Επενδύσεις λαμινέιτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διάφορα διακοσμητικά λαμινέιτ.

Επενδύσεις λαμινέιτ (αγγλ. Laminates) είναι οι συνθετικές επενδύσεις επιφανειών που γίνονται σε έπιπλα, δάπεδα, πάγκους και άλλες κατασκευές εσωτερικού χώρου.

Τυπικό δάπεδο λαμινέιτ.

Χρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι επενδύσεις λαμινέιτ τοποθετούνται για να καλύψουν επιφάνειες σε πορτάκια κουζίνας, πάγκους, τοίχους ή πόρτες. Το υπόστρωμα αυτών, δηλ. το υλικό που βρίσκεται κάτω από το λαμινέιτ, μπορεί να αποτελείται από συμπαγές ξύλο (συνήθως, λεύκη, limba ή poplar) όπως επίσης συχνά από ινοσανίδες ή μοριοσανίδες (το κοινό νοβοπάν).

Ρολό και φύλλα λαμινέιτ.

Σύνθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι επενδύσεις λαμινέιτ παράγονται από συνθετικά υλικά σε στρώσεις, είτε με υψηλή είτε με χαμηλή πίεση, και βιομηχανικά σε πρέσες. Σήμερα στην Ελλάδα κυριαρχούν δύο τύποι τέτοιων προϊόντων, από τα οποία κατασκευάζονται -σε μεγάλο ποσοστό- τα πορτάκια κουζίνας, οι εσωτερικές πόρτες, οι πάγκοι κουζίνας, και τα δάπεδα (γνωστά ως δάπεδα λαμινέιτ), καθώς και άλλα προϊόντα.

Στο εμπόριο, τα δύο συνθετικά υλικά που χρησιμοποιούνται, ως λαμινέιτ, είναι: α) το υψηλής πίεσης, High Pressure Laminate (HPL), με την ονομασία βακελίτης, και β) το χαμηλής πίεσης, Low Pressure Laminate (LPL), που λέγεται μελαμίνη.

Τμήμα πάγκου κουζίνας με μελαμίνη (LPL)

Συγκρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύγκριση των υλικών αυτών δεν γίνεται.[1] Το πρώτο (δηλ. HPL)[2] είναι υπέρτερο από το δεύτερο, σε ποιότητα και αντοχή. Το LPL γίνεται σε πιέσεις χαμηλές (200-300 kg/m2), ενώ αντίθετα το HPL παράγεται σε πιέσεις >1.000 kg/m2. Επίσης, το HPL περιέχει πολύ περισσότερες στρώσεις και επίσης περιέχει τη ρητίνη φαινόλης-φορμαλδεΰδης (PF) που πολυμερίζεται σε υλικό αντοχής και υψηλή ανθεκτικότητα σε καταπονήσεις (οξέα, θερμότητα, γρατζουνιές)[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]