Ερμενγκόλ ΣΤ΄ του Ουρζέλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ερμενγκόλ ΣΤ΄ του Ουρζέλ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1096
Βαγιαδολίδ
Θάνατος 28  Ιουνίου 1154
Βασίλειο της Καστίλλης
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Ισπανικά
Καταλανική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα αριστοκράτης
Οικογένεια
Σύζυγος Arsenda de Cabrera
Τέκνα Ερμενγκόλ Ζ΄ του Ουρζέλ
Estefania d'Urgell i Cabrera
Γονείς Ερμενγκόλ Ε΄ του Ουρζέλ και Μαρία Πέρεθ
Αδέλφια Στεφανία του Ουρζέλ
Οικογένεια House of Urgell

Ο Ερμενγκόλ ΣΤ΄ ο Καστιλιανός, ισπαν. Ermengol VI el de Castilla (1096 - 1154) από τον Οίκο της Βαρκελώνης ήταν κόμης τού Ουρζέλ (1102-54).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο μόνος γιος τού Ερμενγκόλ Ε΄ κόμη τού Ουρζέλ και της Μαρία Πέρεθ, κόρης τού Πέρεθ Ανσούρεθ κόμη της Βαγιαδολίδ.

Γεννήθηκε στη Βαγιαδολίδ της Καστίλης, γι' αυτό αποκλήθηκε ο Καστιλιανός. Το 1102 απεβίωσε ο πατέρας του και την εκπαίδευση τού 6ετούς Ερμενγκόλ ΣΤ΄ ανέλαβε ο πάππος του Πέρεθ, ο οποίος έγινε επίτροπος της αρχής. Πάντως η πραγματική εξουσία ασκείτο από τους Γκεράου Β΄ δε Καβρέρα και Ραϋμόνδο-Βερεγγάριο Γ΄ κόμη της Βαρκελώνης. Με τη βοήθειά τους το 1105 ο νεαρός κόμης κατέκτησε τη Μπάλαγερ και την έκανε πρωτεύουσά του.

Συνεργάστηκε με τον Αλφόνσο Α΄ των Χιμένεθ της Παμπλόνα & Αραγωνίας το 1118 για την κατάληψη της Θαραγόθα και στην εκστρατεία, που έκανε ο Αλφόνσος Ζ΄ των Ιβρέα του Λεόν και της Καστίλης -τού οποίου ο Ερμενγκόλ ΣΤ΄ ήταν μαγιορδόμος- εναντίον της Αλμερία το 1147. Το 1133 παραχώρησε την Ανδόρρα στον επίσκοπο τού Ουρζέλ. Είχε καλές σχέσεις με τα υπόλοιπα μέλη τού Οίκου της Βαρκελώνης και συνόδευσε τον Ραϋμόνδο-Βερεγγάριο Δ΄ κόμη της Βαρκελώνης (γιο τού Ραϋμόνδου-Βερεγγαρίου Γ΄) στην Προβηγκία το 1144. Το επόμενο έτος βοήθησε τον ίδιο στην κατάκτηση και εποίκιση της Γιέιδα και έλαβε το 1/3 της πόλης, που έκτοτε περιλήφθηκε στην κτήση του.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα το 1126 την Αρσέντα δε Καβρέρα, κόρη τού Γκεράου Β΄ υποκόμη τού Άγερ και είχε τέκνο:

Το 1135 ο Έρμενγκολ ΣΤ΄ έκανε δεύτερο γάμο, με την Ελβίρα Ροδρίγεθ, κόρη τού Ροδρίγο Γκονθάλεθ δε Λάρα κυρίου τού ημίσεως των Αστουριών και είχε τέκνα:

  • Μαρία δε Αλμενάρα, κυρία των Μιράνδα δε Έβρο, Αλμενάρα & Παραθουέλος, παντρεύτηκε τον Λόπε Λόπεθ δε Βιθκάγια (νόθο γιο τού Λόπε Δίαθ Α΄ δε Άρο κυρίου τού Βιθκάγια).
  • Ισαβέλλα, παντρεύτηκε τον Ραμόν Φολκ Γ΄ της Καρδόνα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ascaso Sarvisé, Lourdes (1986). El Monasterio Cisterciense de Santa María de Casbas (1173-1350) (PDF) (in Spanish). Zaragoza: Instituto de Estudios Altoaragoneses. ISBN 8439867735.
  • Bach Riu, Antoni; Sarobe i Huesca, Ramon (2002). Diplomatari de l'Arxiu Diocesà de Solsona (1101-1200) (PDF) (in Catalan). Vol. I. Barcelona: Fundació Noguera. ISBN 84-7935-957-9.
  • Bueno Salinas, Santiago; Pérez-Madrid, Francisca (2015). "Religion and the Secular State in Andorra" (PDF). International Center for Law and Religion Studies: 58.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ermengol VI, Count of Urgell της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).