Συμμετοχή της Ενωμένης Ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ενωμένη Ομάδα της πρώην ΕΣΣΔ)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η Ολυμπιακή σημαία υπό την οποία αγωνίστηκαν οι αθλητές της Ενοποιημένης Ομάδας

Ενωμένη Ομάδα ή Κοινοπολιτεία ήταν το όνομα με το οποίο αγωνίστηκαν το 1992 στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αλμπερτβίλ της Γαλλίας και στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στη Βαρκελώνη, οι αθλητές από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες εκτός των Βαλτικών χωρών.

Λεπτομέρειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης σε 15 ανεξάρτητα κράτη, που πραγματοποιήθηκε σταδιακά το δεύτερο εξάμηνο του 1991, έθεσε ζήτημα για τον τρόπο συμμετοχής των αθλητών της στους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992, στην Αλμπερτβίλ και στη Βαρκελώνη. Οι τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Βαλτικής, η Εσθονία, η Λιθουανία και η Λετονία, είχαν αποσχιστεί νωρίτερα και οι εθνικές ολυμπιακές επιτροπές τους αναγνωρίστηκαν εγκαίρως από τη διεθνή ολυμπιακή επιτροπή, συνεπώς οι αθλητές των χωρών αυτών θα συμμετείχαν με τα χρώματα της πατρίδας τους.

Οι αθλητές της Ενοποιημένης Ομάδας αγωνίστηκαν υπό την ολυμπιακή σημαία και με τον ολυμπιακό ύμνο στα ομαδικά ολυμπιακά αθλήματα και αγωνίσματα. Στη θερινή ολυμπιάδα στα ατομικά αθλήματα και αγωνίσματα εκπροσωπούσαν τη χώρα τους και για τους νικητές παιζόταν ο εθνικός ύμνος της χώρας τους.

Ο επίσημος κωδικός της Ενοποιημένης Ομάδας ήταν EUN και προήλθε από το γαλλικό Equipe UNifiée σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΔΟΕ.

Μερικές φορές η Ενοποιημένη Ομάδα αναφέρεται άτυπα ως Κοινοπολιτεία, όρος που προέρχεται από την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών, που ήταν η προσωρινή ένωση που αντικατέστησε την ΕΣΣΔ. Όμως, το 1992 η Γεωργία δεν ανήκε ακόμα στην Κοινοπολιτεία.

Μετάλλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις δύο συμμετοχές της στις Ολυμπιάδες η Ενοποιημένη Ομάδα κατέκτησε συνολικά 135 μετάλλια: 54 χρυσά, 44 αργυρά και 37 χάλκινα.

Ολυμπιάδες Med 1.png Med 2.png Med 3.png Σύνολο
Αλμπερτβίλ 1992 9 6 8 23
Βαρκελώνη 1992 45 38 29 112
Σύνολο 54 44 37 135

Χώρες της Ενοποιημένης Ομάδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη χειμερινή ολυμπιάδα της Αλμπερτβίλ με την Ενοποιημένη Ομάδα μετείχαν μόνο οι έξι από τις δώδεκα χώρες. Οι υπόλοιπες δεν έστειλαν αθλητές. Στη θερινή ολυμπιάδα της Βαρκελώνης μετείχαν και οι δώδεκα.

Χώρες ΕUN Συμμετοχή στην

Αλμπερτβίλ

Συμμετοχή στη

Βαρκελώνη

Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν Χ
Flag of Armenia.svg Αρμενία Χ Χ
Flag of Georgia.svg Γεωργία Χ
Flag of Kazakhstan.svg Καζακστάν Χ Χ
Flag of Kyrgyzstan.svg Κιργιστάν Χ
Flag of Belarus.svg Λευκορωσία Χ Χ
Flag of Moldova.svg Μολδαβία Χ
Flag of Uzbekistan.svg Ουζμπεκιστάν Χ Χ
Flag of Ukraine.svg Ουκρανία Χ Χ
Flag of Russia.svg Ρωσία Χ Χ
Flag of Tajikistan.svg Τατζικιστάν Χ
Flag of Turkmenistan.svg Τουρκμενιστάν Χ