Επισκέπτες Υγείας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Οι Επισκέπτες Υγείας αποτελούν ένα από τα επαγγέλματα υγείας που απαντώνται στο Ελληνικό Κράτος.

Είναι επάγγελμα που ασχολείται κατ' εξοχήν με τα αντικείμενα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, της δημόσιας υγείας, της πρόληψης και της προαγωγής υγείας, είτε στην κοινότητα ή σε ατομικό επίπεδο. Στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο οι Επισκέπτες Υγείας αποτελούν ειδικότητα των νοσηλευτών ή μαιευτών-μαιών που προκύπτει μετά από μετεκπαίδευση.

Στην Ελλάδα το επάγγελμα είναι αυτόνομο και οι Επισκέπτες Υγείας είναι απόφοιτοι του τμήματος Επισκεπτών/τριών Υγείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) Αθήνας. Την εκπροσώπηση καθώς και την προώθηση του έργου των επαγγελματιών Επισκεπτών Υγείας έχει αναλάβει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών/τριών Υγείας (ΠΣΕΥ).

Αγορά Εργασίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας: Ο επισκέπτης υγείας μπορεί να απασχοληθεί σε νοσοκομεία, σε κέντρα υγείας, υγειονομικούς σταθμούς, σε ΚΑΠΗ, ΠΙΚΠΑ,ΙΚΑ, μονάδες βιομηχανικής υγιεινής, καθώς και σε διάφορα ιατροπαιδαγωγικά κέντρα.

Επαγγελματικές οργανώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο συλλογικός φορέας για τους Επισκέπτες Υγείας είναι ο σύλλογος Επισκεπτών-Επισκεπτριών Υγείας που καλύπτει τους εργαζόμενους του κλάδου και θέτει ορισμένους δεοντολογικούς κανόνες.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]