Ερμηνεία κληρονομιάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η ερμηνεία φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αναφέρεται σε όλους τους τρόπους με τους οποίους επικοινωνούμε την πληροφορία σε έναν χώρο μη τυπικής εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα, είναι η επικοινωνία πληροφοριών σχετικά με τη φύση, την προέλευση και τον σκοπό ιστορικών, φυσικών ή πολιτιστικών αντικειμένων, τόπων ή φαινομένων μέσα από τη χρήση άμεσων μεθόδων (με ξεναγήσεις που ακολουθούν τις αρχές της ερμηνείας) ή έμμεσα (με φυλλάδια, πινακίδες και άλλα μέσα).

Ξενάγηση ερμηνείας στο Εθνικό Πάρκο Circeo της Ιταλίας

Η ερμηνεία φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί να εφαρμόζεται σε Μουσεία, Αρχαιολογικούς Χώρους, Εθνικά Πάρκα, Κέντρα Ενημέρωσης, Βοτανικούς ή Ζωολογικούς Κήπους, Ενυδρεία αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο χώρο φιλοξενεί και ευαισθητοποιεί το κοινό για τη φυσική και πολιτιστική μας κληρονομιά.

Ορισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

"Η ερμηνεία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς είναι μία εκπαιδευτική δραστηριότητα που σκοπό έχει να αποκαλύψει τα μηνύματα και τις σχέσεις χρησιμοποιώντας αυθεντικά αντικείμενα, με βιωματικές δράσεις και επεξηγηματικά μέσα, αντί απλώς να μεταδίδει στεγνές πληροφορίες." Freeman Tilden

Οι αρχές του Tilden[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To 1957, ο Freeman Tilden στο βιβλίο του "Interpreting Our Heritage" όρισε τις έξι αρχές της ερμηνείας:

  1. Κάθε ερμηνεία που δε συνδέει με κάποιον τρόπο αυτό που φαίνεται ή περιγράφεται με την προσωπικότητα ή την εμπειρία του επισκέπτη παραμένει στείρα
  2. Η πληροφορία, από μόνη της, δεν αποτελεί ερμηνεία. Ερμηνεία είναι η αποκάλυψη που βασίζεται στην πληροφορία. Αν και η ερμηνεία και η πληροφορία είναι τελείως διαφορετικά πράγματα, ωστόσο η ερμηνεία περιλαμβάνει πληροφορίες
  3. Η ερμηνεία είναι μία τέχνη που συνδυάζει πολλές τέχνες, είτε αυτό που παρουσιάζει είναι επιστημονικού, ιστορικού ή αρχιτεκτονικού χαρακτήρα. Κάθε τέχνη, σε κάποιον βαθμό, διδάσκεται.
  4. Κύριος σκοπός της ερμηνείας δεν είναι η διδασκαλία, αλλά η πρόκληση.
  5. Η ερμηνεία πρέπει να στοχεύει στο να παρουσιάσει κάτι ολοκληρωμένο παρά ένα τμήμα του, και πρέπει να απευθύνεται σε ολόκληρο τον άνθρωπο παρά σε κάποια πλευρά του.
  6. Η ερμηνεία για παιδιά (ας πούμε ως την ηλικία των δώδεκα) δεν πρέπει να είναι μία απλοποίηση της παρουσίασης για τους ενήλικες, αλλά οφείλει να ακολουθεί μία ολοκληρωτικά διαφορετική προσέγγιση. Για να γίνει άριστα απαιτείται ένα ξεχωριστό πρόγραμμα.

Το 2002 οι Larry Beck και Ted Cable στο βιβλίο τους "Interpretation for the 21st Century - Fifteen Guiding Principles for Interpreting Nature and Culture" ανέπτυξαν τις βασικές αρχές του Tilden προσθέτοντας ακόμη άλλες εννέα σε αυτές.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]