Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επισκοπή της Τενερίφης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Επισκοπή της Τενερίφης / Diócesis de San Cristóbal de La Laguna
Λογότυπο.
ΙδρυτήςΠάπας Πίος Ζ΄
Ανεξαρτησία1819
ΠροκαθήμενοςΜπερνάρδο Άλβαρεθ Αφόνσο
ΈδραΣαν Κριστόμπαλ ντε Λα Λαγούνα, Τενερίφη
ΕπικράτειαΕπαρχία της Σάντα Κρουθ ντε Τενερίφε
ΓλώσσαΙσπανική γλώσσα
Πιστοί915,262
Δικτυακός τόποςΕπισκοπής της Τενερίφης

Η Επισκοπή του Σαν Κριστόμπαλ ντε Λα Λαγούνα (ισπανικά: Diócesis de San Cristóbal de La Laguna) γνωστή ως Επισκοπή της Τενερίφης (ισπανικά: Diócesis de Tenerife), είναι επισκοπή της Καθολικής Εκκλησίας στις Κανάριες νήσους (Ισπανία). Η Επισκοπή υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή της Σεβίλλης.

Η επισκοπή περιλαμβάνει την Επαρχία της Σάντα Κρουθ ντε Τενερίφε: τα νησιά Τενερίφη, Λα Πάλμα, Γκομέρα και Ιέρρο. Η έδρα της βρίσκεται στον Καθεδρικό Ναό του Σαν Κριστόμπαλ ντε Λα Λαγούνα στην Τενερίφη. Ο σημερινός επίσκοπος είναι ο Μπερνάρδο Άλβαρεθ Αφόνσο (ισπανικά: Bernardo Álvarez Afonso).

Η άφιξη του Χριστιανισμού στα δυτικά νησιά των Καναρίων έλαβε χώρα (όπως και στα ανατολικά νησιά) πριν από την πλήρη κατάκτηση του αρχιπελάγους και την ενσωμάτωσή του στο Στέμμα της Καστίλης που πραγματοποιήθηκε το 1496 με την κατάκτηση του νησιού της Τενερίφης. Ο εκχριστιανισμός ήταν βασικά η προετοιμασία για την επόμενη κατάκτηση.[1] Εκείνη την εποχή οι Κανάριες Νήσοι κατοικούνταν από τους Γουάντσε, έναν λαό βερβερικής προέλευσης που είχε τη δική του θρησκεία.

Οι ρίζες της δημιουργίας μιας μητρόπολης με έδρα την Τενερίφη έχουν τις απαρχές τους λίγο μετά την κατάκτηση των Καναρίων Νήσων, ήταν ο ίδιος ο Αλόνσο Φερνάντεθ ντε Λούγο Alonso Fernández de Lugo (κατακτητής της Τενερίφης), ο οποίος το 1513 ζήτησε από το Δικαστήριο να ανεγείρει μια νέα μητρόπολη στην Τενερίφη.[2] Ωστόσο αυτή η ιδέα δεν ευδοκίμησε λόγω της αντίστασης του επισκόπου της Γκραν Κανάρια (μοναδικού επισκόπου των Καναρίων Νήσων εκείνη την εποχή).

Προηγουμένως ο Αλόνσο Φερνάντεθ ντε Λούγο είχε προσπαθήσει να μετακινήσει την έδρα της μητρόπολης των Καναρίων Νήσων από την Λας Πάλμας ντε Γκραν Κανάρια στην πόλη Σαν Κριστόμπαλ ντε Λα Λαγούνα, επειδή η τελευταία, μετά την κατάκτηση των Καναρίων Νήσων, είχε γίνει η πολυπληθέστερη και σημαντικότερη πόλη του αρχιπελάγους. Εκτός αυτού ήταν μια πόλη που ιδρύθηκε από τον ίδιο τον Αλόνσο Φερνάντεθ ντε Λούγο ο οποίος ήταν διοικητής των Καναρίων Νήσωνκαι διατηρούσε εκεί την κατοικία του.[3]

Έδαφος που καταλαμβάνεται από τη μητρόπολη στην Επαρχία της Σάντα Κρουθ ντε Τενερίφε.

Ωστόσο, η ιδέα της μεταφοράς απορρίφθηκε από τον κλήρο της Γκραν Κανάρια που απαιτούσε ανεξαρτησία από τις αρχές των Καναρίων Νήσων που είχαν την έδρα τους στο Σαν Κριστόμπαλ ντε Λα Λαγούνα. Αργότερα, έγινε προσπάθεια να μοιραστεί η έδρα της μητρόπολης μεταξύ των δύο πόλεων, αλλά αυτή η ιδέα δεν ευδοκίμησε.[4] Στη συνέχεια, οι αιτήσεις για τη δημιουργία μητρόπολης δήλωναν ότι στη δικαιοδοσία της θα πρέπει να υπάγονται μόνο τα δυτικά νησιά των Καναρίων.[5]

Το αίτημα για τη δημιουργία μητρόπολης θα συνεχίσει να προβάλλεται για τους επόμενους τρεις αιώνες.[6]

Το 1818, ο κλήρος και οι αρχές της Τενερίφης ζήτησαν και πάλι από την Αγία Έδρα τη δημιουργία της Επισκοπής (αυτή τη φορά με την υποστήριξη του βασιλιά Φερδινάνδου Ζ΄ της Ισπανίας). Αυτή τη φορά η αντίδραση του Πάπα ήταν ευνοϊκή.[7] Μεταξύ Φεβρουαρίου και Δεκεμβρίου του 1819 ιδρύθηκε η μητρόπολη, προηγουμένως η επισκοπή των Καναρίων νήσων διοικούσε το σύνολο του αρχιπελάγους. Μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες διορισμού επισκόπου, διορίζεται ο Ιλδεφόνσο Ινφάντε Μαθίας το 1877.[8]

Στις 23 Ιανουαρίου 2006 μια πυρκαγιά κατέστρεψε το ανάκτορο της Επισκοπής, το κτίριο ανακαινίστηκε πλήρως το 2009.

Καθεδρικός Ναός του Σαν Κριστόμπαλ ντε Λα Λαγούνα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Diócesis de San Cristóbal de La Laguna της Ισπανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).