Επίθεση στα Μπαράνοβιτσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Επίθεση στα Μπαράνοβιτσι
Ανατολικό Μέτωπο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου
Χρονολογία3-25 Ιουλίου 1916
ΤόποςΜπαράνοβιτσι (νυν Λευκορωσία)
ΈκβασηΓερμανική νίκη
Αντιμαχόμενοι
Ηγετικά πρόσωπα
Δυνάμεις
4η Ρωσική Στρατιά
331 τάγματα, 410.000 άνδρες
9η Γερμανική Στρατιά
82 τάγματα, 70.000 άνδρες
Απολογισμός
80.000 νεκροί, τραυματίες ή αγνοούμενοι[1]
13.000 νεκροί, τραυματίες ή αγνοούμενοι[2]

Η Επίθεση στα Μπαράνοβιτσι ήταν πολεμική επιχείρηση που έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 1916 στο Ανατολικό Μέτωπο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Παρά το εξαπλάσιο αριθμητικό πλεονέκτημα των Ρώσων, η μάχη έληξε με νίκη των Γερμανών και με μεγάλες απώλειες για τον ρωσικό στρατό.

Υπόβαθρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ταυτόχρονα με την επίθεση του Ρωσικού Νοτιοδυτικού Μετώπου, το Ρωσικό Δυτικό Μέτωπο ανέλαβε μια επίθεση (με τις δυνάμεις της 4ης Στρατιάς και της 10ης Στρατιάς) στην κατεύθυνση της Βίλνα. Τότε, το σχέδιο άλλαξε - αντί για επίθεση στη Βίλνα, οι Ρώσοι ανέλαβαν να επιτεθούν στην περιοχή των Μπαράνοβιτσι. Στις αρχές Ιουνίου του 1916, οι δυνάμεις του Νοτιοδυτικού Μετώπου προχώρησαν σε επίθεση, διέσπασαν τις θέσεις του αυστροουγγρικού στρατού και προωθήθηκαν στη Γαλικία (Ουκρανία). Ωστόσο, ο Διοικητής του Δυτικού Μετώπου, Στρατηγός Πεζικού Έβερτ, ανέβαλε δύο φορές την επίθεση, αρχικά στις 31 Μαΐου και μετά στις 4 Ιουνίου, ενώ αργότερα προσπάθησε να ακυρώσει την επιχείρηση. Ωστόσο, μετά από κατηγορηματική διαταγή του Ρωσικού Γενικού Επιτελείου στις 3 Ιουνίου, το Δυτικό Μέτωπο έλαβε διαταγή να επιτεθεί στο εχθρικό μέτωπο στην κατεύθυνση Νοβογκόντεκ-Μπαράνοβιτσι.

Μάχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη επίθεση της 4ης Ρωσικής Στρατιάς ξεκίνησε στις 2 Ιουλίου με προώθηση 3 σωμάτων στρατού, αλλά κατά τις 3 Ιουλίου, η επίθεση σταμάτησε γύρω από το γερμανικό μέτωπο. Στις 4 Ιουλίου, οι Ρώσοι προχώρησαν σε νέα επίθεση και οι μάχες συνεχίστηκαν και την επόμενη μέρα, ωστόσο, οι ρωσικές επιθέσεις έληξαν με αποτυχία. Τη νύχτα της 8ης Ιουλίου, οι Ρώσοι προχώρησαν για τρίτη φορά σε επίθεση, αλλά κατά τη διάρκεια της 9ης Ιουλίου, όλες οι ρωσικές επιθέσεις αναχαιτίστηκαν. Στις 14 Ιουλίου, οι Γερμανοί αντεπιτέθηκαν και ανακατέλαβαν τις χαμένες θέσεις. Στις 25 Ιουλίου, οι Ρώσοι προχώρησαν σε νέα επίθεση, η οποία διήρκησε μέχρι τις 29 Ιουλίου και έληξε ξανά με αποτυχία.

Αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρά την προετοιμασία και το εξαπλάσιο αριθμητικό πλεονέκτημα σε άνδρες και πυροβόλα, οι Ρώσοι δεν κατάφεραν να διασπάσουν το οχυρωμένο γερμανικό μέτωπο, παρά μονάχα την πρώτη γραμμή οχυρώσεων σε μερικά σημεία. Καμία ρωσική μονάδα δεν κατάφερε να φθάσει στην τρίτη γραμμή άμυνας του γερμανικού στρατού. Επιπλέον, η δυνατή και γρήγορη αντεπίθεση των Γερμανών ανάγκασε τους Ρώσους να υποχωρήσουν στις αρχικές τους θέσεις.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Залесский К. А. Кто был кто в Первой мировой войне. — М:Астрель. АСТ, 2003. - σελ. 699.
  2. Залесский К. А. , 2003. - σελ. 699.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • John Keegan: Der erste Weltkrieg. Eine europaische Tragodie. Rowohlt-Taschenbuch-Verlag, Reinbek bei Hamburg 2001, ISBN 3-499-61194-5
  • Norman Stone: The Eastern Front 1914–1917. Penguin Books Ltd., London 1998, ISBN 0-14-026725-5
  • Christian Zentner: Der erste Weltkrieg. Daten, Fakten, Kommentare. Moewig, Rastatt 2000, ISBN 3-8118-1652-7
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Baranovichi Offensive της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).