Ενοποίηση της Κορέας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιοχή ενοποιημένης Κορέας.

Ως Ενοποίηση της Κορέας (κορεατικά: 남북통일; Χάντσα: 統一, RR: Tong(-)i, MR: T'ongil) αναφέρεται η προοπτική κατά την οποία η Νότια Κορέα και η Βόρεια Κορέα θα ενοποιηθούν ως Κορέα και θα γίνουν ένα μοναδικό και κυρίαρχο κράτος. Η όλη διαδικασία και προοπτική ξεκίνησε μόλις το 2000, στη 15η Κοινή Δήλωση των δύο προαναφερθέντων χωρών και επιβεβαιώθηκε εκ νέου, 18 χρόνια αργότερα, στην περίφημη Συντάντηση του Παμνουτζόν στις 27 Απριλίου. Και, επίσης, συμπληρωματικά έπαιξε τον ρόλο της και η Σύνοδος Κορυφής στη Σιγκαπούρη, μεταξύ του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και του Ανώτατου Ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Τζονγκ-ουν. Στη συνάντηση του Απριλίου, οι δύο χώρες συζήτησαν και συμφώνησαν σε μία ειρηνική συνύπαρξη και εν δυνάμει ενοποίηση της Κορέας.

Πριν ξεκινήσει ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, και η Κορέα υπήρξε υπό την ιαπωνική κυριαρχία ήταν όλη ένα κράτος, ενώ πιο πριν η περιοχή υπήρξε κράτος με άλλες ονομασίες βάσει των δυναστείων της Κορίο και Τζοσόν και, τέλος την Κορεατική Αυτοκρατορία. Μετά την έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και στις αρχές του Ψυχρού Πολέμου, η περιοχή διχοτομήθηκε στην 38η παράλληλη (σημερινή Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη Κορέας), μεταξύ της Βόρειας Κορέας, όπου ουσιαστικά διοικούνταν από τη Σοβιετική Ένωση και της Νότιας Κορέας, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες, ασκούσαν τεράστια επιρροή.

Το 1950, η Βόρεια Κορέα, εισέβαλε στη Νότια, σηματοδοτώντας την έναρξη του Πολέμου της Κορέας, ο οποίος τελείωσε με χωρίς έκβαση το 1953. Έκτοτε, η ενοποίηση έγινε εξαιρετικά δύσκολη, καθώς οι δυο τους απομακρύονται η μία από τη θέση της άλλης σταθερά. Όμως, από τα τέλη της δεκαετίας του 2010, οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί, αρχής γενομένης, με τη συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018, που διεξήχθησαν στη Νότια Κορέα.[1][2][3][4][5] Το 2019, ο πρόεδρος της Νότιας, Μουν Τζε-ιν, πρότεινε ότι έως και το 2045 οι δύο χώρες θα ενοποιηθούν και θα γίνουν μία Κορέα.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περαιτέρω μελέτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Korean reunification στο Wikimedia Commons