Επικοινωνιολόγος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Επικοινωνιολόγος ασχολείται με την επιστημονική, μεθοδευμένη και στοχευμένη προσέγγιση στη διαδικασία ανταλλαγής μηνυμάτων.

Επαγγελματική περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μπορεί να δραστηριοποιείται σε ένα μόνο κομμάτι αυτής της διαδικασίας όπως είναι για παράδειγμα η παρατήρηση και ανάλυση του τρόπου λειτουργίας των μέσων επικοινωνίας, υλικών, τεχνικών (εικόνα, ήχος, κλπ) αλλά και κοινωνικών, πολιτικών ή ακόμη και ψυχολογικών (γλώσσα, ήθη και έθιμα, πολιτικό σύστημα, συνήθειες, φόβοι και ανασφάλειες). Έτσι τον ενδιαφέρει κάθε τι που θα μπορούσε να ενταχθεί σε ένα επικοινωνιακό μοντέλο ακόμη και με παραμέτρους απρόβλεπτες.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ένταξη του επικοινωνιολόγου και των ενεργειών ή παραλείψεων του σε έναν ελάχιστο κώδικα δεοντολογίας που θα οριοθετεί όχι μόνο τα νομικά όρια αλλά και τα ηθικά.

Είναι πρώτιστη ευθύνη του ίδιου του επικοινωνιολόγου ο αυτοέλεγχος αλλά και της κοινωνίας να επαγρηπνεί αλλά ενδεχομένως και να τιμωρεί όσους επικοινωνιολόγους είτε σκόπιμα είτε από αμέλεια ενεργούν κατά αυτής βραχυπρόθεσμα ή σε βάθος χρόνου.

Οι επικοινωνιολόγοι χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σκόπιμα θόρυβο ή αποπροσανατολισμό. Η χρήση των δεδομένων της βιολογίας αλλά και της ψυχολογίας σε ένα επικοινωνιακό πρόγραμμα δημιουργούν αυτόματες αντιδράσεις στο κοινό στόχο.

Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί καθεστώς απάτης, πλάνης ή απειλής.

Είναι επίσης ευθύνη κάθε ατόμου και ιδιαίτερα πολίτη ή καταναλωτή να ελέγχει εάν και κατά πόσο έχει στοχοποιηθεί σε ένα πρόγραμμα επικοινωνίας και για ποιον λόγο. Η αμφισβήτηση όσων ακούγονται και λέγονται ακόμη και από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες είναι καθήκον ιδιαίτερα όταν η σχετική απόφαση του ατόμου δεν είναι δυνατόν να ανακληθεί ή να τροποποιηθεί χωρίς κόστος.

Η δύναμη ενός κατευθυνόμενου μηνύματος είναι τόσο μεγάλη στην πολιτική έτσι ώστε σήμερα δεν νοείται υποψήφιος που δεν υποστηρίζεται επικοινωνιακά από σύμβουλο επικοινωνίας.

Οι οικονομικοί όσο και οι πολιτικοί οργανισμοί χρησιμοποιούν επίσης επικοινωνιολόγους σε περιπτώσεις αντιμετώπισης κρίσεων, απρόβλεπτων δηλαδή καταστάσεων που εξελίσσονται σε ανεξέλεγκτα περιβάλλοντα, κινδύνου, πανικού, τρομοκρατίας, επίθεσης, απειλής, κλπ.

Στην Ελλάδα ο επικοινωνιολόγος έχει πάρει μια ιδιαίτερη μορφή που δεν ταυτίζεται με εκείνη του ειδικού ή συμβούλου επικοινωνίας (Communication Specialist) που συναντάμε στο εξωτερικό.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]