Εξέγερση του Κιλελέρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η εξέγερση του Κιλελέρ πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλία, τον Μάρτιο του 1910, όταν οι ντόπιοι αγρότες ξεκίνησαν μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στα διευρυμένα προνόμια των "τσιφλικάδων" και τον περιορισμό των δικαιωμάτων τους. Η διαμαρτυρία κατάληξε άδοξα στις 6 Μαρτίου 1910, όταν οι χωροφύλακες πυροβόλησαν εν ψυχρώ τους αγρότες. Περισσότεροι από τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακόμα και αν οι αγροτικές περιοχές της Θεσσαλίας, και η ίδια η Θεσσαλία, δόθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο Βασίλειο της Ελλάδος μέσω της Συνθήκης της Κωνσταντινουπόλεως το 1881, οι αγροτικές περιοχές συνεχίστηκαν για πολλά χρόνια να διοιηκούνται μέσω του συστήματος "Τσιφλίκι", ενώ οι Τσιφλικάδες είχαν ένα ημιφεουδαρχικό καθεστώς. Οι Τσιφλικάδες υποχρεώθηκαν να παράσχουν στέγη για τους αγρότες τους και δεν τους επιτράπηκε να άγουν καταναγκαστική εργασία. Καθώς οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των αγροτών επιδεινώθηκαν, οι διαμαρτυρίες έγιναν πιο συχνές, ιδίως μετά τη δολοφονία προσωπικοτήτων όπως ο ακτιβιστής Μαρίνος Αντύπας. Οι υποσχέσεις του Ελευθέριου Βενιζέλου κατά την εκλογική του εκστρατεία του 1910 σχετικά με τη γεωργική μεταρρύθμιση επιδείνωσαν περαιτέρω τις συνθήκες. Τον Μάρτιο του 1910 οι αγρότες διοργάνωσαν μαζική διαμαρτυρία στη Λάρισα.

Η εξέγερση του Κιλελέρ ξεκίνησε όταν εκατοντάδες αγρότες προσπάθησαν να ταξιδέψουν με τρένο στη Λάρισα χωρίς να αγοράσουν εισιτήρια. Όταν το αίτημά τους απορρίφθηκε, οι αγρότες κατέβηκαν και συγκρουστηκαν με τον σταθμάρχη , ο οποίος ζήτησε την παρέμβαση της Χωροφυλακής. Καθώς οι ειδήσεις για τις δολοφονίες εξαπλώθηκαν στη Λάρισα, οι συγκρούσεις μεταξύ χωροφυλάκων και διαδηλωτών επεκτάθηκαν.