Επισκέπτες Υγείας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι Επισκέπτες Υγείας αποτελούν ένα από τα επαγγέλματα υγείας που απαντώνται στο Ελληνικό Κράτος, ενώ στο εξωτερικό τα αντίστοιχα καθηκόντα τα ασκούν κυρίως οι νοσηλευτές, καθώς στις περισσότερες χώρες δεν υφίσταται ως αυτόνομο επάγγελμα, αλλά ως κλάδος της νοσηλευτικής.[1] και πιο συγκεκριμένα της κοινοτικής νοσηλευτικής και δημόσιας υγείας.[2]

Είναι επάγγελμα που ασχολείται κατ' εξοχήν με τα αντικείμενα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Οι Επισκέπτες Υγείας με βάση τις γνώσεις τους ασχολούνται είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με άλλους επαγγελματίες στο τομέα της Υγείας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών με το σχεδιασμό, ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση παροχής όλων των Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στην Ελλάδα, οι επισκέπτες υγείας συνεργάζονται με άλλους επιστήμονες υγείας, όπως με τους ειδικευμένους Ιατρούς Προληπτικής Ιατρικής (αλλά και άλλων ειδικοτήτων) και με τους ειδικευμένους Νοσηλευτές Δημόσιας και Κοινοτικής υγείας (και άλλων ειδικοτήτων), και μπορούν να εργαστούν σε πολλούς φορείς είτε δημόσιους είτε ιδιωτικούς που αφορούν την πρωτοβάθμια υγεία.

Απαιτούμενη Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα το επάγγελμα ασκούν οι απόφοιτοι του Τμήματος Επισκεπτών - Επισκεπτριών Υγείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθήνας.

Μετά την κατάργηση των ΤΕΙ οι Επισκέπτες Υγείας είναι απόφοιτοι του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας με Κατεύθυνση Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α) και του Τμήματος Δημόσιας και Ενιαίας υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και οι ειδικευμένοι κοινοτικοί νοσηλευτές.

Αγορά Εργασίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας: Οι Επισκέπτες Υγείας μπορούν να απασχοληθούν σε κέντρα υγείας, υγειονομικούς σταθμούς, σε ΚΑΠΗ, ΠΙΚΠΑ, ΙΚΑ. αν και οι οργανικές θέσεις είναι περιορισμένες, ενώ στον ιδιωτικό τομέα προτιμώνται κυρίως οι νοσηλευτές.

Επαγγελματικές οργανώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο συλλογικός φορέας για τους Επισκέπτες Υγείας είναι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας που καλύπτει τους εργαζόμενους του κλάδου και θέτει ορισμένους δεοντολογικούς κανόνες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]