Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επαρχία του Λέτσε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Επαρχία του Λέτσε
Provincia di Lecce
Διοικητικές πληροφορίες
Χώρα    Ιταλία
Περιφέρεια   Απουλία
Πρωτεύουσα   Λέτσε
Περιοχή
Έκταση   2.759 χλμ²
Πληθυσμός   811.230
Άλλες πληροφορίες
Ζώνη ώρας   UTC+1
Τοποθεσία
Επίσημη ιστοσελίδα

Η επαρχία του Λέτσε (ιταλικά: Provincia di Lecce) είναι επαρχία στην περιφέρεια της Απουλίας στην Ιταλία. Η έκτασή της είναι 2.759 τ.χλμ. και ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 811.230 κατοίκους (2007). Έδρα της επαρχίας είναι η πόλη του Λέτσε (Lecce). Συνολικά, η επαρχία αριθμεί 97 δήμους και είναι η 2η σε πληθυσμό μετά την επαρχία του Μπάρι.

Συνορεύει βορειoδυτικά με τις επαρχίες των Μπρίντιζι και Τάραντα, ενώ ανατολικά βρέχεται από την Αδριατική θάλασσα και νοτιοδυτικά από το Ιόνιο πέλαγος.

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επαρχία του Λέτσε εκτείνεται σε μία έκταση 2.759,39 τ.χμ. (που αντιπροσωπεύουν το 14,3% της Απουλίας), με μέγιστο υψόμετρο τα 201 μ. και περιλαμβάνει το δυτικότερο άκρο της Ιταλίας στη χερσόνησο του Σαλέντο. Οι 809.129 αντιπροσωπεύουν το 19,86% του πληθυσμού της Απουλίας.

Το "σημείο Παλάσα ή ακρωτήρι του Οτράντο" είναι το ανατολικότερο σημείο της Ιταλίας, στην "άκρη του τακουνιού της μπότας", ενώ σύμφωνα και με τις διεθνείς ναυτικές συνθήκες είναι το σημείο που χωρίζει την Αδριατική από το Ιόνιο.

Το πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο της επαρχίας είναι το Λέτσε, που βρίσκεται 11χμ. από την ακτή της Αδριατικής και 23χμ. από την ακτή του Ιονίου, σε μία έντονα αστικοποιημένη περιοχή. Σύμφωνα με μία έρευνα του δήμου του Λέτσε, στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Λέτσε διαμένουν περισσότεροι από 450.000 κάτοικοι.

Στην περιοχή διατηρείται ένας γλωσσικός θύλακας όπου ομιλείται η κατωιταλική ή γραικάνικη διάλεκτος. Σε αυτήν την περιοχή έχει δημιουργηθεί μία ένωση 11 δήμων, η Γκρέτσια Σαλεντίνα (Grecìa Salentina), από 9 ελληνόφωνους (Καλημέρα, Μαρτάνο, Καστρινιάνο ντε Γκρέτσι, Κοριλιάνο ντ' Οτράντο, Μαλπινιάνο, Σολέτο, Στερνάτια, Τσολίνο, Μαρτινιάνο) και 2 μη ελληνόφωνους (Καρπινιάνο Σαλεντίνο, Κουτροφιάνο) δήμους με συνολικό πληθυσμό περίπου 54.000 κατοίκους, που έχει σαν σκοπό τη διατήρηση της γραικανικής διαλέκτου αλλά και τη διοικητική συνεργασία μεταξύ αυτής της γλωσσικής μειονότητας στο ιταλικό έδαφος. Εξάλλου, η μειονότητα αυτή έχει αναγνωριστεί και από το επίσημο ιταλικό κράτος. Έδρα της ένωσης είναι η πόλη Καλημέρα.

Κύριοι Δήμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δήμος (Ιταλικά) Πληθυσμός (2006)
Λέτσε (Lecce) 93.395
Ναρντό (Nardò) 30.807
Γκαλατίνα (Galatina) 28.081
Κοπερτίνο (Copertino) 24.247
Γκαλίπολι (Gallipoli) 21.204
Καζαράνο (Casarano) 20.544

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Province of Lecce στο Wikimedia Commons