Επαρχία Γιαμάτο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης των ιαπωνικών επαρχιών (1868) με την επαρχία Γιαμάτο σε κόκκινο.

Η Επαρχία Γιαμάτο (大和国, Yamato no Kuni) ήταν επαρχία της Ιαπωνίας, στην περιοχή Κινάι, που αντιστοιχεί στην σημερινή Επαρχία Νάρα στην Χονσού. Ονομαζόταν επίσης Ουασού (和州).

Η περίοδος Γιαμάτο στην ιστορία της Ιαπωνίας αναφέρεται στην ύστερη περίοδο Κοφούν (περίπου 250-538) και την περίοδο Ασούκα (538-710). Ιάπωνες αρχαιολόγοι και ιστορικοί τονίζουν το γεγονός ότι, κατά την πρώιμη περίοδο του Κοφούν, η ηγεσία του Γιαμάτο ήταν σε σύγκρουση με άλλες περιφερειακές δυνάμεις, όπως η επαρχία Κίμπι, κοντά στη σημερινή Επαρχία Οκαγιάμα. Γύρω στον 6ο αιώνα, η τοπική ηγεσία απέκτησε εθνικό έλεγχο και ίδρυσε την Αυτοκρατορική Αυλή στην επαρχία Γιαμάτο.

Το θωρηκτό Γιαμάτο, η ναυαρχίδα του ιαπωνικού στόλου κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πήρε το όνομά του από αυτήν την αρχαία επαρχία.

Πρωτεύουσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωτεύουσα της επαρχίας αρχικά ήταν το Ουακιγκάμι στην περιοχή Κατσουτζόο (σύγχρονη βορειοανατολική Γκόσε) και αργότερα μεταφέρθηκε στην περιοχή Τακαϊτσί (Τζοοροκού στη σύγχρονη Κασιχάρα, όπου συναντώνται οι πόλεις Όογκαρου και Ισικάουα, που ονομάζονται Κάρου νο Τσιματά). Η ακριβής τοποθεσία της πρωτεύουσας εικάζεται από διάφορες πηγές, αλλά δεν είναι γνωστή με βεβαιότητα.