Εξωσωματική εμπειρία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Εξωσωματική εμπειρία ή αλλιώς εμπειρία εκτός σώματος, είναι μία εμπειρία που κατά κανόνα συνδέεται με μία αίσθηση αλλαγής σώματος σε σχέση με το υλικό - φυσιολογικό σώμα. Πολλές φορές λανθασμένα αναφέρεται στο γεγονός με τον όρο αστρική προβολή.

Ο όρος Εξωσωματική εμπειρία εισήχθη πρώτη φορά το 1943 από τον George NM Tyrrell στο βιβλίο του Apparitions και υιοθετήθηκε από τους ερευνητές[1], όπως Celia Green[2] and Robert Monroe[3] και Robert Monroe [ 3 ] ως εναλλακτική λύση για την μεταφυσικές ορολογίες π.χ." αστρική προβολή","ταξίδια της ψυχής".[4]

Γραφίστας απεικονίζει πως νιώθει κάποιος κατά τη διάρκεια μίας εξωσωματικής εμπειρίας

Πως προκαλείται[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Κατά τα πρόθυρα ή το τέλος του ύπνου
 • Από τραύματα εγκεφάλου
 • Επιθανάτιες εμπειρίες
 • Ψυχεδελικά ναρκωτικά
 • Αφυδάτωση
 • Από ηλεκτρική διέγερση εγκεφάλου
 • Σκόπιμα από μερικούς

Ένα στα δέκα άτομα έχουν μια εξωσωματική μια φορά, ή συνηθέστερα, αρκετές φορές στη ζωή τους. [ 6 ] [ 7 ].

Το βίωμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν αρχίσει η εξωσωματική εμπειρία αναφέρεται πως νιώθουν μεγάλο θόρυβο σε μορφή βουητού που ακολουθείται από έντονη ταλάντωση όλου του σώματος.

Στη συνέχεια νιώθουν πως έχουν βγει από το σώμα τους και βρίσκονται κάπου πιο ψηλά από το κανονικό σώματος, με το σώμα να βρίσκεται σε πιθανά διαφορετική στάση. Κατά τη διάρκεια της εμπειρίας αυτής, αναφέρουν πως μπορούν αποκτήσουν όραση στο περιβάλουν που κοιμόντουσαν, και να δουν πόσο ψηλά είναι, στη συνέχεια πάλι κατεβαίνουν πάλι στο σώμα τους και ξυπνούν, οι περισσότεροι ανέφεραν πως ένιωθαν ξύπνοι κατά τη διάρκεια αυτή, το 50% ανέφερε μία Παράλυση ύπνου, άμεσος μετά το τέλος της εμπειρίας.

Στον ίδιο ύπνο μερικοί ανέφεραν, προηγούμενη κατάσταση ενός συνειδητού ονείρου ή προηγούμενος ακραία σωματική προσπάθεια π.χ. τρέξιμο σε μεγάλη απόσταση.

Επιθανάτιες εμπειρίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια άλλη μορφή της αυθόρμητης OBE είναι η επιθανάτια εμπειρία (NDE). Μερικά άτομα ανέφεραν επίσης ότι είχαν μια OBE σε περιόδους σοβαρού σωματικού τραύματισμου, όπως περιπτώσεις πνιγμού ή μείζονος χειρουργικής επέμβασης. [ 13 ]

Ψυχική επαγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Ύπνος χωρίς να χάσετε την εγρήγορση, π.χ μπορεί κάποιος να βάλει ένα νόμισμα στο κεφάλι του, και να κοιμηθεί, μόλις το νόμισμα πέσει κάτι το ξανά πιάνει η η συνέχεια το ίδιο.
 • Ξυπνάτε ψυχικά, αλλά όχι σωματικά. Αυτή η σχετική τεχνική συνήθως επιτυγχάνεται μέσα από την πρακτική του διαυγούς όνειρου. Άμα και μόλις γίνει το όνειρο συνειδητό, ο ονειροπόλος είτε μετατοπίζει το θέμα του ονείρου σε μια κατεύθυνση εξωσωματικής εμπειρίας, είτε διώχνει τις εικόνες των ονείρων εντελώς με αποτέλεσμα, ξυπνήσει ο κανονικά ο εγκέφαλος και το σώμα να κοιμάται ακόμη το όποιο λέγετε παράλυση ύπνου που ένα ιδανικό περιβάλλον για την έναρξη τις εξωσωματικής εμπειρίας.

Μηχανική επαγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα εγκεφαλικά κύματα σε σχέση με το χρόνο

Εγκεφαλικά κύματα και συγχρονισμός μέσω του ήχου ή την οπτική διέγερση. Τα λεγόμενα Binaural beats μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να προκαλέσουν συγκεκριμένες λειτουργίες μέσω εγκεφαλικών κυμάτων, [ 26 ], ιδίως τα κύματα εγκεφάλου εκείνων που κυριαρχούν σε διάφορες κατάστασης π.χ. ξύπνια κατάσταση και σώμα κοιμώμενο. στα 4 Hertz το σώμα κοιμάται, παρατηρήθηκε ότι είναι αποτελεσματικό από το Ινστιτούτο Monroe , [ 27 ] με ταυτόχρονη εισαγωγή του "νους άγρυπνος" συχνότητες βήτα (το οποιο ανιχνεύσετε στους εγκεφάλους των ανθρώπων, ξύπνια χαλαρή κατάσταση παρατηρήθηκε επίσης ως εποικοδομητική. Ορισμένοι συγγραφείς θεωρούν binaural beats να είναι πολύ εύκολη μέθοδος από την έναρξη εξωσωματικής εμπειρίας όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές. [ 28 ] [ 29 ].

Μία μέθοδος συγχρονισμού κυμάτων είναι η διαφορά ήχων στα αυτιά τον ανθρώπων, π.χ. στο δεξί ηχείο παράγετε ένας ήχος και στο αριστερό ηχείο παράγετε ίδιος ήχος με συγκεκριμένη διαφορά συχνότητας με αποτέλεσμα να ακούγονται κάποιας μορφής παλμοί στα αυτιά, η διαδικασία βοήθεια τον συγχρονισμό του ήχου με τα εγκεφαλικά κύματα.

Θεωρίες σχετικά με την εξωσωματική εμπειρία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αστρική προβολή είναι μία θεωρία της μεταφυσικής που σχετίζεται με την εμπειρία εκτός σώματος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. G. N. M. Tyrrell, Apparitions, Gerald Duckworth and Co. Ltd, London, 1943, pp. 149. ISBN 978-1169831537
 2. C.E. Green, Out-of-the-body Experiences, Hamish Hamilton, London, 1968. ISBN 978-0345248435
 3. Robert Monroe Journeys Out of the Body, 1971. ISBN 0-385-00861-9
 4. Aspell, Jane; Blanke, Olaf. (2009). Understanding the out-of-body experience from a neuroscientific perspective in Psychological Scientific Perspectives on Out of Body and Near Death Experiences Psychology Research Progress. New York: Nova Science Publishers. ISBN 978-1607417057