Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης
EFKA logo.png
Λογότυπο
Γενικές πληροφορίες
Σύσταση1 Ιανουαρίου 2017
ΔικαιοδοσίαΕλληνική Δημοκρατία
ΈδραΑθήνα, Ελλάδα
Ιστότοποςwww.efka.gov.gr

Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) τέθηκε σε εφαρμογή την 01/01/2017. Αποτελεί τη συνένωση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης που υπήρχαν στη χώρα πριν από αυτή την ημερομηνία, οι οποίοι έκτοτε έπαψαν να υπάρχουν.

Στόχος δημιουργίας του ΕΦΚΑ είναι η ενοποίηση των προϋπαρχόντων φορέων κοινωνικής ασφάλισης και η απλοποίηση και ο εκσυγχρονισμός όλων των σχετικών ασφαλιστικών διαδικασιών. Στόχος είναι, επίσης, οι διάφορες συναλλαγές με τον πολίτη να πραγματοποιούνται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά και με την πλήρη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Άλλοι στόχοι δημιουργίας του ΕΦΚΑ είναι η εξοικονόμηση πόρων αλλά και η εξάλειψη της εισφοροδιαφυγής.

Αποστολή του ΕΦΚΑ είναι η δημιουργία ενός πρότυπου, αποτελεσματικού και βιώσιμου μοντέλου κοινωνικής ασφάλισης, με γνώμονα τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και την ενίσχυση της κοινωνικής ευημερίας θέτοντας ίσους κανόνες για όλους. [1]

Για την επίτευξη των στόχων του ο ΕΦΚΑ προωθεί:

1.Την προστασία των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων, την εξάλειψη της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, την ασφάλεια και υγεία στην εργασία.

2.Τη χορήγηση κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου καθώς και των λοιπών παροχών που προβλέπονται από την οικεία νομοθεσία.

3.Την προσφορά ποιοτικών και αποτελεσματικών υπηρεσιών.

Ο ΕΦΚΑ δημιουργήθηκε μετά την ψήφιση του Ν. 4387/2016, οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 13/05/2016 με έναρξη λειτουργίας του οργανισμού την 1η Ιανουαρίου 2017.

Εντασσόμενοι φορείς, κλάδοι, τομείς και λογαριασμοί στον Ε.Φ.Κ.Α.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ΕΦΚΑ αποτελείται από ένα κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών, στον οποίο εντάσσονται οι παρακάτω φορείς, με τους κλάδους, τομείς και λογαριασμούς τους ως εξής:

Στον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών περιέρχονται και οι εν γένει συνταξιοδοτικές αρμοδιότητες, οι οποίες ασκούνται κατά την έναρξη ισχύος του νόμου από τη Γενική Διεύθυνση Χορήγησης Συντάξεων Δημοσίου Τομέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών. Στον ως άνω κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών του Ε.Φ.Κ.Α. περιέρχονται και οι αρμοδιότητες των φορέων, κλάδων, τομέων και λογαριασμών πρόνοιας που δεν εντάσσονται σε αυτόν και αφορούν σε παροχές σε χρήμα.

Οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αρχικό οργανόγραμμα του Ε.Φ.Κ.Α. περιελάμβανε έναν διοικητή και δύο υποδιοικητές. Τις θέσεις αυτές κατέχουν σήμερα ο Λάμπρος Σέμπος (διοικητής), ο Ιωάννης Σκοπούλης και ο Δημήτριος Τσακίρης (υποδιοικητές).[1]

Την 23η Ιανουαρίου 2019 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ υπ' αριθ 8, το Προεδρικό Διάταγμα υπ' αριθ. 8 με τίτλο: Οργανισμός Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) δηλαδή το Οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ. [2]

Διατελέσαντες διοικητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την έναρξη λειτουργίας του Ε.Φ.Κ.Α. διοικητές έχουν διατελέσει οι εξής:

Όνοματεπώνυμο Έναρξη Θητείας Λήξη Θητείας Σχόλιο
Αθανάσιος Μπακαλέξης 1 Ιανουαρίου 2017 11 Απριλίου 2018 Ίδρυση Ε.Φ.Κ.Α
Λάμπρος Σέμπος 11 Απριλίου 2018 - Παραίτηση του προκατόχου

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ΕΦΚΑ. «ΕΦΚΑ - Οργανόγραμμα». www.efka.gov.gr. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2018.