Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών, συνήθως αναφερόμενο με το ακρωνύμιο ΕΚΦΕ, είναι διοικητική μονάδα του Υπουργείου Παιδείας επιφορτισμένη με την τεχνική και οργανωτική υποστήριξη της εργαστηριακής διδασκαλίας των φυσικών μαθημάτων (Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Γεωλογία και Γεωγραφία) στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αποτελεί κέντρο έρευνας, εποπτεύει τις σχολικές μονάδες και παρέχει συμβουλές για την οργάνωση των σχολικών εργαστηρίων. Δανείζει εποπτικά όργανα σε σχολεία που δεν τα διαθέτουν. Το ΕΚΦ λειτουργεί σύμφωνα με τον κανονισμό του 2012 (που περιγράφουν η απόφαση 92985/Γ7/10-08-2012 (ΦΕΚ Β΄ 38327/10-08-2012[1]

Τα Ε.Κ.Φ.Ε. υπάγονται διοικητικά στη Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης ο Προϊστάμενος της οποίας έχει και την ευθύνη για την καλή λειτουργία του και τήρηση των καθηκόντων των εκπαιδευτικών που έχουν αποσπασθεί ή διατεθεί. Σε κάθε ΕΚΦΕ τοποθετείται, ύστερα από επιλογή και απόσπαση, ένας (1) Υπεύθυνος. Η επιλογή και τοποθέτηση των Υπευθύνων Ε.Κ.Φ.Ε. γίνεται για τριετή θητεία.

Σε κάθε Ε.Κ.Φ.Ε. μπορεί να αποσπώνται ή να διατίθενται, μερικώς ή ολικώς, με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης και ύστερα από γνώμη του οικείου Π.Υ.Σ.Δ.Ε., το πολύ έως και τρεις (3) εκπαιδευτικοί όλων των επιμέρους ειδικοτήτων του κλάδου ΠΕ04 καθώς και των κλάδων ΠΕ12.10 (η ειδικότητα έχει καταργηθεί, βλ. στο Άρθρο 29 του Νόμου 4521/2018 (ΦΕΚ 38/Α/2-3-2018) – «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις») και ΠΕ70.

Ο συντονισμός των Ε.Κ.Φ.Ε. σε πανελλαδικό επίπεδο γίνεται από τη Δ/νση Σ.Ε.Π.Ε.Δ. / Τμήμα ΣΤ’ Μελετών του ΥΠΠΕΘ.

Σε κάθε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λειτουργεί ένα τουλάχιστον ΕΚΦΕ. Στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Α' Αθήνας λειτουργούν 4 ΕΚΦΕ μεταξύ των οποίων και το ΕΚΦΕ ΟΜΟΝΟΙΑΣ που είναι το πρώτο και αρχαιότερο ΕΚΦΕ πανελλαδικά. Τα άλλα ΕΚΦΕ της Α' Αθήνας είναι τα ΕΚΦΕ Αμπελοκήπων, Ηλιούπολης και Ν. Φιλαδέλφειας.

Στην επικράτεια λειτουργούν σήμερα 78 ΕΚΦΕ, συμφωνα με τα στοιχεία της ΠΑΝΕΚΦΕ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. [1] "Καθορισμός του τρόπου λειτουργίας των Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.), των οργάνων, των κριτηρίων και της διαδικασίας επιλογής και τοποθέτησης των Υπευθύνων τους καθώς και των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων τους"