Επιχείρηση Μανγκούστα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η πρώτη σελίδα από συνεδρίαση της Επιχείρησης Μανγκούστα

Η Επιχείρηση Μανγκούστα (αγγλικά: Operation Mangoose), γνωστή και ως "Κουβανικό Σχέδιο" (Cuban Project) ήταν μια μυστική επιχείρηση της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφορίων των Ηνωμένων Πολιτείων, η οποία διήρκεσε μεταξύ του 1961 και 1965.[1]

Μετά την άνοδο στη εξουσία του Φιντέλ Κάστρο στη Κούβα, ο τότε Αμερικανός Προέδρος Ντουάιτ Αιζενχάουερ τον Μάρτιο του 1960, ενέκρινε ένα σχέδιο της CIA για την ανατροπή του Κουβανού ηγέτη. Το σχέδιο με προϋπολογισμό ύψους 13 εκατομμυρίων δολαρίων περιλάμβανε μεταξύ άλλων, την εκπαίδευση "μιας παραστρατιωτικής δύναμης εκτός της Κούβας για δράσεις κατά του Κάστρο". Επικεφαλής αυτού του σχεδίου ήταν ο Ρίτσαρντ Χελμς (διευθυντής της CIA) και ο Ρίτσαρντ Μπίσελ (αναπληρωτής διευθυντής σχεδιασμού της CIA).

Στις 30 Νοεμβρίου 1961, μυστικές επιχειρήσεις εναντίον της κυβέρνησης του Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα εγκρίθηκαν επισήμως από τον Πρόεδρο Κένεντι και αφού προηγουμένως είχε πάρει το όνομα "Επιχείρηση Μανγκούστα" σε μια σύσκεψη στο Λευκό Οίκο στις 4 Νοεμβρίου 1961. Η επιχείρηση διεξήχθη με επικεφαλής τον Στρατηγό Έντουαρντ Λάνσντεϊλ και τέθηκε σε ισχύ μετά την αποτυχημένη Εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων.

Η Επιχείρηση είχε σαν βασικό στόχο την απομάκρυνση των κομμουνιστών από την εξουσία, η οποία ήταν πρωταρχικής σημασίας της κυβέρνησης Κένεντι. Ένα έγγραφο από το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών επιβεβαιώνει ότι το σχέδιο είχε ως στόχο να «βοηθήσει την Κούβα να ανατρέψει το κομμουνιστικό καθεστώς», συμπεριλαμβανομένου του του Φιντέλ Κάστρο και στόχευσε «σε μια εξέγερση που μπορεί να λάβει χώρα στην Κούβα μέχρι τον Οκτώβριο του 1962». Οι Αμερικανοί υπεύθυνοι της χάραξης εξωτερικής πολιτικής επιθυμούσαν επίσης να δουν "μια νέα κυβέρνηση με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να ζήσουν ειρηνικά".

Προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αμερικανοί κατασκόποι απεστάλησαν στη Κούβα με το καθήκον να εκτιμήσουν τον ρόλο του Κάστρο στο κομμουνιστικό κίνημα που εγκαθιδρύθηκε στη χώρα μετά την πτώση της κυβέρνησης του Φουλχένσιο Μπατίστα. Οι πολιτικές δηλώσεις του Φιντέλ Κάστρο, που δεν υποστήριζαν την κομμουνιστική ιδεολογία αλλά δεν εμπόδισαν ακόμη την ανάπτυξή της, έπεισαν την αμερικανική κυβέρνηση να εφαρμόσει το "Κουβανικό Σχέδιο" για να αντικαταστήσει τον κουβανό ηγέτη και να ευνοήσει την ακύρωση του κομμουνισμού στην αμερικανική ήπειρο. Το Κουβανικό σχέδιο χωρίστηκε σε διάφορες φάσεις, στις οποίες προορίζονταν:

  • Να ωθήσει τα κομμουνιστικά κινήματα του νησιού να ενταχθούν στην αντιπολίτευση
  • Να παρέχει κάλυψη σε πράκτορες των κυβερνήσεων των ΗΠΑ
  • Να κάνει μια ισχυρή μεταγενέστερη προπαγάνδα κατά του κομμουνισμού
  • Να δημιουργήσει μια μικρή στρατιωτική βάση για ασκήσεις
  • Να δημιουργήσει μια οργάνωση φάντασμα για να συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με τη χώρα.

Ενέργειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ιστορικός του Χάρβαρντ Χόρχε Ντομίνγκεζ αναφέρει ότι το πεδίο δράσης της επιχείρησης Μανγκούστα περιλάμβανε δράσεις δολιοφθοράς εναντίον σιδηροδρομικής γέφυρας, ενός διυλιστηρίου πετρελαίου, ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, ενός πριονιστηρίου και ενός πλωτού γερανού σε ένα κουβανικό λιμάνι για να υπονομεύσει την οικονομία της Κούβας.[2]

Συνεργασία με την Μαφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Επιχείρηση Μανγκούστα». Spartacus-educational.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Δεκεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2019.  (Αγγλικά)
  2. «Εξωτερικές σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, 1961-1963, Volume X, Κούβα, Ιανουάριος 1961-Σεπτέμβριος 1962 - Έγγραφο 291». History.state.gov. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2019.  (Αγγλικά)
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Operation Mangoose της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

=