Επαρχία της Πιάνα ντέλι Αλμπανέζι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Επαρχία της Πιάνα ντέλι Αλμπανέζι (ιταλικά: Eparchia di Piana degli Albanesi‎) είναι μια επαρχία (επισκοπή) της Ιταλοβυζαντινής Εκκλησίας[1], η οποία ανήκει στην Ανατολική Καθολική Εκκλησία βυζαντινού τυπικού. Η δικαιοδοσία της καλύπτει το νησί της Σικελίας στην Ιταλία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 6 Φεβρουαρίου 1784, ιδρύθηκε το Ορντιναριάτο της Σικελίας, η πρώτη νομική μορφή για αυτή τη συγκεκριμένη εκκλησία, και ορίστηκε ως πρώτος επικεφαλής επίσκοπος βυζαντινού τυπικού για τους Αλβανούς της Σικελίας ο Giorgio Stassi με τον τίτλο Επίσκοπος Λαμψάκου. Προηγουμένως, οι Αλβανοί πιστοί και οι Ορθόδοξοι ιερείς τους δεν είχαν διακριτά δικαιώματα και κινδύνευαν να αφομοιωθούν στο λατινικό τυπικό.

Στις 26 Οκτωβρίου 1937 δημιουργήθηκε η Επαρχία της Πιάνα ντέλι Γκρέτσι (Πεδιάδος των Ελλήνων) με προαγωγή του Ορντιναριάτου και με μεταφορά σε αυτήν περιοχών της Αρχιεπισκοπής του Παλέρμο και της Αρχιεπισκοπής του Monreale (και οι δύο στη Σικελία).

Στις 25 Οκτωβρίου 1941, η Επισκοπή μετονομάστηκε σε Επαρχία της Πιάνα ντέλι Αλμπανέζι / Eparkia ή Eparhia e Horës së Arbëreshëvet (Πεδιάδος των Αλβανών)[2].

Επικράτεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Επαρχία της Πιάνα ντέλι Αλμπανέζι περιλαμβάνει τις κοινότητες της επαρχίας του Παλέρμο: Contessa Entellina, Mezzojuso, Palazzo Adriano, Piana degli Albanesi και Σάντα Κριστίνα Τζέλα.

Έδρα της είναι η πόλη Piana degli Albanesi, όπου βρίσκεται και ο καθεδρικός ναός του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου.

Στο Παλέρμο υπάρχει ο συν-καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου «των Ελλήνων» στο Μαρτοράνα[2].

Στην επισκοπή ανήκουν 15 ενορίες[3]. Σημερινός επίσκοπος είναι ο Τζόρτζο Ντεμέτριο Γκαλλάρο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Chronology of Catholic Dioceses: The Italo-Albanian Catholic Church
  2. 2,0 2,1 «Diocese of Piana degli Abanesi». GCatholic.org. Ανακτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2011. 
  3. Roberson, Ronald G. «The Eastern Catholic Churches 2010» (PDF). Eastern Catholic Churches Statistics. Catholic Near East Welfare Association. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 2 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2011.