Επαρχία Πιόνγαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πιόνγαν

Η Επαρχία Πιόνγαν (χάνγκουλ: 평안도, χάντσα: 平安道, προφέρεται: [pʰjʌŋ.an.do], Phyŏng'an-do) ήταν μία από τις οχτώ ιστορικές επαρχίες της Κορέας κατά την διάρκεια της Δυναστείας Τζόσον. Η Πιόνγαν βρισκόταν στα βορειοδυτικά της Κορέας. Η επαρχιακή πρωτεύουσα ήταν η Πιονγιάνγκ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Επαρχία Πιόνγαν ιδρύθηκε το 1413. Το όνομά της προερχόταν από τα ονόματα δύο πόλεων από τις κύριες πόλεις, της Πιονγιάνγκ (κορεατικά: 평양, 平壤) και του Άντζου (κορεατικά: 안주, 安州).

Το 1895, η επαρχία αντικαταστάθηκε από την Επαρχία Κάνγκιε (Kanggye-bu, κορεατικά강계부, 江界府) στα βορειοανατολικά, από την Επαρχία Ούιτζου (Ŭiju-bu, κορεατικά: 의주부, 義州府) στα βορειοδυτικά, και από την Επαρχία Πιονγιάνγκ (P'yŏngyang-buκορεατικά: 평양부, 平壤府) στα νότια.

Το 1896, οι Επαρχίες Κάνγκιε και Ούιτζου αναδιοργανώθηκαν στην Επαρχία Βόρειου Πιόνγκαν, ενώ η Επαρχία Πιονγιάνγκ αναδιοργανώθηκε στην Επαρχία Νότιου Πιόνγαν. Οι Επαρχίες Βόρειου και Νότιου Πιόνγαν αποτελούν μέρος της Βόρειας Κορέας.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πιόνγαν οριοθετούνταν στα ανατολικά από το Χάμγκιονγκ, στα νότια από το Χουάνγκχε, στα δυτικά από την Κίτρινη Θάλασσα και στα βόρεια με την Κίνα.

Το περιφερειακό όνομα για την επαρχία ήταν το Γκουάνσο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]