τον Ερρίκο Α΄ σε μάχη εναντίον των Γάλλων.[5] Οι Γάλλοι ηττήθηκαν και ο Λουδοβίκος ΣΤ΄ δραπέτευσε στο κάστρο του Λεζ Αντελί, τον επόμενο μήνα υπερασπίστηκε το Μπρετέιγ που δέχθηκε επίθεση από τον βασιλιά της Γαλλίας και τον σύμμαχο του Αμωρί Γ΄ του Μονφόρ, οι Γάλλοι ηττήθηκαν ξανά. Ο γιος του Ερρίκου Α΄ του Ε Γουλιέλμος του Γκραντκούρ συνέλαβε τον Αμωρί Γ΄ αλλά αρνήθηκε να τον παραδώσει στον Άγγλο βασιλιά, ο ίδιος ο Ερρίκος Α΄ του Ε συμμάχησε ξανά με τον Γουλιέλμο Κλίτο (1127).

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τις δύο πρώτες συζύγους του Ματθίλδη και Ερμεντρούνδη άγνωστης καταγωγής δεν απέκτησε παιδιά. Με την τρίτη σύζυγό του Μαργαρίτα του Σαλλί κόρη του Γουλιέλμου του Σαλλί απέκτησε:

  • Ιωάννης του Ε, επίσης λόρδος του Χέιστινγκς
  • Βεατρίκη του Ε
  • Ματθίλδη του Ε
  • Στέφανος του Ε
  • Γουλιέλμος του Γκραντκούρ, ίσως νόθος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage. p65459.htm#i654586.
  2. p65459.htm#i654586. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  3. Hollister 2001, σ. 248
  4. Hollister 2001, σ. 249
  5. Hollister 2001, σ. 249

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Hollister, C. Warren (2001). Henry I. Yale University Press.


Ερρίκος Α΄ του Ε
Γέννηση: περί το 1075 Θάνατος: 12 Ιουλίου 1140
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Γουλιέλμος Β΄
Κόμης του Ε

1096 - 1140
Διάδοχος
Ιωάννης