Ερνστ Σταύρο Μπλόφιλντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ερνστ Σταύρο Μπλόφιλντ
Τζέιμς Μποντ, 007
Πρώτη εμφάνισηΕπιχείρηση Κεραυνός (βιβλίο, 1961)
Δημιουργήθηκε απόΊαν Φλέμινγκ
Πληροφορίες χαρακτήρα
ΦύλοΑρσενικό
ΙδιότηταΑρχηγός Εγκληματίας
Τόπος καταγωγήςΠολωνία
Ελλάδα
ΥπηκοότηταΠολωνός ελληνικής καταγωγής
Οικογένεια
ΓονείςΕρνστ Τζορτζ Μπλόφιλντ
Μαρία Σταύρο Μιχελόπουλος
ΠαιδιάΝίνα Μπλόφιλντ

Ο Ερνστ Σταύρο Μπλόφιλντ (αγγλικά:Ernst Stavro Blofeld) είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας και κακός από τη σειρά μυθιστορημάτων και ταινιών του Τζέιμς Μποντ, που δημιουργήθηκε από τον Ίαν Φλέμινγκ. Ο συγκεκριμένος χαρακτήρας είναι ένας εγκληματικός εγκέφαλος με φιλοδοξίες παγκόσμιας κυριαρχίας, και είναι ο πρωταρχικός εχθρός του πράκτορα της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας Τζέιμς Μποντ. Ο Μπλόφιλντ είναι επικεφαλής της παγκόσμιας εγκληματικής οργάνωσης SPECTRE και αναφέρεται συνήθως με την κωδική ονομασία Number 1 σε αυτήν την οργάνωση. Ο χαρακτήρας γράφτηκε αρχικά από τον Ίαν Φλέμινγκ στο να είναι σωματικά ως ένας ογκώδης και ισχυρά δομημένος άνδρας, που στέκεται περίπου 6' 3" (1,90 m) και ζυγίζει 20 st (280 λίβρες, 127 κιλά), που είχε γίνει πλαδαρή με τεράστια κοιλιά.

Είναι ο πιο επαναλαμβανόμενος ανταγωνιστής του franchise, αφού εμφανίζεται ή αναφέρεται σε τρία μυθιστορήματα: Επιχείρηση Κεραυνός, Στην υπηρεσία της Αυτής Μεγαλειότητος ; και Ζεις μονάχα δυο φορές, καθώς και σε οκτώ ταινίες από την Eon Productions: Από τη Ρωσία με αγάπη (1963), επίχειρηση κεραυνός (1965), Ζεις μονάχα δυο φορές (1967), Στην υπηρεσία της Αυτής Μεγαλειότητος (1969), Τα διαμάντια είναι παντοτινά (1971), Για τα μάτια σου μόνο (1981, η ακολουθία του προτίτλου της οποίας δείχνει έναν ανώνυμο χαρακτήρα που μοιάζει στον Μπλόφιλντ, ο οποίος καταλήγει στο θάνατο), Spectre (2015) και No Time to Die (2021). Οι δύο τελευταίες ταινίες διαδραματίζονται σε μια σειρά επανεκκίνησης, η οποία ξεκίνησε με το Casino Royale (2006). Ο Μπόφιλντ εμφανίζεται επίσης στο Never Say Never Again (1983), ένα ριμέικ της Επίχειρησης Κεραυνός που δεν παρήχθη από τον Eon.

Ο χαρακτήρας έχει απεικονιστεί στην οθόνη από τους Ντόναλντ Πλέζανς, Τέλι Σαβάλας, Τσαρλς Γκρέι, Μαξ φον Σίντοφ και Κρίστοφ Βαλτς, μεταξύ άλλων. Αρχικά ήταν μια σύμβαση των ταινιών να μην δείχνουν το πρόσωπο του Μπλόφελντ, παρά μόνο ένα κοντινό πλάνο των χεριών του να χαϊδεύει την άσπρη, γαλανομάτη περσική γάτα του. Το πρόσωπό του αποκαλύπτεται στο Ζεις μονάχα δυο φορές, όταν συστήνεται στον Τζέιμς Μποντ για πρώτη φορά αυτοπροσώπως.

Πολλά από τα χαρακτηριστικά του Μπλόφιλντ έχουν γίνει τροπάρια στη λαϊκή μυθοπλασία, αντιπροσωπεύοντας τον στοκ χαρακτήρα του βασικό εγκληματία, με το χάιδεμα της λευκής γάτας του να διατηρείται συχνά ως παρωδική νύξη στον χαρακτήρα του Μπλόφιλντ. Αυτό μπορεί να φανεί παρωδία στη σειρά ταινιών του Austin Powers με τον χαρακτήρα του Dr. Evil και της γάτας του Mr. Bigglesworth, ή στα κινούμενα σχέδια Inspector Gadget, με τον χαρακτήρα του Dr. Claw και Danger Mouse, με τον χαρακτήρα του Baron Silas. Πράσινο νόμισμα.[1][2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Martens, Todd (28 Μαρτίου 2015). «Spectre trailer reinvents a famous Bond rival». Los Angeles Times. Ανακτήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2015. 
  2. «Cat Man Do». The Powerpuff Girls. Κύκλος 1. Επεισόδιο 10. 27 January 1999. Cartoon Network.