Επεισόδια στα Ευρωπαϊκά σύνορα το 2021

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διαδρομές μετανάστευσης
  οδικώς
  αεροπορικώς

Τα επεισόδια στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης σημειώθηκαν όταν από τον Ιούλιο του 2021 ολοένα αυξανόμενο πλήθος μεταναστών από τη Ασία και την Αφρική περνώντας μέσα από τη Λευκορωσία συνέρρεαν στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή στα σύνορα της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Πολωνίας με τελικό προορισμό, κυρίως τη Γερμανία. Οι τρεις χώρες έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορά του με τη Λευκορωσία.

Η νοητή διαδρομή μέσω της εθνικής επικράτειας της Λευκορωσίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση περιγράφεται με τον όρο «Λευκορωσικό Μονοπάτι».

Σύμφωνα με παρατηρητές, η κυβέρνηση Λουκασένκο προσπαθεί με αυτό το τρόπο να εξαναγκάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να άρει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα την περίοδο των διαδηλώσεων στη Λευκορωσία.[1] Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας πιστεύει ότι πρόκειται για μια μορφή υβριδικής απειλής και κρατικά οργανωμένη ή τουλάχιστον υποστηριζόμενη δραστηριότητα από την κυβέρνηση της Λευκορωσίας,[2] ενώ αποκάλεσε τον Πρόεδρο Λουκασένκο «αρχηγό κρατικού κυκλώματος λαθρεμπόρων».[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Lukaschenko gegen die EU - Wie Belarus Geflüchtete als Druckmittel einsetzt». 10 Νοεμβρίου 2021. https://www.deutschlandfunk.de/lukaschenko-gegen-die-eu-wie-belarus-gefluechtete-als.2897.de.html?dram:article_id=504436. Ανακτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2021. 
  2. «Πρόσφυγες μέσω Λευκορωσίας στη Γερμανί». Deutsche Welle. 23 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2021. 
  3. «Maas nennt Lukaschenko „Chef eines staatlichen Schleuserrings"». Der Tagesspiegel. 18 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2021.