Ερπυλλίς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Ἑρπυλλίς
Γενικές πληροφορίες
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεταίρα
Οικογένεια
ΣύντροφοςΑριστοτέλης
ΤέκναΝικόμαχος

Η Ερπυλλίς (Ἑρπυλλίς, 4ος αιώνας π.Χ.) ήταν ερωμένη του μεγάλου φιλοσόφου Αριστοτέλη, η οποία καταγόταν επίσης από τα Στάγειρα. Αρχικώς ήταν δούλη της συζύγου του φιλοσόφου Πυθιάδας. Μετά τον θάνατο της Πυθιάδας συνδέθηκε με τον Αριστοτέλη, την εποχή που η οικογένεια ήταν εγκατεστημένη στην Αθήνα. Μαζί ο Αριστοτέλης και η Ερπυλλίς απέκτησαν έναν γιο, τον Νικόμαχο, γνωστό από το έργο του φιλοσόφου Ηθικά Νικομάχεια. Μολονότι η ηλικία της Ερπυλλίδας δεν αναφέρεται κάπου, θα πρέπει να ήταν αρκετά νεότερη της Πυθιάδας. Ο Νικόμαχος ήταν ακόμα παιδί ή έφηβος όταν ο Αριστοτέλης συνέταξε τη διαθήκη του, με την οποία ορίζει ως κηδεμόνα του Νικομάχου τον ανεψιο του, Νικάνορα, μέχρι την ενηλικίωση του Νικομάχου.

Η Ερπυλλίς και ο Αριστοτέλης συζούσαν μέχρι τον θάνατο του φιλοσόφου. Στη διαθήκη του ο Αριστοτέλης κληροδότησε στην Ερπυλλίδα ένα τάλαντο (χρηματικό ποσό που αντιστοιχούσε σε 26 κιλά αργύρου ή χρυσού), αλλά και το μητρογονικό του σπίτι στη Χαλκίδα. Ανέθεσε επίσης στους φίλους και μαθητές του Θεόφραστο, Αριστομένη, Τίμαρχο, Ίππαρχο και Διοτέλη να την προσέχουν.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Διογένους Λαερτίου Βίοι φιλοσόφων, Ε΄
  • Eduard Zeller: Aristotle and the Earlier Peripatetics (1897)
  • Το ομώνυμο λήμμα στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 12, σελ. 721
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Herpyllis της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).