Επίσκοπος Ευδοκιάδος Αμβρόσιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θεοφιλέστατος
Αμβρόσιος
Επίσκοπος Ευδοκιάδος
Από21 Ιουλίου 2019
ΠροκάτοχοςΜητροπολίτης Ειρηναίος Ιωαννίδης
Ιεροσύνη
Χειροτονία21 Ιουλίου 2019
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση7 Οκτωβρίου 1982 (1982-10-07) (41 ετών)
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
ΕθνικότηταΕλληνική
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος

Ο Αμβρόσιος (κατά κόσμον Χοροζίδης) είναι αρχιερέας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, επίσκοπος Ευδοκιάδος από το 2019 (βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητρόπολεως Πισιδίας).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τελείωσε τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές του στην Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού και μετέπειτα στη Θεολογική Ακαδημία της Αγίας Πετρούπολης [ru].

Ήταν κληρικός της Ιεράς Μητρόπολης Σισανίου και Σιατίστης (ανήκει στις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως). Ήταν μέλος της αδελφότητας της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Δοµαβιστίου που βρίσκεται στους πρόποδες του Ασκίου Όρου. Κατά το παρελθόν, ως διάκονος, υπηρέτησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Σιατίστης έχοντας υπό την μέριμνά του το κατηχητικό έργο της ενορίας του Αγίου Δημητρίου[1]. Αργότερα έγινε Μέγας Σύγκελλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στις 10 Ιουλίου 2019 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου τον εξέλεξε βοηθό Επίσκοπο της Ιεράς Μητρόπολεως Πισιδίας[2].

Στις 21 Ιουλίου 2019 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Πισιδίας Σωτήριο, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανο, Κυδωνιών Αθηναγόρα και Σηλυβρίας Μάξιμο, τέλεσε την εις Επίσκοπον χειροτονία του στον Ιερό Ναό Αγίου Αλυπίου Ατταλείας[3]. Η διακονία του ως Βοηθός Επίσκοπος επικεντρώνεται στην πνευματική μέριμνα για το σλαβόφωνο ποίμνιο που κατοικεί στην περιοχή της Αττάλειας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]