Επίθεση στην Πτήση 253 της El Al

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Επίθεση στην πτήση LY 253)
El Al Πτήση 253 (1968) ή
Πτήση LY 253 (1968)

Αεροσκάφος της El Al, το οποίο εδώ φαίνεται στο Αεροδρόμιο του Ορλύ κατά το 1965.
Ημερομηνία 26 Δεκεμβρίου 1968
Τόπος Διεθνές Αεροδρόμιο Ελληνικού (Αθήνα)
Συντεταγμένες Συντεταγμένες: 37°53′54″N 23°43′46″E / 37.8983°N 23.7294°E / 37.8983; 23.7294
Αιτία Τρομοκρατική επίθεση
Ιδιοκτήτης El Al (LY)
Από Διεθνές Αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν (Τελ Αβίβ)
Προς Διεθνές Αεροδρόμιο Τζον Κένεντι (Νέα Υόρκη)
Ενδιάμεση στάση Διεθνές Αεροδρόμιο Ελληνικού (Αθήνα)
Επιβάτες 41
Πλήρωμα 10
Νεκροί 1
Τραυματίες 2
Επιζώντες 50


Η επίθεση στην πτήση El Al 253 έγινε στην Αθήνα σε αεροσκάφος τύπου Boeing 707 καθ' οδόν από το Τελ Αβίβ του Ισραήλ προς τη Νέα Υόρκη στις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο δέχθηκε επίθεση από δύο Παλαιστίνιους μαχητές στις 26 Δεκεμβρίου 1968, ενώ ήταν έτοιμο να αναχωρήσει από ενδιάμεση στάση στο Αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Το περιστατικό συνέβη πέντε μήνες αφότου μια ομάδα Παλαιστινίων - Αράβων καταδρομέων κατέλαβε ένα άλλο αεροσκάφος της El Al (την πτήση 426 της El Al στις 23 Ιουλίου 1968) λίγο μετά την απογείωσή του από τη Ρώμη προς το Τελ Αβίβ και το υποχρέωσε να πετάξει στο Αλγέρι. Η Αλγερινή κυβέρνηση τελικά απελευθέρωσε όλους τους επιβάτες, το πλήρωμα και το αεροσκάφος.

Οι τρομοκράτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δυο τρομοκράτες της Αθήνας ήταν ο 19χρονος Naheb H. Suleiman, γεννημένος στην Τρίπολη της Λιβύης, από Παλαιστίνιους γονείς και ο 25χρονος Mahmoud Mohammad Issa Mohammad, γεννημένος στην Παλαιστίνη. Ήταν μέλη της οργάνωσης Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.[1]

Τα γεγονότα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δύο Άραβες όρμησαν έξω από την αίθουσα transit του αεροδρομίου της Αθήνας, ενώ το ισραηλινό αεροπλάνο, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε απόσταση περίπου 180 μέτρων, ετοιμαζόταν να απογειωθεί.

Ο Mohammed πυροβολούσε κατά του αεροσκάφους για περισσότερο από ένα λεπτό, με ένα οπλοπολυβόλο, σκοτώνοντας ένα άτομο, ενώ ο Suleiman πέταξε δύο χειροβομβίδες δημιουργώντας πανικό εντός του αεροσκάφους, το οποίο μετέφερε 41 επιβάτες και 10μελές πλήρωμα.

Συνέπειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας επιβάτης, ο Ισραηλινός Leon Shirdan, 50 ετών, από την Χάιφα, μηχανικός του εμπορικού ναυτικού, έπεσε νεκρός ευρισκόμενος εντός του αεροσκάφους και καθισμένος στη θέση του, καθώς μια από τις σφαίρες διαπέρασε το αεροπλάνο. Τραυματίστηκαν επίσης δυο μη ταυτοποιηθείσες γυναίκες, η μια από σφαίρα και η άλλη καθώς πήδηξε από το αεροσκάφος όταν άνοιξε η πόρτα.

Η Αστυνομία συνέλαβε τους δύο άνδρες και ανακοίνωσε ότι ομολόγησαν ότι ήταν μέλη της Παλαιστινιακής οργάνωσης, η οποία είχε προγραμματίσει να καταστρέψει το τζετ και να σκοτώσει όλους τους Ισραηλινούς επιβάτες. Οι δύο άνδρες είχαν φθάσει στην Αθήνα με πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας από το Κάιρο. Οι 37 από τους 41 επιβάτες επιβιβάστηκαν στην πτήση από το Τελ Αβίβ και οι τέσσερις επιβιβάστηκαν στην Αθήνα.[2]

Η ποινή και η συνέχειά της[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δύο τρομοκράτες, συνελήφθησαν από τις Ελληνικές Αρχές. Ο Mohammad καταδικάστηκε σε φυλάκιση 17 χρόνων και 5 μηνών. Απελευθερώθηκε σε λιγότερο από τέσσερις μήνες όταν μια άλλη Παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα κατέλαβε ένα Ελληνικό αεροσκάφος και απαίτησε την απελευθέρωσή του. Στη συνέχεια μετανάστευσε στον Καναδά. Μόλις οι Καναδικές Αρχές έμαθαν για το έγκλημα που διέπραξε ο Mohammad, ξεκίνησαν τη διαδικασία έκδοσής του, η οποία ολοκληρώθηκε με την έκδοσή του το 2013, στο Λίβανο.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]